Početna Vršačka pozorišna jesen

Vršačka pozorišna jesen

Odluka žirija XIX Festivala klasike "Vršačka pozorišna jesen"

 

Žiri 19.  festivala klasike "Vršačka pozorišna jesen" u sastavu: Sonja Stipić, glumica iz Novog Sada, Predrag Stojmenović, reditelj iz Beograda (članovi) i mr Miroslav Radonjić, teatrolog iz Novog Sada (predsednik), video je u Vršcu,  od 28. oktobra do 3.novembra 2011. godine šest predstava u izvođenju šest ansambala iz Vršca,  Sombora, Novog Sada, Užica i Beograda prikazanih na Festivalu pod motom ČOVEK JE MERA SVIH STVARI .

Uvažavajući sa dužnim poštovanjem ponuđenu selekciju, a u vezi sa odredbama članova 25. do 36. Pravilnika o radu, Žiri je na završnoj sednici, održanoj 3.novembra 2011. godine, jednoglasno doneo sledeće

O D L U K E

- da se NAGRADA ZA NAJBOLJU  PREDSTAVU U CELINI dodeli predstavi „POVODOM GALEBA“, rađenoj po motivima drame "GALEB" Antona Pavloviča Čehova i izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, koja je na verodostojan, promišljen i promišljan način sveukupnošću i jedinstvenom zdušnošću stvaralačkog kolektivnog čina uspela da iskaže osnovnu ideju ovogodišnjeg Festivala – ČOVEK JE MERA SVIH STVARI;

- da se NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeli Borisu Liješeviću, reditelju predstave „POVODOM GALEBA“, rađenoj po motivima drame "GALEB"Antona Pavloviča Čehova i izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, pošto je samosvojnošću, izuzetnim scenskim oblikovanjem dokumentarnog materijala  i originalnošću  koncepta znao i umeo da prodre do ČOVEKA-POJEDINCA KAO MERE SVIH STVARI;

- da se DVE RAVNOPRAVNE NAGRADE ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE dodele :

Glumici  Ivani V. Jovanović za ulogu Jovanke u predstavi "PUČINA" Branislava Nušića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, pošto je  nadahnutom igrom i nadasva izražajnim sredstvima u potpunosti opravdala povereni glumačko–umetnički zadatak;

odnosno, glumcu  Srđanu Radivojeviću, budući da je sa velikom odgovornošću predano tumačio lik Lusinda u predstavi "DOVITLJIVA DEVOJKA" Lope de Vege i izvođenju Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca.

- Žiri je, takođe, doneo odluku da se SPECIJALNE NAGRADE dodele:

Slavenki Milovanović za dramaturgiju u predstavi "TRI SESTRE" (SVI OSIM MENE...), u izvođenju Bitef teatra - Beton hale teatra i Kulturnog centra Pančeva, i Marku Markoviću za ulogu Jovana Nedeljkovića u predstavi "PUČINA" Branislava Nušića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora;

- Žiri, takođe, smatra da nagrada TOMISLAV PEJČIĆ za NAJBOLJEG MLADOG   GLUMICA s mnogih razloga pripada Ivanu Kornoviću, za ulogu Ernanda u predstavi "DOVITLJIVA DEVOJKA" Lope de Vege i izvođenju Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca.

 

Žiri i ovim putem najsrdačnije zahvaljuje svim učesnicima Festivala, selektoru, pozorištu-domaćinu na uspešnoj organizaciji, ali ništa manje i pokroviteljima Festivala, predstavnicima medija i odanoj vršačkoj publici.

 

U Vršcu, 3.novembra 2011.

 

 

XX Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“

STERIJA - NEKAD I SAD

Subota - 27.10.2012.

• 19:00 Otvaranje izložbe fotografija sa XIX Festivala klasike

Autor: Aleksandar Avramesku, Foaje Pozorišta

• 20:00 SVEČANO OTVARANjE FESTIVALA

• 20:15 Narodno Pozorište „Sterija“

Jovan Sterija Popović LAŽA I PARALAŽA

Reditelj: Jovan Grujić

 

Nedelja - 28.10. 2012.

• 12:00 Okrugli sto kritike – LAŽA I PARALAŽA

• 18:00 SEDAM GRADOVA KOD STERIJE - Sabor književnog stvaralaštva

Vršački književni klub i Kulturni centar Vršac

• 19:00 Otvaranje izložbe kostima i skica Anamarije Mihajlović

„Pozorišni muzej Vojvodine“ Novi Sad, izložbu otvara Tibor Vajda

• 20.00 Narodno Pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin

Jovan Sterija Popović ZLA ŽENA

Reditelj: Egon Savin

 

Ponedeljak - 29.10.2012.

• 11:30 Đokica Miljković DVORSKA LUDA, reditelj: Tibor Vajda, poklon predstava

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“ - Sterijina kuća

• 18:00 Promocija knjiga

• 20:00 Narodno Pozorište Pirot Jovan Sterija Popović ZLA ŽENA

Reditelj: Saša Latinović

• 22:00 A. Popović Franše D'Epere Na Južnom bulevaru - monodrama, Jovica Jašin

Utorak - 30.10.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 17:00 Promocija knjige

• 18:00 Amatersko Pozorište Senta

Jovan Sterija Popović POKONDIRENA TIKVA

• 18:00 Narodno pozorište "Sterija"

Miro Gavran LJUBAVI DŽORDŽA VAŠINGTONA

Reditelj: Lilijana Ivanović, Mala scena "Tomislav Pejčić", poklon prestava

• 21:00 Profesionalna scena na rumunskom pri NP „Sterija“

Jon Luka Karađale BURNA NOĆ, reditelj: Tibor Vajda

 

Sreda - 31.10.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 20:00 Narodno Pozorište Republike Srpske, Banja Luka - Jovan Sterija Popović ŽENIDBA I UDADBA

Reditelj: Đurđa Tešić

 

Četvrtak - 1.11.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 20:00 Narodno Pozorište Beograd - Jovan Sterija Popović KIR JANJA

Reditelj: Egon Savin

• 22:00 Sterija u notama – „Bože daruj mnoga ljeta“ po tekstovima J. S. Popovića

 

Petak - 2.11.2012.

• 20:00 SVEČANO ZATVARANjE FESTIVALA

Ustanova Kulture „Vuk“ Beograd - Gorica Popović ZVEZDARSKE ZVEZDICE

Reditelj: Gorica Popović

 

POSTFESTIVALSKI PROGRAM

Subota - 3.11.2012

• 20:00 Koprodukcija: Budva Grad Teatar – Smart studio – Dom omladine Beograda

Duško Premović INDIGO

Reditelj: Branislav Lečić. Igraju: Danica Maksimović, Marija Vicković i Branislav Lečić

 

Četvrtak - 15.11.2012.

• 20:00 „Teatar 91“ Aleksinac - MIRANDOLINA – renesansna komedija

Reditelj: Fuad Tabudžić

 

 


ArtCreative Design and Custom coding
;feature=youtu.be">
ArtCreative Design and Custom coding;feature=youtu.be

 

 

 

O Festivalu VRŠAČKA POZORIŠNA JESEN

Međunarodni pozorišni festival "Vršačka pozorišna jesen" je ustanovljen 1993. godine povodom dvestogodišnjice od izvođenja prve pozorišne predstave na srpskom jeziku. Predstava je odigrana u Vršcu septembra 1793. godine, izvele su je učenice vršačke gramatikalne škole u režiji učetelja Mihaila Krekića pod naslovom "Zao otac i nevaljao sin".

Osnivač pozorišnog festivala je SO Vršac. U okviru Festivala pored predstava iz zemlje i nostranstva, organizuju se i razne tribine, promocije knjiga, izložbe...

Predstave ocenjuje tročlani žiri (njihova imena određuje festivalski odbor) XX medjunarodni festival klasike ’’Vršačka pozorišna jesen’’ trajaće sedam  dana.Fеstival je pažljivo kreiran u skladu sa potrebama pozorišne publike i prirode Festivala, ali u skladu sa aktuelnim problemima kulture uopšte. Nove uloge pozorišta za nove generacije, kultura i mediji, značaj pozorišnih festivala u kontekstu savremenog društva - samo su neke od tema koje će se kroz tribine i razgovore  govoriti na festivalu. Glavni program festivala biće sačinjen od najboljih pozorišnih ostvarenja klasike kod nas i iz inostranstva.

Festival ’’Vršačka pozorišna jesen’’, kao i svi drugi pozorišni festivali u osnovi gradi neku bolju sliku o nama u sadašnjem vremenu ali i za budućnost. Bolja slika verovatno i postoji samo je treba i na ovakav način tražiti i dati joj više prostora za njen opstanak i razvoj.

 

Odluka žirija XXI Festivala klasike

Na XXI međunarodnom festivalu pozorišne klasike „Vršačka pozorišna jesen“

žiri u sastavu Milena Dravić, Jelena Bogavac i Predrag Ejdus – predsednik , dodelio je nagrade:

 

Za najbolju predstavu u celini – predstavi  pozorišta Újvidéki Színház iz Novog Sada , Opera ultima

U dobro konstruisanoj i idejno zaokruženoj dramatizaciji klasičnih dela koja u ovoj predstavi konotiraju sa sadašnjim vremenom pokazujući visok stepen angažmana, na prvom mestu socijalnog a, i aktuelnosti.

Predstava svojim jakim političkim stavom i izuzetnom histrionskom  energijom i verom  glumaca ovog ansambla,  je ujednačena na visokom performativnom nivou.

Predstava je zaokruženo umetničko delo u svim njegovim segmentima u plemenitoj skupnoj igri,ansabla  visoke profesionalnosti,   energije i posvećenosti.

 

Za najbolju režiju - Kokanu Mladenoviću za režiju predstave Opera ultima u kojoj  je promišljeno i dosledno, maštovito i sadržajno, svim segmentima predstave, formulisao osnovne idejei  teme - korumpiranog društva, raspada sistema vrednosti, društva trivijalnosti i trgovine. U saradnji sa izuzetnom autorskom i izvođačkom ekipom sagradio je predstavu koja izvanredno komunicira sa vremenom u kome živimo. Režiju predstave formuliše univerzalna, koegzistenta celina, u svim njenim segmentima.

Za najbolju glumicu – Emini Elor za ulogu Rozine grofice u predstavi Opera ultima. Koja je dominantnim stilom i velikim talentom za glumu, ples i pevanje ostvarila višeslojnu, zaokruženu glumačku etidu, pokazavši ogroman dijapazon proživljenih i pokazanih glumačkih stanja i načina igre.

Za najboljeg glumca – Gordanu Kičiću za ulogu Hlestakova u predstavi Revizor pozorišta Atelje 212 iz Beograda. On je savremenim sredstvima u promišljenoj igri velike energije i raznolikosti uspeo da razobliči i da stav i boju odnosa prema korumpiranoj političkoj eliti, raskrinkavši ih verom, iskustvom i talentom koji ga je vodio kroz izvanredne transformacije.

 

Za mladog glumca – Ištvanu Kerešiju za ulogu Kerubina u predstavi Opera ultima pozorišta Újvidéki Színházi iz Novog Sada. Igrom punom brzine, duhovitosti, gega i otmenosti pokazao je veliki dijapazon svojih glumačkih mogućnosti.

Specijalna nagrada – Marini Sremac za kostim u predstavama Opera ultima i Sluga dvaju gospodara. Razrađenim likovnim sredstvima formulisala je i zaokružila žanrovsko definisanje kroz pedantno i razrađeno detaljno kostimografsko promišljanje.

 

Одлуке жирија 22. Фестивала класике

Жири XXII фестивала класике „Вршачка позоришна јесен“ у саставу : Рада Ђуричин, председница, Душан Белча и Мирослав Мики Радоњић, на седници одржаној дана 30.10.2014. године донео је следеће

О Д Л У К Е

Најбоља представа:ДОКТОР НУШИЋ Бранислава Нушића, адаптација и режија Кокан Младеновић, Народно позориште Сомбор и Крушевачко позориште. Одлука је донета већином гласова.

Представа ДОКТОР НУШИЋ  заснована на основу Нушићевог текста показује трајност пишчеве сатире која као да је још актуелнија у тренутку у коме живимо.

Награда за најбољу режију:

КОКАН МЛАДЕНОВИЋ за режију представе „Доктор Нушић“. Одлука је донета већином гласова.

Режија Кокана Младеновића је суштински дотакла све тачке и оживела многе ликове нашег свакодневног друштвеног и политичког миљеа и морала, откривајућиколико се у нашем свету скоро ништа није променило за читав један век – ни нарав ни људи.

 

Глумачке награде

САША ТОРЛАКОВИЋ за улогу Животе Цвијовића у представи Доктор Нушић  Бранислава Нушића, адаптација и режија Кокан Младеновић, Народно позориште Сомбор и Крушевачко позориште. Одлука је донета једногласно.

У улози Животе Саша Торлаковић као да је са телевизијских екрана скинуо и на позорницу пренео лик надменог, насилног, безобзирног  и примитивног српског тајкуна.

ГОРАН ЈЕВТИЋ за улогу Живке у представи „Госпођа министарка“ Позоришта  „Бошко Буха“, Београд у  адаптацији  и режији  Татјане Мандић Ригонат. Одлука је донета једногласно.

У бриљантно одиграној улози Живке Министарке, Горан Јевтић је тумачење овог легендарног лика подигао на нови ниво који ће постати мера за будуће тумаче ове улоге.

Награда за најбољу младу глумицу:

МИЊА ПЕКОВИЋ за улогу Виоле / Цезариа у представи „Богојављенска ноћ“,Српско народно позориште Нови Сад, режија Егон Савин.

Одлука је донета једногласно.

Тумачећи улогу Виоле/ Цезарија Миња Пековић нам је приближила један ренесансно савремени лик вешто изграђујући  деликатан однос жене и жене, жене и мушкарца.

Специјална награда:

ИВАН ВУКОВ  за улогу адвоката у представи „Ожалошћена породица“ Бранислава Нушића, адаптација и режија Владимир Лазић, Народно позориште  „Стерија“ Вршац. Одлука је донета већином гласова.

Иако на почетку десете деценије живота Иван Вуков није оставио сцену, на којој је живео и радио више од седамдесет година, и на којој је и сада остварио прави мали глумачки медаљон.

           

Рада Ђуричин

Душан Белча

Мирослав Мики Радоњић    

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je četvrtak, 27. novembar 2014.