СУЗЕ СВЕТОГ ЛАВРЕНТИЈА
Представа Народног позоришта „Стерија“„Сузе Светог Лаврентија“ по тексту Николе Станишића, у режији Саше Латиновића, гостује у Новом Саду у оквиру Фестивала "Упад" и на програму овог Фестивала за младе је 10. маја са почетком у 20 часова на сцени Фабрика.

Никола Станишић
СУЗЕ СВЕТОГ ЛАВРЕНТИЈА

Адаптација, избор музике и режија : Саша Б. Латиновић
Сцена и kостим : Софија Лучић

Лица:
Џони- Милош Ђуровиђ
Сара - Јована Божић
Човек у белом мантилу / Лаврентије - Иван Ђорђевић


Инспицијент : Марима Огризовић
Организатор: Маја Јакшић
ВД директора: Снежана Удицки

Техника:
Технички директор: Драгослав Добросављевић
Мајстор тона: Илија Момиров
Мајстор светла: Жељко Новаков
Асистент за расвету: Горан Ристић
Мајстор за израду декора представa: Миша Марчек и Дарко Радак
Реквизитер: Дарко Радак
Декоратери: Срђан Марин
Гардаробер: Милица Лалић
Шминкер: Сања Брезичанин
Возач: Чанковић Драган

Реч редитеља:
Током стварања ове представе провлачило се актуелно питање да ли се убица рађа генетским кодом или на то утичу васпитање и утицај средине. Тражећи одговор, завирили смо условно у главу Џонија-серијског убице, у току једне од хипнотичких сеанси његовог излечења. Сазнали смо да се главни „окидач“ његових мрачних порива налази у недостатку љубави. Успут се отворило много нових мотива и тема за размишљање, од кривице и наметање кривице жртвама, родног идентитета, насиља над женама, родитељства и покајања. Ако смо успели да дотакнемо зрно недокучивог, сноликог, „са друге стране огледала“ у свима нама, биће нам драго, јер знамо да свакодневно огледало у којем се огледамо може бити болно и неумољиво.

БИОГРАФИЈА

Саша Б. Латиновић дипломирао је позоришну и радио-режију 1993. године на Факултету драмских уметности у Београду у класи Борјане Продановић и Светозара Рапајића. Дипломска представа Крај партије С.Бекета изведена је у Народном позоришту Стерија у Вршцу. До сада је урадио око 60. позоришних представа у Београду, Лазаревцу, Сремској Митровици, Пожаревцу, Зајечару, Приштини, Пироту, Требињу и, Бањалуци. Дугогодишњи је сарадник Радио-Београда за који је урадио више од 100 радио-драма.
За свој рад је вишеструко награђиван (Повеља Витомир Богић, Гран-при Међународног фестивала Звездариште и награда дечијег жирија на Међународном дечијем фестивалу у Котору ...) Представа Зла жена Народног позоришта из Пирота у режији Саше Латиновића, добила је награду округлог стола критике као најбоља представа фестивала Јоаким Вујић, 2012. Ауторска представа Хало, бомба у извођењу Пулс театра из Лазаревца, добила је 2013. године награду Мали Јоаким за најбољу представу фестивала.

БИОГРАФИЈА:

Никола Станишић је рођен 1996. године у Вршцу. Бави се извођачким уметностима које подразумевају: перформансе, јавна читања стихова/ драмских текстова. Такође се опробао у глуми, како у позоришту тако и на филму. Режира, снима и монтира микрофилмове у трајању до два минута. Награђен за оригинални драмски текст. Синхронизовао неколико кратких филмова. Објавио роман "Узурпатори". Драма „Сузе светог Лаврентија“ је на конкурсу „Слободан Стојановић“ за 2018. годину проглашена најбољом драмом на Конкурсу за савремени позоришни драмски текст, који носи име једног од најпознатијих српских драмских писаца, Слободана Стојановића, који додељује Народна библиотека „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу