Početna Vršačka pozorišna jesen

Vršačka pozorišna jesen

Odluka žirija XIX Festivala klasike "Vršačka pozorišna jesen"

 

Žiri 19.  festivala klasike "Vršačka pozorišna jesen" u sastavu: Sonja Stipić, glumica iz Novog Sada, Predrag Stojmenović, reditelj iz Beograda (članovi) i mr Miroslav Radonjić, teatrolog iz Novog Sada (predsednik), video je u Vršcu,  od 28. oktobra do 3.novembra 2011. godine šest predstava u izvođenju šest ansambala iz Vršca,  Sombora, Novog Sada, Užica i Beograda prikazanih na Festivalu pod motom ČOVEK JE MERA SVIH STVARI .

Uvažavajući sa dužnim poštovanjem ponuđenu selekciju, a u vezi sa odredbama članova 25. do 36. Pravilnika o radu, Žiri je na završnoj sednici, održanoj 3.novembra 2011. godine, jednoglasno doneo sledeće

O D L U K E

- da se NAGRADA ZA NAJBOLJU  PREDSTAVU U CELINI dodeli predstavi „POVODOM GALEBA“, rađenoj po motivima drame "GALEB" Antona Pavloviča Čehova i izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, koja je na verodostojan, promišljen i promišljan način sveukupnošću i jedinstvenom zdušnošću stvaralačkog kolektivnog čina uspela da iskaže osnovnu ideju ovogodišnjeg Festivala – ČOVEK JE MERA SVIH STVARI;

- da se NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeli Borisu Liješeviću, reditelju predstave „POVODOM GALEBA“, rađenoj po motivima drame "GALEB"Antona Pavloviča Čehova i izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, pošto je samosvojnošću, izuzetnim scenskim oblikovanjem dokumentarnog materijala  i originalnošću  koncepta znao i umeo da prodre do ČOVEKA-POJEDINCA KAO MERE SVIH STVARI;

- da se DVE RAVNOPRAVNE NAGRADE ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE dodele :

Glumici  Ivani V. Jovanović za ulogu Jovanke u predstavi "PUČINA" Branislava Nušića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, pošto je  nadahnutom igrom i nadasva izražajnim sredstvima u potpunosti opravdala povereni glumačko–umetnički zadatak;

odnosno, glumcu  Srđanu Radivojeviću, budući da je sa velikom odgovornošću predano tumačio lik Lusinda u predstavi "DOVITLJIVA DEVOJKA" Lope de Vege i izvođenju Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca.

- Žiri je, takođe, doneo odluku da se SPECIJALNE NAGRADE dodele:

Slavenki Milovanović za dramaturgiju u predstavi "TRI SESTRE" (SVI OSIM MENE...), u izvođenju Bitef teatra - Beton hale teatra i Kulturnog centra Pančeva, i Marku Markoviću za ulogu Jovana Nedeljkovića u predstavi "PUČINA" Branislava Nušića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora;

- Žiri, takođe, smatra da nagrada TOMISLAV PEJČIĆ za NAJBOLJEG MLADOG   GLUMICA s mnogih razloga pripada Ivanu Kornoviću, za ulogu Ernanda u predstavi "DOVITLJIVA DEVOJKA" Lope de Vege i izvođenju Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca.

 

Žiri i ovim putem najsrdačnije zahvaljuje svim učesnicima Festivala, selektoru, pozorištu-domaćinu na uspešnoj organizaciji, ali ništa manje i pokroviteljima Festivala, predstavnicima medija i odanoj vršačkoj publici.

 

U Vršcu, 3.novembra 2011.

 

 

XX Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“

STERIJA - NEKAD I SAD

Subota - 27.10.2012.

• 19:00 Otvaranje izložbe fotografija sa XIX Festivala klasike

Autor: Aleksandar Avramesku, Foaje Pozorišta

• 20:00 SVEČANO OTVARANjE FESTIVALA

• 20:15 Narodno Pozorište „Sterija“

Jovan Sterija Popović LAŽA I PARALAŽA

Reditelj: Jovan Grujić

 

Nedelja - 28.10. 2012.

• 12:00 Okrugli sto kritike – LAŽA I PARALAŽA

• 18:00 SEDAM GRADOVA KOD STERIJE - Sabor književnog stvaralaštva

Vršački književni klub i Kulturni centar Vršac

• 19:00 Otvaranje izložbe kostima i skica Anamarije Mihajlović

„Pozorišni muzej Vojvodine“ Novi Sad, izložbu otvara Tibor Vajda

• 20.00 Narodno Pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin

Jovan Sterija Popović ZLA ŽENA

Reditelj: Egon Savin

 

Ponedeljak - 29.10.2012.

• 11:30 Đokica Miljković DVORSKA LUDA, reditelj: Tibor Vajda, poklon predstava

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“ - Sterijina kuća

• 18:00 Promocija knjiga

• 20:00 Narodno Pozorište Pirot Jovan Sterija Popović ZLA ŽENA

Reditelj: Saša Latinović

• 22:00 A. Popović Franše D'Epere Na Južnom bulevaru - monodrama, Jovica Jašin

Utorak - 30.10.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 17:00 Promocija knjige

• 18:00 Amatersko Pozorište Senta

Jovan Sterija Popović POKONDIRENA TIKVA

• 18:00 Narodno pozorište "Sterija"

Miro Gavran LJUBAVI DŽORDŽA VAŠINGTONA

Reditelj: Lilijana Ivanović, Mala scena "Tomislav Pejčić", poklon prestava

• 21:00 Profesionalna scena na rumunskom pri NP „Sterija“

Jon Luka Karađale BURNA NOĆ, reditelj: Tibor Vajda

 

Sreda - 31.10.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 20:00 Narodno Pozorište Republike Srpske, Banja Luka - Jovan Sterija Popović ŽENIDBA I UDADBA

Reditelj: Đurđa Tešić

 

Četvrtak - 1.11.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 20:00 Narodno Pozorište Beograd - Jovan Sterija Popović KIR JANJA

Reditelj: Egon Savin

• 22:00 Sterija u notama – „Bože daruj mnoga ljeta“ po tekstovima J. S. Popovića

 

Petak - 2.11.2012.

• 20:00 SVEČANO ZATVARANjE FESTIVALA

Ustanova Kulture „Vuk“ Beograd - Gorica Popović ZVEZDARSKE ZVEZDICE

Reditelj: Gorica Popović

 

POSTFESTIVALSKI PROGRAM

Subota - 3.11.2012

• 20:00 Koprodukcija: Budva Grad Teatar – Smart studio – Dom omladine Beograda

Duško Premović INDIGO

Reditelj: Branislav Lečić. Igraju: Danica Maksimović, Marija Vicković i Branislav Lečić

 

Četvrtak - 15.11.2012.

• 20:00 „Teatar 91“ Aleksinac - MIRANDOLINA – renesansna komedija

Reditelj: Fuad Tabudžić

 

 


ArtCreative Design and Custom coding
;feature=youtu.be">
ArtCreative Design and Custom coding;feature=youtu.be

 

 

 

O Festivalu VRŠAČKA POZORIŠNA JESEN

Međunarodni pozorišni festival "Vršačka pozorišna jesen" je ustanovljen 1993. godine povodom dvestogodišnjice od izvođenja prve pozorišne predstave na srpskom jeziku. Predstava je odigrana u Vršcu septembra 1793. godine, izvele su je učenice vršačke gramatikalne škole u režiji učetelja Mihaila Krekića pod naslovom "Zao otac i nevaljao sin".

Osnivač pozorišnog festivala je SO Vršac. U okviru Festivala pored predstava iz zemlje i nostranstva, organizuju se i razne tribine, promocije knjiga, izložbe...

Predstave ocenjuje tročlani žiri (njihova imena određuje festivalski odbor) XX medjunarodni festival klasike ’’Vršačka pozorišna jesen’’ trajaće sedam  dana.Fеstival je pažljivo kreiran u skladu sa potrebama pozorišne publike i prirode Festivala, ali u skladu sa aktuelnim problemima kulture uopšte. Nove uloge pozorišta za nove generacije, kultura i mediji, značaj pozorišnih festivala u kontekstu savremenog društva - samo su neke od tema koje će se kroz tribine i razgovore  govoriti na festivalu. Glavni program festivala biće sačinjen od najboljih pozorišnih ostvarenja klasike kod nas i iz inostranstva.

Festival ’’Vršačka pozorišna jesen’’, kao i svi drugi pozorišni festivali u osnovi gradi neku bolju sliku o nama u sadašnjem vremenu ali i za budućnost. Bolja slika verovatno i postoji samo je treba i na ovakav način tražiti i dati joj više prostora za njen opstanak i razvoj.

 

Odluka žirija XXI Festivala klasike

Na XXI međunarodnom festivalu pozorišne klasike „Vršačka pozorišna jesen“

žiri u sastavu Milena Dravić, Jelena Bogavac i Predrag Ejdus – predsednik , dodelio je nagrade:

 

Za najbolju predstavu u celini – predstavi  pozorišta Újvidéki Színház iz Novog Sada , Opera ultima

U dobro konstruisanoj i idejno zaokruženoj dramatizaciji klasičnih dela koja u ovoj predstavi konotiraju sa sadašnjim vremenom pokazujući visok stepen angažmana, na prvom mestu socijalnog a, i aktuelnosti.

Predstava svojim jakim političkim stavom i izuzetnom histrionskom  energijom i verom  glumaca ovog ansambla,  je ujednačena na visokom performativnom nivou.

Predstava je zaokruženo umetničko delo u svim njegovim segmentima u plemenitoj skupnoj igri,ansabla  visoke profesionalnosti,   energije i posvećenosti.

 

Za najbolju režiju - Kokanu Mladenoviću za režiju predstave Opera ultima u kojoj  je promišljeno i dosledno, maštovito i sadržajno, svim segmentima predstave, formulisao osnovne idejei  teme - korumpiranog društva, raspada sistema vrednosti, društva trivijalnosti i trgovine. U saradnji sa izuzetnom autorskom i izvođačkom ekipom sagradio je predstavu koja izvanredno komunicira sa vremenom u kome živimo. Režiju predstave formuliše univerzalna, koegzistenta celina, u svim njenim segmentima.

Za najbolju glumicu – Emini Elor za ulogu Rozine grofice u predstavi Opera ultima. Koja je dominantnim stilom i velikim talentom za glumu, ples i pevanje ostvarila višeslojnu, zaokruženu glumačku etidu, pokazavši ogroman dijapazon proživljenih i pokazanih glumačkih stanja i načina igre.

Za najboljeg glumca – Gordanu Kičiću za ulogu Hlestakova u predstavi Revizor pozorišta Atelje 212 iz Beograda. On je savremenim sredstvima u promišljenoj igri velike energije i raznolikosti uspeo da razobliči i da stav i boju odnosa prema korumpiranoj političkoj eliti, raskrinkavši ih verom, iskustvom i talentom koji ga je vodio kroz izvanredne transformacije.

 

Za mladog glumca – Ištvanu Kerešiju za ulogu Kerubina u predstavi Opera ultima pozorišta Újvidéki Színházi iz Novog Sada. Igrom punom brzine, duhovitosti, gega i otmenosti pokazao je veliki dijapazon svojih glumačkih mogućnosti.

Specijalna nagrada – Marini Sremac za kostim u predstavama Opera ultima i Sluga dvaju gospodara. Razrađenim likovnim sredstvima formulisala je i zaokružila žanrovsko definisanje kroz pedantno i razrađeno detaljno kostimografsko promišljanje.

 

Izveštaj selektora XXII Festivala

22. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШНЕ КЛАСИКЕ ''ВРШАЧКА ПОЗОРИШНА ЈЕСЕН''  ВРШАЦ 2014.

мото фестивала: НИШТА НИЈЕ КАО ШТО ЈЕСТЕ

 

ИЗВЕШТАЈ СЕЛЕКТОРА

 

Програм XXII међународног фестивала класике'' Вршачка позоришна јесен'' под слоганом ''Ништа није као што јесте''  конципиран  је тако да   потврди високи естетски домет  претходног фестивала, како га је оценила укупна позоришна јавност. Селектор је, поштујући основно стилско усмерење фестивала о репрезентацији врхунских позоришних остварења које у својој основи имају класичан драмски предложак, трагао за оним позоришним представама које реконструкцијом, деконструкцијом или другим поступком представљају естетски релевантну форму.

Основни је утисак да су класична драмска дела у минулој сезони у српским позориштима и региону била доминантна, али  да су  редитељи углавном стремили ка њиховом радикалном позоришном ишчитавању, како би се указало најочигледније на непроменљивост људских мана и врлина. Другим речима, редитељске поетике су у класичном делу тежиле ка томе да, до последње капи смисла ''исцеде'' друштвени ангажман, актуелност и савременост. Таква тенденција, без довумљења, јесте и прави разлог бављења нашим и светским драмским класицима. У неким случајевима класика је била само полазиште за стварање аутентичног ауторског драмског дела или ауторског пројекта, те је селектор доведен у недоумицу како да третира таква позоришна остварења: као уметничко дело свог класичног творца или нашег савременика, односно ауторског тима. Из те недоумице може проистећи само добро за наш позоришни живот: вредно, оригинално и за стварност заинтересовано позоришно остварење. У том смислу, у годинама које следе, вршачки Фестивал који фаворизује класику, може бити обогаћен и сасвим новим програмским током – селекцијом представа ''изданака'' из класичног модела...

Мисија Међународног позоришног фестивала класике ''Вршачка позоришна јесен'' тиме постаје још битнија и узвишенија. Овај фестивал додатно мотивише наше позоришне ствараоце да приступе класичним драмским делима.

Осим тога, селектор је, креирајући званични, такмичарски програм овогодишњег Фестивала,   имао на уму  два јубилеја -  150 година од рођења Бранислава Нушића и стогодишњицу (Великог) Првог светског рата, спецефичност захтевне  вршачке публике, модерна струјања у српском театру,  међународну димензију фестивала. Разуме се, главни критеријум био је и остао, висока естетска вредност виђених позоришних остварења.

 На основу тих параметара,  гледајући више од четрдесет представа у Србији и региону, селектор за  такмичарски програм 22. Фестивала предлаже следеће представе:

1.

Борисав Станковић

КОШТАНА

режија: Андраш Урбан

Народно позориште/Nepszinhaz/Narodno kazalište Суботица

Урбанова ''Коштана'' је заиста ново читање, дубоко и суштинско. Чувена ''жал за младос' '' препевана је у бескомрпомисну модерну позоришну поему о дискриминацији етничке, верске и сексуалне врсте. Експресивна, дубоко емотивна позоришна творевина.

2.

Бранислав Нушић

ГОСПОЂА МИНИСТАРКА

режија: Татјана Мандић Ригонат

Позориште ''Бошко Буха'' Београд

Комичко значење чувене Нушићеве комедије о грамзивој борби за власт неограничено је проширеном избором да мушкарци играју и мушке и женске улоге. Прерушавање је главна особина данашњег политичког живота у Србији и зато Нушићева ''шала у четири чина'' постаје убојито актуелна, итригантна и значењски богата.

3.

Бранислав Нушић

ОЖАЛОШЋЕНА ПОРОДИЦА

режија: Владимир Лазић

Народно позориште ''Стерија'' Вршац

Уместо жалости, ужасавајућа неостељивост за бол других, уместо хармоничне породице - грабежљиви чопор, зверињак. ''Ожалошћена породица'' је реалистичка комедија у којој се реалистичко постпенео  изобличава да би на крају постало смртоносно апсурдно.

4.

Бранислав Нушић

ДОКТОР НУШИЋ

режија Кокан Младеновић

Народно позориште Сомбор/ Крушевачко позориште

Пример вредног, ангажованог позоришта. Представа о продаји и препродаји знања,о естрадизацији живота и срзавању свих моралних вредности. Доктор Нушић је представа о преознатљивости до смеха до суза и до стварних суза....Позоришни обрачун са нама самима , таквима какви јесмо данас.

5.

Есхил

ОКОВАНИ ПРОМЕТЕЈ

режија: Кокан Младеновић

Народно позориште Темишвар/  Teatrul national Timisoara (Romania)

Статус обичног човека није се променио од Есхиловог доба: побуна и промена могућа је ако појединац има прометејску снагу да се упусти у борбу с модерним боговима. Зато су  у ову раскошну, визуелно богату и глумачки беспрекорну  представу уграђени и делови ''неаутгроизоване биографије'' Џулијана Асанжа, Прометеја нашег времена.

6.

Виљем Шекспир

БОГОЈАВЉЕНСКА НОЋ

режија: Егон Савин

Српско народно позориште Нови Сад

На значењском плану, вишеслојна представа као продукт радикалне драматуршке интервенције чији је циљ да се прокаже наша реалност а да се не изгуби снага Шекспирове мисли. Егон Савин успешно раскринкава лицемерје и лаж, разобличава верске и националне предрасуде, хомофобију.

Популарна глумачка имена, најзначајнији редитељи, чувена позоришта, међународна димензија фестивала уз представе у пратећем програму и остале манифестације (трибине, саветовања, промоције књига, драматуршка радионица) и  ауторитативан жири, а што ће бити утврђено на следећој седници , гаранција су да ће бити задржан и унапређен  висок ниво фестивала ''Вршачка позоришна јесен''.

 

 

У Вршцу, 23. јуна 2014.

Селектор Фестивала

     др Миливоје Млађеновић

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je sreda, 17. septembar 2014.