Početna Vršačka pozorišna jesen

Vršačka pozorišna jesen

Такмичарски и пратећи програм 24. Фестивала

XXIV Међународни фестивал класике "Вршачка позоришна јесен"

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ

„Класика: и отров и лек!"
1.
Јован Стерија Поповић КИР ЈАЊА
редитељ: Горан Цветковић
продукција: Народно позориште "Стерија" Вршац
Петак, 21.10.2016. 20 сати

2.
Јован Стерија Поповић РОДОЉУПЦИ
режија: Андраш Урбан
продукција: Народно позориште Београд
Субота, 22.10.2016. 20 сати

3.
Виљем Шекспир ПЕРИКЛЕ
режија: Никита Миливојевић
продукција: Шабачко позориште
Недеља, 23.10.2016. 20 сати

4.
према роману Милутина Ускоковића Чедомир Илић и драматизацији Олге Димитријевић ХРОМИ ИДЕАЛИ
редитељ: Златко Свибен
продукција: Народно позориште Ужице
Понедељак, 24.10.2016. 19 сати

5.
Иво Андрић НА ДРИНИ ЋУПРИЈА
режија: Кокан Младеновић
Продукција: Српско народно позориште Нови Сад
Уторак, 25.10.2016. 19,30
Место играња : СНП Нови Сад

6.
Фридрих Шилер МАРИЈА СТЈУАРТ
режија: Милош Лолић
продукција: Народно позориште Београд
Среда, 26.10.2016. 20 сати

7.
Виљем Шекспир САН ЛЕТЊЕ НОЋИ
редитељ: Петер Валтер Полиц
продукција: Књажевско српски театар Крагујевац
Четвртак 27.10.2016. 20 сати

8.
Проглашење победника Фестивала и ПРЕДСТАВА У ЧАСТ НАГРАЂЕНИХ

Саша Аночић  КАУБОЈИ режија Кокан Младеновић -  Народно позориште Кикинда
Петак, 28.10.2016. 20 сати

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Петак, 21.октобар Изложба сликара Зорана Туркана
19 сати „Вршац: И Стерија и Шекспир"

Недеља, 23.октобар Дечја представа на Румунском језику
11 сати "Кутија са причама"

Недеља, 23.октобар Промоција књиге Шимона Ђарматија
18,30 сати Отровни Шекспир – Шекспирови отрови Тровање у делима Виљема Шекспира
Учествују: Шимон Ђармати, ...

Среда, 26.октобар Сећање на глумца Јаноша Тота
18 сати О рано преминулом глумцу, сталном члану ансамбла Позоришта на Теразијама (рођеном у Вршцу), говоре колеге и пријатељи.

Петак, 28.октобар НАУЧНО – СТРУЧНИ СКУП „ Шекспир и Стерија ''
11 сати - О почецима српске драматургије са посебним аспектом на паралеле и утицај Виљема Шекспира на Стеријине комедије.

Петак, 28.октобар - представа у част награђених
Саша Аночић КАУБОЈИ, режија и адаптација Кокан Младеновић.
Народно позориште Кикинда 20 сати

Недеља, 30.октобар Дечја представа - НП "Стерија"

11 сати „ Бајка о успаваном Временку ''

 

O Festivalu VRŠAČKA POZORIŠNA JESEN

Međunarodni pozorišni festival "Vršačka pozorišna jesen" je ustanovljen 1993. godine povodom dvestogodišnjice od izvođenja prve pozorišne predstave na srpskom jeziku. Predstava je odigrana u Vršcu septembra 1793. godine, izvele su je učenice vršačke gramatikalne škole u režiji učetelja Mihaila Krekića pod naslovom "Zao otac i nevaljao sin".

Osnivač pozorišnog festivala je SO Vršac. U okviru Festivala pored predstava iz zemlje i nostranstva, organizuju se i razne tribine, promocije knjiga, izložbe...

Predstave ocenjuje tročlani žiri (njihova imena određuje festivalski odbor) XX medjunarodni festival klasike ’’Vršačka pozorišna jesen’’ trajaće sedam  dana.Fеstival je pažljivo kreiran u skladu sa potrebama pozorišne publike i prirode Festivala, ali u skladu sa aktuelnim problemima kulture uopšte. Nove uloge pozorišta za nove generacije, kultura i mediji, značaj pozorišnih festivala u kontekstu savremenog društva - samo su neke od tema koje će se kroz tribine i razgovore  govoriti na festivalu. Glavni program festivala biće sačinjen od najboljih pozorišnih ostvarenja klasike kod nas i iz inostranstva.

Festival ’’Vršačka pozorišna jesen’’, kao i svi drugi pozorišni festivali u osnovi gradi neku bolju sliku o nama u sadašnjem vremenu ali i za budućnost. Bolja slika verovatno i postoji samo je treba i na ovakav način tražiti i dati joj više prostora za njen opstanak i razvoj.

 

Извештај селектора Фестивала

Селекција 24. Mеђународног фестивала класике
"ВРШАЧКА ПОЗОРИШНА ЈЕСЕН" 2016.
Концепција такмичарског програма 24. Mеђународног фестивала класике "Вршачка позоришна јесен", базира се на најрелевантнијим позоришним остварењима која су настала у театрима у Србији и региону, на темељима домаће и светске драмске класике. Избор представа за такмичарски програм Фестивала „Вршачка позоришна јесен“, чине следећа позоришна остварења у продукцији позоришта из Србије и региона:

1.
Јован Стерија Поповић РОДОЉУПЦИ
режија: Андраш Урбан
продукција: Народно позориште Београд
субота, 22.10.2016.
Заиста нови “Родољупци”! Андраш Урбан је до ивице карикатуралног прерадио сатиру Јована Стерије Поповића о српским ‘родољупцима’ у Војводини у време Аустро-Угарске. Он смешно и трагикомично из Стеријиног дела а које се тиче захтева елите за српском Војводином, доводи до горке пародије, показујући бестијалну грабежљивост те елите заклоњене иза пароле о родољубљу која се на крају претвара у стадо пљачкашко удобно склоњено у Београду. Изузетно ефектна представа, музички снажна, својеврстан модеран иронични кабаре.
„Родољупци“ су победник Фестивала Стеријино позорје, Фестивала „Позоришно пролеће“у Шапцу и добитник других бројних фестивала у земљи и иностранству.

2.
Виљем Шекспир ПЕРИКЛЕ
режија: Никита Миливојевић
продукција: Шабачко позориште
недеља, 23.10.2016
Типичан Шекспиров комад Никита Миливојевић је претворио у велику глумачку свечаност у којој се преплићу историјски мотиви и романтизовани детаљи. Представа Перикле има авантуристичко-трилерски заплет заснован на љубави, лажним смртима и трагедијама, али са истински срећним крајем. Жива и духовита позоришна творевина, о универзалним питањима човековог трајања, са јасно профилисаним карактерима.
„Перикле“ је победник Фестивала Сусрети позоришта Србије „Јоаким Вујић“, једини представник из Србије на Шекспировом фестивалу у Чортановцима и добитник бројних награда на многим фестивалима у земљи и иностранству.

3.
према роману Милутина Ускоковића Чедомир Илић и драматизацији Олге Димитријевић ХРОМИ ИДЕАЛИ
редитељ: Златко Свибен
продукција: Народно позориште Ужице
понедељак, 24.10.2016.

Од Ускоковићевог романа Чедомир Илић, Олга Димитријевић и Златко Свибен направили су мелодраму. Љубавни јади уведени су на нови начин у причу. Мелодрамски контекст дошао је до изражаја у саживљавању публике са носиоцима радње и проживљавању емотивних стања драмских ликова кроз персоналну индентификацију. Концепција да се сонговима и прозним казивањем с намером да нагласи, истакне или смири и стиша стварни и могући догађај на сцени, донео је епске момента традиционалног позоришног израза у функцији жанра према коме је комад опредељен. Ускоковићеви јунаци су дошљаци, они у Београд долазе из унутрашњости и зато се у граду осећају тескобно. Писац говори о човеку који је покидао везе с оним што је исконско и првобитно и зато не успева да стигне до ма ког облика животне среће. Хроми идеали су добитник специјалне награде на Фестивалима Стеријино позорје и Фестивалу Сусрети позоришта Србије „ Јоаким Вујић „.

4.
Фридрих Шилер МАРИЈА СТЈУАРТ
режија: Милош Лолић
продукција: Народно позориште Београд
среда, 26.10.2016
Поетска и психолошка трагедија о две жене, Марији Стјуаарт и Елизабети Тјудор, које су затроване политиком и сопственом природом, у редитељском читању Милоша Лолића преобликована је у актуелну, осавремењену мелодраму о преплитању личног и политичког, појединачних и општих интереса, права и насиља. Представа заводи одмереном дозом комике, једноставношћу и опојном драмском снагом у игри глумаца.

5.
Хенрик Ибзен АВЕТИ
редитељ Андреј Носов
Продукција: Хартефакт Београд / Битеф театар Београд/ Фестивал Месс Сарајево / Град театар Будва
Четвртак, 27.10.2016.
Авети представљају успео покушај пребацивања античке грчке трагедије у грађански салон који постаје ново средиште друштвених сукоба и проблема, који више нису последица „игре богова“ него дубоко корумпираног, лицемерног и малограђанског друштва. Андреј Носов у “Аветима” показује савремене недостатке друштва преиспитујући нашу одговрност за њих. Без лажи, без глумачких, редитељских и списатељских „бравура“ које су саме себи поента, без стварања спектакла, ова је представа о нама, нашем друштву и нашој одговорности. Представа је постављена у минималистичком салону у коме се током једног дана решавају питања везана за прошлост и будућност људи из (наше) грађанске класе која је много хтела, а мало постигла.

6.
Иво Андрић НА ДРИНИ ЋУПРИЈА
режија: Кокан Младеновић
Продукција: Српско народно позориште Нови Сад
Петак, 28.10.2016.
Комплексно, специфично, емоционално и мисаоно узвишено Андрићеве књижевно уметничко дело, Кокан Младеновић је претворио у аутентично и уверљиво позоришно уметничко дело. Представа „На Дрини ћуприја” је визуелни и музички, драмско-епски спектакл који захвата неколико векова. Она је сведочанство о крвавој историји Босне, конкретно и метафорички говори о судару узаврелих страсти, ерупцији вишенационалних сукоба. Потресна и опомињућа представа о томе да упркос променама власти, тлачење, ропство, послушност и заслепљеност народа остају...

7.
Виљем Шекспир САН ЛЕТЊЕ НОЋИ
редитељ: Петер Валтер Полиц
продукција: Књажевско српски театар Крагујевац
уторак, 25.10.2016./петак 28.10.2016.
Сан летње ноћи свакако спада у Шекспирова ремек дела и као комедија има вишеструки значај и слојевитост. Непоновљива лепота и фантастика Шекспирове поезије показује како и поред мрачних момената нема места за тугу и без обзира што околноси могу да се преокрену, изврће све у шалу, по којој је овај комад драгоцен, јер се ликови узимају сувише за озбиљно. Љубав је основна тема овог комада и када је опсена и онда када је реалност. Замисао редитеља била је да обогати овај комад доносећи еротику и етос Балкана на чијим просторима се збива, компарирајући време антике са временом садашњим.

8.
Јован Стерија Поповић КИР ЈАЊА
редитељ: Горан Цветковић
продукција: Народно позориште "Стерија", Вршац
петак, 21.10.2016.
Селектор је уврститио и представу коју је предложило руководство Народног позоришта Стерија Вршац, које према пропозицијама Фестивала обавезно учествује у програму фестивала с представом насталом према класичном драмском предлошку.

*

Главни критеријум је естетска вредност позоришних остварења насталих на основу класичног драмског дела а њему се придружују иновативност форме и поступка, вредност глумачке игре, разноврсност поетичких обележја те међународна димензија фестивала. На основу особености одабраних представа селектор ће излучити тему, гесло или мисао 24. фестивала која ће ову манифистацију учинити кохерентном и значајном целином.
Међународна димензија фестивала уз представе у пратећем програму и остале манифестације (трибине, саветовања, промоције књига) и ауторитативан жири, гаранција су да ће бити задржан и унапређен висок ниво фестивала ''Вршачка позоришна јесен'' који траје 23 године.

Селектор и директор Фестивала
Ђура Мрђа, с.р.

Мото фестивала:
„Класика: и отров и лек!“
Нема сумње- модерни театар нам је указао на то да је смисао постављање класичних драмских дела на сцену данас, тражење новог смисла. Тако, по савременој редитељској рецептури за позорницу приправљена драмска дела из светске и наше старине, делују на публику као лек. У противном, читана искључиво по мерилима и захтевима доба у коме је настала, драмска класика има отровно дејство, њено дејство умртвљује мисао.

 

Жири XXIV Фестивала класике

- Бранка Криловић, позоришни критичар
- Ксенија Радуловић, театролог
- Саша Торлаковић, глумац

Свечаном беседом, Фестивал отвара редитељ Борис Лијешевић.

 

Цене улазница за XXIV Фестивал

- појединачна улазница: 500 динара (у претпродаји), 600 динара (на дан представе)

- комплет улазница: 3.500 динара 

- породични пакет: 6.000 динара (два комплета) уз могућност плаћања на две рате

- представе за децу: слободан улаз

Улазнице за представе главног програма важe и за све остале програмске садржаје тог дана

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je petak, 21. jul 2017.

Online status

Imamo 9 gostiju na mreži