Početna Vršačka pozorišna jesen

Vršačka pozorišna jesen

Odluka žirija XIX Festivala klasike "Vršačka pozorišna jesen"

 

Žiri 19.  festivala klasike "Vršačka pozorišna jesen" u sastavu: Sonja Stipić, glumica iz Novog Sada, Predrag Stojmenović, reditelj iz Beograda (članovi) i mr Miroslav Radonjić, teatrolog iz Novog Sada (predsednik), video je u Vršcu,  od 28. oktobra do 3.novembra 2011. godine šest predstava u izvođenju šest ansambala iz Vršca,  Sombora, Novog Sada, Užica i Beograda prikazanih na Festivalu pod motom ČOVEK JE MERA SVIH STVARI .

Uvažavajući sa dužnim poštovanjem ponuđenu selekciju, a u vezi sa odredbama članova 25. do 36. Pravilnika o radu, Žiri je na završnoj sednici, održanoj 3.novembra 2011. godine, jednoglasno doneo sledeće

O D L U K E

- da se NAGRADA ZA NAJBOLJU  PREDSTAVU U CELINI dodeli predstavi „POVODOM GALEBA“, rađenoj po motivima drame "GALEB" Antona Pavloviča Čehova i izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, koja je na verodostojan, promišljen i promišljan način sveukupnošću i jedinstvenom zdušnošću stvaralačkog kolektivnog čina uspela da iskaže osnovnu ideju ovogodišnjeg Festivala – ČOVEK JE MERA SVIH STVARI;

- da se NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeli Borisu Liješeviću, reditelju predstave „POVODOM GALEBA“, rađenoj po motivima drame "GALEB"Antona Pavloviča Čehova i izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, pošto je samosvojnošću, izuzetnim scenskim oblikovanjem dokumentarnog materijala  i originalnošću  koncepta znao i umeo da prodre do ČOVEKA-POJEDINCA KAO MERE SVIH STVARI;

- da se DVE RAVNOPRAVNE NAGRADE ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE dodele :

Glumici  Ivani V. Jovanović za ulogu Jovanke u predstavi "PUČINA" Branislava Nušića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, pošto je  nadahnutom igrom i nadasva izražajnim sredstvima u potpunosti opravdala povereni glumačko–umetnički zadatak;

odnosno, glumcu  Srđanu Radivojeviću, budući da je sa velikom odgovornošću predano tumačio lik Lusinda u predstavi "DOVITLJIVA DEVOJKA" Lope de Vege i izvođenju Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca.

- Žiri je, takođe, doneo odluku da se SPECIJALNE NAGRADE dodele:

Slavenki Milovanović za dramaturgiju u predstavi "TRI SESTRE" (SVI OSIM MENE...), u izvođenju Bitef teatra - Beton hale teatra i Kulturnog centra Pančeva, i Marku Markoviću za ulogu Jovana Nedeljkovića u predstavi "PUČINA" Branislava Nušića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora;

- Žiri, takođe, smatra da nagrada TOMISLAV PEJČIĆ za NAJBOLJEG MLADOG   GLUMICA s mnogih razloga pripada Ivanu Kornoviću, za ulogu Ernanda u predstavi "DOVITLJIVA DEVOJKA" Lope de Vege i izvođenju Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca.

 

Žiri i ovim putem najsrdačnije zahvaljuje svim učesnicima Festivala, selektoru, pozorištu-domaćinu na uspešnoj organizaciji, ali ništa manje i pokroviteljima Festivala, predstavnicima medija i odanoj vršačkoj publici.

 

U Vršcu, 3.novembra 2011.

 

 

XX Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“

STERIJA - NEKAD I SAD

Subota - 27.10.2012.

• 19:00 Otvaranje izložbe fotografija sa XIX Festivala klasike

Autor: Aleksandar Avramesku, Foaje Pozorišta

• 20:00 SVEČANO OTVARANjE FESTIVALA

• 20:15 Narodno Pozorište „Sterija“

Jovan Sterija Popović LAŽA I PARALAŽA

Reditelj: Jovan Grujić

 

Nedelja - 28.10. 2012.

• 12:00 Okrugli sto kritike – LAŽA I PARALAŽA

• 18:00 SEDAM GRADOVA KOD STERIJE - Sabor književnog stvaralaštva

Vršački književni klub i Kulturni centar Vršac

• 19:00 Otvaranje izložbe kostima i skica Anamarije Mihajlović

„Pozorišni muzej Vojvodine“ Novi Sad, izložbu otvara Tibor Vajda

• 20.00 Narodno Pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin

Jovan Sterija Popović ZLA ŽENA

Reditelj: Egon Savin

 

Ponedeljak - 29.10.2012.

• 11:30 Đokica Miljković DVORSKA LUDA, reditelj: Tibor Vajda, poklon predstava

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“ - Sterijina kuća

• 18:00 Promocija knjiga

• 20:00 Narodno Pozorište Pirot Jovan Sterija Popović ZLA ŽENA

Reditelj: Saša Latinović

• 22:00 A. Popović Franše D'Epere Na Južnom bulevaru - monodrama, Jovica Jašin

Utorak - 30.10.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 17:00 Promocija knjige

• 18:00 Amatersko Pozorište Senta

Jovan Sterija Popović POKONDIRENA TIKVA

• 18:00 Narodno pozorište "Sterija"

Miro Gavran LJUBAVI DŽORDŽA VAŠINGTONA

Reditelj: Lilijana Ivanović, Mala scena "Tomislav Pejčić", poklon prestava

• 21:00 Profesionalna scena na rumunskom pri NP „Sterija“

Jon Luka Karađale BURNA NOĆ, reditelj: Tibor Vajda

 

Sreda - 31.10.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 20:00 Narodno Pozorište Republike Srpske, Banja Luka - Jovan Sterija Popović ŽENIDBA I UDADBA

Reditelj: Đurđa Tešić

 

Četvrtak - 1.11.2012.

• 12:00 Okrugli sto – tematski razgovori „Sterija i njegova dela“

• 20:00 Narodno Pozorište Beograd - Jovan Sterija Popović KIR JANJA

Reditelj: Egon Savin

• 22:00 Sterija u notama – „Bože daruj mnoga ljeta“ po tekstovima J. S. Popovića

 

Petak - 2.11.2012.

• 20:00 SVEČANO ZATVARANjE FESTIVALA

Ustanova Kulture „Vuk“ Beograd - Gorica Popović ZVEZDARSKE ZVEZDICE

Reditelj: Gorica Popović

 

POSTFESTIVALSKI PROGRAM

Subota - 3.11.2012

• 20:00 Koprodukcija: Budva Grad Teatar – Smart studio – Dom omladine Beograda

Duško Premović INDIGO

Reditelj: Branislav Lečić. Igraju: Danica Maksimović, Marija Vicković i Branislav Lečić

 

Četvrtak - 15.11.2012.

• 20:00 „Teatar 91“ Aleksinac - MIRANDOLINA – renesansna komedija

Reditelj: Fuad Tabudžić

 

 


ArtCreative Design and Custom coding
;feature=youtu.be">
ArtCreative Design and Custom coding;feature=youtu.be

 

 

 

O Festivalu VRŠAČKA POZORIŠNA JESEN

Međunarodni pozorišni festival "Vršačka pozorišna jesen" je ustanovljen 1993. godine povodom dvestogodišnjice od izvođenja prve pozorišne predstave na srpskom jeziku. Predstava je odigrana u Vršcu septembra 1793. godine, izvele su je učenice vršačke gramatikalne škole u režiji učetelja Mihaila Krekića pod naslovom "Zao otac i nevaljao sin".

Osnivač pozorišnog festivala je SO Vršac. U okviru Festivala pored predstava iz zemlje i nostranstva, organizuju se i razne tribine, promocije knjiga, izložbe...

Predstave ocenjuje tročlani žiri (njihova imena određuje festivalski odbor) XX medjunarodni festival klasike ’’Vršačka pozorišna jesen’’ trajaće sedam  dana.Fеstival je pažljivo kreiran u skladu sa potrebama pozorišne publike i prirode Festivala, ali u skladu sa aktuelnim problemima kulture uopšte. Nove uloge pozorišta za nove generacije, kultura i mediji, značaj pozorišnih festivala u kontekstu savremenog društva - samo su neke od tema koje će se kroz tribine i razgovore  govoriti na festivalu. Glavni program festivala biće sačinjen od najboljih pozorišnih ostvarenja klasike kod nas i iz inostranstva.

Festival ’’Vršačka pozorišna jesen’’, kao i svi drugi pozorišni festivali u osnovi gradi neku bolju sliku o nama u sadašnjem vremenu ali i za budućnost. Bolja slika verovatno i postoji samo je treba i na ovakav način tražiti i dati joj više prostora za njen opstanak i razvoj.

 

Odluka žirija XXI Festivala klasike

Na XXI međunarodnom festivalu pozorišne klasike „Vršačka pozorišna jesen“

žiri u sastavu Milena Dravić, Jelena Bogavac i Predrag Ejdus – predsednik , dodelio je nagrade:

 

Za najbolju predstavu u celini – predstavi  pozorišta Újvidéki Színház iz Novog Sada , Opera ultima

U dobro konstruisanoj i idejno zaokruženoj dramatizaciji klasičnih dela koja u ovoj predstavi konotiraju sa sadašnjim vremenom pokazujući visok stepen angažmana, na prvom mestu socijalnog a, i aktuelnosti.

Predstava svojim jakim političkim stavom i izuzetnom histrionskom  energijom i verom  glumaca ovog ansambla,  je ujednačena na visokom performativnom nivou.

Predstava je zaokruženo umetničko delo u svim njegovim segmentima u plemenitoj skupnoj igri,ansabla  visoke profesionalnosti,   energije i posvećenosti.

 

Za najbolju režiju - Kokanu Mladenoviću za režiju predstave Opera ultima u kojoj  je promišljeno i dosledno, maštovito i sadržajno, svim segmentima predstave, formulisao osnovne idejei  teme - korumpiranog društva, raspada sistema vrednosti, društva trivijalnosti i trgovine. U saradnji sa izuzetnom autorskom i izvođačkom ekipom sagradio je predstavu koja izvanredno komunicira sa vremenom u kome živimo. Režiju predstave formuliše univerzalna, koegzistenta celina, u svim njenim segmentima.

Za najbolju glumicu – Emini Elor za ulogu Rozine grofice u predstavi Opera ultima. Koja je dominantnim stilom i velikim talentom za glumu, ples i pevanje ostvarila višeslojnu, zaokruženu glumačku etidu, pokazavši ogroman dijapazon proživljenih i pokazanih glumačkih stanja i načina igre.

Za najboljeg glumca – Gordanu Kičiću za ulogu Hlestakova u predstavi Revizor pozorišta Atelje 212 iz Beograda. On je savremenim sredstvima u promišljenoj igri velike energije i raznolikosti uspeo da razobliči i da stav i boju odnosa prema korumpiranoj političkoj eliti, raskrinkavši ih verom, iskustvom i talentom koji ga je vodio kroz izvanredne transformacije.

 

Za mladog glumca – Ištvanu Kerešiju za ulogu Kerubina u predstavi Opera ultima pozorišta Újvidéki Színházi iz Novog Sada. Igrom punom brzine, duhovitosti, gega i otmenosti pokazao je veliki dijapazon svojih glumačkih mogućnosti.

Specijalna nagrada – Marini Sremac za kostim u predstavama Opera ultima i Sluga dvaju gospodara. Razrađenim likovnim sredstvima formulisala je i zaokružila žanrovsko definisanje kroz pedantno i razrađeno detaljno kostimografsko promišljanje.

 

Kompletan program XXII Festivala

XXII MEĐUNARODNI FESTIVAL "VRŠAČKA POZORIŠNA JESEN"
FESTIVAL POZORIŠNE KLASIKE 2014.

Ništa nije kao što jeste

 

Četvrtak 23. oktobar

20 časova
Teatar Rictus Anseny, France
Silven Leven
RAPSODIJE
(Džungla na asfaltu, treća sezona)
Režija: Loran Mendon
Predstava je titlovana na srpski jezik


 Petak, 24. oktobar

19:30 časova
Svečano otvaranje izložbe
„Srpska vojnička zarobljenička pozorišta u Prvom svetskom ratu".
Аutor kustos savetnik Olgа Marković, Pozorišni muzej Srbije

20 časova
Narodno pozorište ''Sterija'' Vršac
Branislav Nušić
OŽALOŠĆENA PORODICA
režija: Vladimir Lazić

 

Subota, 25. oktobar

20 časova
Narodno pozorište Sombor/ Kruševačko pozorište
Branislav Nušić
DOKTOR NUŠIĆ
režija Kokan Mladenović

 

Nedelja, 26. oktobar

18 časova
Promocija knjige Radomira Putnika
„Približavanje pozorištu 2"
Oknjizi govore: Momčilo Kovačević, direktor Muzeja pozorišne umetnosti Srbije,
dr Miomir Petrović, recenzent, Dušan Belča, književnik i autor Radomir Putnik

20 časova
Srpsko narodno pozorište Novi Sad
Viljem Šekspir
BOGOJAVLJENSKA NOĆ
režija: Egon Savin

 

Ponedeljak, 27. oktobar

11:30 časova i u 12:30 časova
Narodno pozorište „Toša Jovanović", Zrenjanin
Lutkarska scena, klasika za decu
Milivoje Mlađenović
NEMUŠTI JEZIK ILI NIŠTA BEZ PETLIĆA
režija: Miloš Jagodić

20 časova
Pozorište ''Boško Buha'' Beograd
Branislav Nušić
GOSPOĐA MINISTARKA
režija: Tatjana Mandić Rigonat

 

Utorak, 28. oktobar


20 časova
Narodno pozorište Temišvar, Rumunija / Teatrul Naţional Timişoara, Romania
Eshil
OKOVANI PROMETEJ / PROMETEU ÎNLĂNȚUIT
režija: Kokan Mladenović
Predstava je titlovana na srpski jezik

 

Sreda 29. oktobar

KLASIKA PLUS
20 časova
NP"Sterija" - Profesionalna scena na rumunskom „Petru Krdu", Vršac
Teatrul naţional „Sterija" - Scena profesionistâ Română „Petru Cârdu", Vârşet
Adaptacija po tekstu Viljema Šekspira / Adaptare dupa un text de W.Shakespeare
SAN LETNJEG SNA / VISUL UNUI VIS DE VARĂ
režija: Elena Ivanka
Predstava je titlovana na srpski jezik

 

Četvrtak, 30. oktobar

18 časova
Promocija knjige Feliksa Pašića
KRATAK PREGLED VREMENA, INTERVJUI
Izdavač Udruženje dramskih umetnika Srbije
O knjizi govore Ksenija Radulović, Miroslav Miki Radonjić i Dušan Belča

20 časova
Narodno pozorište/Nepszinhaz/Narodno kazalište Subotica
Borisav Stanković
KOŠTANA
režija: Andraš Urban

 

Petak, 31. oktobar

20 časova
Svečano zatvaranje Festivala i dodela nagrada
Predstava u čast nagrađenih
Narodno pozorište Beograd & FDU Beograd & Operski studio FMU Beograd
Stanislav Binički
NA URANKU
režija: Darijan Mihajlović


 Subota, 1. novembar

EPILOG FESTIVALA

20 časova
Koprodukcija NP „Sterija" / Vivien fon Abendorff
Vivien fon Abendorff, Kalki Aporos
JA NISAM ANTIGONA / I'M NOT ANTIGONE
Režija: Petar Petkovšek
Predstava je titlovana na srpski jezik


 SUSRET PUBLIKE I STVARALACA PREDSTAVE

Svake večeri posle predstave u takmičarskom programu
Foaje NP "Sterija"

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Danas je subota, 25. oktobar 2014.