Početna Vršačka pozorišna jesen

Vršačka pozorišna jesen

Odluka žirija XIX Festivala klasike "Vršačka pozorišna jesen"

 

Žiri 19.  festivala klasike "Vršačka pozorišna jesen" u sastavu: Sonja Stipić, glumica iz Novog Sada, Predrag Stojmenović, reditelj iz Beograda (članovi) i mr Miroslav Radonjić, teatrolog iz Novog Sada (predsednik), video je u Vršcu,  od 28. oktobra do 3.novembra 2011. godine šest predstava u izvođenju šest ansambala iz Vršca,  Sombora, Novog Sada, Užica i Beograda prikazanih na Festivalu pod motom ČOVEK JE MERA SVIH STVARI .

Uvažavajući sa dužnim poštovanjem ponuđenu selekciju, a u vezi sa odredbama članova 25. do 36. Pravilnika o radu, Žiri je na završnoj sednici, održanoj 3.novembra 2011. godine, jednoglasno doneo sledeće

O D L U K E

- da se NAGRADA ZA NAJBOLJU  PREDSTAVU U CELINI dodeli predstavi „POVODOM GALEBA“, rađenoj po motivima drame "GALEB" Antona Pavloviča Čehova i izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, koja je na verodostojan, promišljen i promišljan način sveukupnošću i jedinstvenom zdušnošću stvaralačkog kolektivnog čina uspela da iskaže osnovnu ideju ovogodišnjeg Festivala – ČOVEK JE MERA SVIH STVARI;

- da se NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeli Borisu Liješeviću, reditelju predstave „POVODOM GALEBA“, rađenoj po motivima drame "GALEB"Antona Pavloviča Čehova i izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, pošto je samosvojnošću, izuzetnim scenskim oblikovanjem dokumentarnog materijala  i originalnošću  koncepta znao i umeo da prodre do ČOVEKA-POJEDINCA KAO MERE SVIH STVARI;

- da se DVE RAVNOPRAVNE NAGRADE ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE dodele :

Glumici  Ivani V. Jovanović za ulogu Jovanke u predstavi "PUČINA" Branislava Nušića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, pošto je  nadahnutom igrom i nadasva izražajnim sredstvima u potpunosti opravdala povereni glumačko–umetnički zadatak;

odnosno, glumcu  Srđanu Radivojeviću, budući da je sa velikom odgovornošću predano tumačio lik Lusinda u predstavi "DOVITLJIVA DEVOJKA" Lope de Vege i izvođenju Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca.

- Žiri je, takođe, doneo odluku da se SPECIJALNE NAGRADE dodele:

Slavenki Milovanović za dramaturgiju u predstavi "TRI SESTRE" (SVI OSIM MENE...), u izvođenju Bitef teatra - Beton hale teatra i Kulturnog centra Pančeva, i Marku Markoviću za ulogu Jovana Nedeljkovića u predstavi "PUČINA" Branislava Nušića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora;

- Žiri, takođe, smatra da nagrada TOMISLAV PEJČIĆ za NAJBOLJEG MLADOG   GLUMICA s mnogih razloga pripada Ivanu Kornoviću, za ulogu Ernanda u predstavi "DOVITLJIVA DEVOJKA" Lope de Vege i izvođenju Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca.

 

Žiri i ovim putem najsrdačnije zahvaljuje svim učesnicima Festivala, selektoru, pozorištu-domaćinu na uspešnoj organizaciji, ali ništa manje i pokroviteljima Festivala, predstavnicima medija i odanoj vršačkoj publici.

 

U Vršcu, 3.novembra 2011.

 

 

XX Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“

STERIJA - NEKAD I SAD

Subota - 27.10.2012.

• 19:00 Otvaranje izložbe fotografija sa XIX Festivala klasike

Autor: Aleksandar Avramesku, Foaje Pozorišta

• 20:00 SVEČANO OTVARANjE FESTIVALA

• 20:15 Narodno Pozorište „Sterija“

Jovan Sterija Popović LAŽA I PARALAŽA

Reditelj: Jovan Grujić

 

Nedelja - 28.10. 2012.

• 12:00 Okrugli sto kritike – LAŽA I PARALAŽA

• 18:00 SEDAM GRADOVA KOD STERIJE - Sabor književnog stvaralaštva

Vršački književni klub i Kulturni centar Vršac

• 19:00 Otvaranje izložbe kostima i skica Anamarije Mihajlović

„Pozorišni muzej Vojvodine“ Novi Sad, izložbu otvara Tibor Vajda

• 20.00 Narodno Pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin

Jovan Sterija Popović ZLA ŽENA

Reditelj: Egon Savin

 

Ponedeljak - 29.10.2012.

• 11:30 Đokica Miljković DVORSKA LUDA, reditelj: Tibor Vajda, poklon predstava

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“ - Sterijina kuća

• 18:00 Promocija knjiga

• 20:00 Narodno Pozorište Pirot Jovan Sterija Popović ZLA ŽENA

Reditelj: Saša Latinović

• 22:00 A. Popović Franše D'Epere Na Južnom bulevaru - monodrama, Jovica Jašin

Utorak - 30.10.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 17:00 Promocija knjige

• 18:00 Amatersko Pozorište Senta

Jovan Sterija Popović POKONDIRENA TIKVA

• 18:00 Narodno pozorište "Sterija"

Miro Gavran LJUBAVI DŽORDŽA VAŠINGTONA

Reditelj: Lilijana Ivanović, Mala scena "Tomislav Pejčić", poklon prestava

• 21:00 Profesionalna scena na rumunskom pri NP „Sterija“

Jon Luka Karađale BURNA NOĆ, reditelj: Tibor Vajda

 

Sreda - 31.10.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 20:00 Narodno Pozorište Republike Srpske, Banja Luka - Jovan Sterija Popović ŽENIDBA I UDADBA

Reditelj: Đurđa Tešić

 

Četvrtak - 1.11.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 20:00 Narodno Pozorište Beograd - Jovan Sterija Popović KIR JANJA

Reditelj: Egon Savin

• 22:00 Sterija u notama – „Bože daruj mnoga ljeta“ po tekstovima J. S. Popovića

 

Petak - 2.11.2012.

• 20:00 SVEČANO ZATVARANjE FESTIVALA

Ustanova Kulture „Vuk“ Beograd - Gorica Popović ZVEZDARSKE ZVEZDICE

Reditelj: Gorica Popović

 

POSTFESTIVALSKI PROGRAM

Subota - 3.11.2012

• 20:00 Koprodukcija: Budva Grad Teatar – Smart studio – Dom omladine Beograda

Duško Premović INDIGO

Reditelj: Branislav Lečić. Igraju: Danica Maksimović, Marija Vicković i Branislav Lečić

 

Četvrtak - 15.11.2012.

• 20:00 „Teatar 91“ Aleksinac - MIRANDOLINA – renesansna komedija

Reditelj: Fuad Tabudžić

 

 


ArtCreative Design and Custom coding
;feature=youtu.be">
ArtCreative Design and Custom coding;feature=youtu.be

 

 

 

O Festivalu VRŠAČKA POZORIŠNA JESEN

Međunarodni pozorišni festival "Vršačka pozorišna jesen" je ustanovljen 1993. godine povodom dvestogodišnjice od izvođenja prve pozorišne predstave na srpskom jeziku. Predstava je odigrana u Vršcu septembra 1793. godine, izvele su je učenice vršačke gramatikalne škole u režiji učetelja Mihaila Krekića pod naslovom "Zao otac i nevaljao sin".

Osnivač pozorišnog festivala je SO Vršac. U okviru Festivala pored predstava iz zemlje i nostranstva, organizuju se i razne tribine, promocije knjiga, izložbe...

Predstave ocenjuje tročlani žiri (njihova imena određuje festivalski odbor) XX medjunarodni festival klasike ’’Vršačka pozorišna jesen’’ trajaće sedam  dana.Fеstival je pažljivo kreiran u skladu sa potrebama pozorišne publike i prirode Festivala, ali u skladu sa aktuelnim problemima kulture uopšte. Nove uloge pozorišta za nove generacije, kultura i mediji, značaj pozorišnih festivala u kontekstu savremenog društva - samo su neke od tema koje će se kroz tribine i razgovore  govoriti na festivalu. Glavni program festivala biće sačinjen od najboljih pozorišnih ostvarenja klasike kod nas i iz inostranstva.

Festival ’’Vršačka pozorišna jesen’’, kao i svi drugi pozorišni festivali u osnovi gradi neku bolju sliku o nama u sadašnjem vremenu ali i za budućnost. Bolja slika verovatno i postoji samo je treba i na ovakav način tražiti i dati joj više prostora za njen opstanak i razvoj.

 

Odluka žirija XXI Festivala klasike

Na XXI međunarodnom festivalu pozorišne klasike „Vršačka pozorišna jesen“

žiri u sastavu Milena Dravić, Jelena Bogavac i Predrag Ejdus – predsednik , dodelio je nagrade:

 

Za najbolju predstavu u celini – predstavi  pozorišta Újvidéki Színház iz Novog Sada , Opera ultima

U dobro konstruisanoj i idejno zaokruženoj dramatizaciji klasičnih dela koja u ovoj predstavi konotiraju sa sadašnjim vremenom pokazujući visok stepen angažmana, na prvom mestu socijalnog a, i aktuelnosti.

Predstava svojim jakim političkim stavom i izuzetnom histrionskom  energijom i verom  glumaca ovog ansambla,  je ujednačena na visokom performativnom nivou.

Predstava je zaokruženo umetničko delo u svim njegovim segmentima u plemenitoj skupnoj igri,ansabla  visoke profesionalnosti,   energije i posvećenosti.

 

Za najbolju režiju - Kokanu Mladenoviću za režiju predstave Opera ultima u kojoj  je promišljeno i dosledno, maštovito i sadržajno, svim segmentima predstave, formulisao osnovne idejei  teme - korumpiranog društva, raspada sistema vrednosti, društva trivijalnosti i trgovine. U saradnji sa izuzetnom autorskom i izvođačkom ekipom sagradio je predstavu koja izvanredno komunicira sa vremenom u kome živimo. Režiju predstave formuliše univerzalna, koegzistenta celina, u svim njenim segmentima.

Za najbolju glumicu – Emini Elor za ulogu Rozine grofice u predstavi Opera ultima. Koja je dominantnim stilom i velikim talentom za glumu, ples i pevanje ostvarila višeslojnu, zaokruženu glumačku etidu, pokazavši ogroman dijapazon proživljenih i pokazanih glumačkih stanja i načina igre.

Za najboljeg glumca – Gordanu Kičiću za ulogu Hlestakova u predstavi Revizor pozorišta Atelje 212 iz Beograda. On je savremenim sredstvima u promišljenoj igri velike energije i raznolikosti uspeo da razobliči i da stav i boju odnosa prema korumpiranoj političkoj eliti, raskrinkavši ih verom, iskustvom i talentom koji ga je vodio kroz izvanredne transformacije.

 

Za mladog glumca – Ištvanu Kerešiju za ulogu Kerubina u predstavi Opera ultima pozorišta Újvidéki Színházi iz Novog Sada. Igrom punom brzine, duhovitosti, gega i otmenosti pokazao je veliki dijapazon svojih glumačkih mogućnosti.

Specijalna nagrada – Marini Sremac za kostim u predstavama Opera ultima i Sluga dvaju gospodara. Razrađenim likovnim sredstvima formulisala je i zaokružila žanrovsko definisanje kroz pedantno i razrađeno detaljno kostimografsko promišljanje.

 

Izveštaj selektora XXII Festivala

ИЗВEШTAJ СEЛEКTOРA O ПРOГРAMУ XXII ФEСTИВAЛA ‘’ВРШAЧКA ПOЗOРИШНA JEСEН- ФEСTИВAЛ ПOЗOРИШНE КЛAСИКE

Ништа није као што јесте

Као да нису минула два и по миленијума од како се Прометеј приближио људима – човек и даље живи у незнању. Као да Нушић није рођен пре 150 година – човек упорно мисли да се и знање може купити. У том развојном луку од Есхила до Нушића једна је константа људске сорте, као последица неуважавања уметности знања: привидна променљивост, мимикрија, притворсто и лаж из које су проистекла сва људска бестијања и ратови  од којих је један, ваљда због своје немерљиве опакости прозван Великим. Зато нам се чини да XXII међународном фестивалу класике '' Вршачка позоришна јесен''  лепо пристаје слоган ''Ништа није као што јесте''.  Све је у овој нашој стварности другачије него што хоће да нам се прикаже.  Селектор је, поштујући основно стилско усмерење фестивала о репрезентацији врхунских позоришних остварења које у својој основи имају класичан драмски предложак, трагао за оним позоришним представама које реконструкцијом, деконструкцијом или другим поступком представљају естетски релевантну форму.

Основни је утисак да су класична драмска дела у минулој сезони у српским позориштима и региону била доминантна (Нушићев јубилеј је несумњиво од  утицаја на такву оријентацију), али су  редитељи углавном стремили ка њиховом радикалном позоришном ишчитавању, како би се указало најочигледније на непроменљивост људских мана и врлина. Другим речима, редитељске поетике су у класичном делу тежиле ка томе да, до последње капи смисла ''исцеде'' друштвени ангажман, актуелност и савременост. Таква тенденција, без довумљења, јесте и прави разлог бављења нашим и светским драмским класицима. У неким случајевима класика је била само полазиште за стварање аутентичног ауторског драмског дела или ауторског пројекта, те је селектор доведен у недоумицу како да третира таква позоришна остварења: као уметничко дело свог класичног творца или нашег савременика, односно ауторског тима. Из те недоумице може проистећи само добро за наш позоришни живот: вредно, оригинално и за стварност заинтересовано позоришно остварење. У том смислу, у годинама које следе, вршачки Фестивал који фаворизује класику, може бити обогаћен и сасвим новим програмским током – селекцијом представа ''изданака'' из класичног модела.

Мисија Међународног позоришног фестивала класике ''Вршачка позоришна јесен'' тиме постаје још битнија и узвишенија. Овај фестивал додатно мотивише наше позоришне ствараоце да приступе класичним драмским делима. Осим тога,  селектор је, креирајући званични,  такмичарски програм овогодишњег Фестивала,   имао на уму  два јубилеја -  150 година од рођења Бранислава Нушића и стогодишњицу (Великог) Првог светског рата, спецефичност захтевне  вршачке публике, модерна струјања у српском театру,  међународну димензију фестивала. Разуме се, главни критеријум био је и остао, висока естетска вредност виђених позоришних остварења.

На основу тих параметара,  гледајући више од четрдесет представа у Србији и региону, селектор се креирајући   такмичарски програм 22. Фестивала определио за  следеће представе које су и на семантичком, формалном и  стилском плану организовале тако да потврђују гесло фестивала ''Ништа није као што јесте'': ''КОШТАНА'' (Б. Станковић / А. Урбан / Народно позориште / Nepszinhaz/Narodno kazalište Суботица) у којој је чувена ''жал за младос' '' препевана  у бескомпромисну модерну позоришну поему о дискриминацији етничке, верске и сексуалне врсте; ГОСПОЂА МИНИСТАРКА (Б. Нушић / Т. М. Ригонат/ ''Бошко Буха'' Београд) у којој је комичко значење чувене Нушићеве комедије о грамзивој борби за власт неограничено  проширено избором да мушкарци играју и мушке и женске улоге; ОЖАЛОШЋЕНА ПОРОДИЦА (Б.Нушић / В. Лазић / НП ''Стерија'') у којој се уместо жалости испољава ужасавајућа неостељивост за бол других, а уместо хармоничне породице наступа грабежљиви чопор, зверињак; ДОКТОР НУШИЋ (Б.Нушић / К.Младеновић / Народно позориште Сомбор / Крушевачко позориште) у којој фалсификат, лаж, превара постају врхунаравно морално начело; ОКОВАНИ ПРОМЕТЕЈ (Есхил / К.Младеновић / Народно позориште Темишвар) у којој је очигледно да се статус обичног човека није се променио од Есхиловог доба - само су богови замењени модерним боговима и БОГОЈАВЉЕНСКА НОЋ ( В.Шекспир / Е. Савин / Српско народно позориште Нови Сад)  у којој се успешно раскринкава свеопште лицемерје и лаж ове и свих епоха.

У Вршцу, 23. јуна 2014.

Селектор Фестивала

др Миливоје Млађеновић

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je četvrtak, 30. oktobar 2014.