МУЗИКА У ВИНОГРАДИМА
10.09.2021
Најава 5. Међународног фестивала камерне музике у Вршцу, 10.09. – 13.09.2021

Удружење "Музика у виноградима" позива све љубитеље класичне музике на 5. Међународни Фестивал Камерне Музике у Вршцу, 10.09. - 13. 09. 2021.

И ове године ће на фестивалу наступити изузетни млади уметници из земље и иностранства. Иако је због пандемије број иностраних гостију ограничен (концерт добитника награда са онлине такмичења је одложен за наредну годину), на фестивалу ће наступити сопран Маргауx де Валенсарт из Белгије, дуо Wаве Стрингс (Сања Смилеска, виола и Михајло Михајловски, виолина) из Северне Македоније, као и врсни домаћи уметници, гудачки квартет БЛИСС (Бојана Дјоловић и Јован Тешић - виолине, Миљана Стаменић - виола, Александра Бенгин, виолончело), Ана Шинковић и Кристина Сочански, клавир. На појединим концертима ће гостовати и Срђан Тадићтенор, Александра Ракић - клавир, као и млади таленти из музичке школе Ј. Маринковић Вршац.

Улаз на све концерте је слободан.

Фестивал почиње у петак 10.09. концертом са темом ”Сусрет истока и запада” у “НП Стерија”, где ће музичари фестивала представити изузетно занимљив програм са делима композитора из Источне Европе и Америке.

Субота 11.09. ће бити право фестивалско вече са два концерта – први концерт у “Тачки Сусретања”, где ће Срђан Тадић – тенор и Александра Ракић – клавир представити програм са темом “Путовање кроз свет енглеске уметничке песме и поезије” и делима Р. Квилтера и Р.В Вилијамса.
Затим нас очекује “Опера и Вино”, сада већ традиционалан концерт у “Винарији Сочански”, где ће сопран Маргуаx де Валенсарт својим раскошним гласом представити селекцију најлепших оперских арија уз клавирску пратњу Кристине Сочански. Срђан Тадић – тенор и Александра Ракић – клавир ће им се придружити кратким наступом као гости. За овај концерт је потребна резервација због ограниченог броја места (vinarija.socanski@gmail.com).

У недељу 12.09. су на програму два концерта, први у ”Тачки сусретања” где ће публика и ове године имати прилику да упозна музичаре фестивала кроз дружење и концерт. Увече нас очекује гала концерт у НП Стерија, где ће бити обележена 100-годишњица рођења чувеног композитора класичног танга А. Пијацоле, а публика ће имати прилику и да чује познату филмску музику у извођењу дуа ”Wave Strings”, као и комаде по избору музичара фестивала. Овај концерт погодан је и за децу и омладину.

У понедељак 13.09. МШ Јосиф Маринковић представља неке од најталентованијих младих талената, у сали музичке школе.

Концерти ће се одвијати уз поштовање свих епидемиолошких мера због пандемије корона вируса.

За детаљне информације о програму и биографије музичара, посетите www.vricmf.com и званичну фејсбук страницу фестивалаhttps://www.facebook.com/chambermusicfestivalvrsac

Удружење ”Музика у виноградима” се нада великом одазиву публике – добро дошли на још један фестивал!

Спонзори и пријатељи фестивала: Град Вршац и ТО Вршац, Винарија Сочански, МШ «Јосиф Маринковић», Тачка сусретања