ВРШАЧКА „СЛАВНА“ ОСВОЈИЛА ОВАЦИЈЕ
06.02.2023
Нова календарска година вршачког театра отворена је у недељу 05. фебруара представом „Славна“ према тексту британског драмског писца Питера Квилтера, у режији Стефана Саблића и у извођењу ансамбла Професионалне сцене на румунском језику.

Комедија “Славна Флорес” британског драмског писца Питера Квилтера истинита је прича о Флоренс Фостер Џенкинс, коју је тумачила вршачка глумица Моника Болдовина Бугле, док у представи такође играју млади глумци Дарие Доклеан као Козме Мек Мун, Корина Троћа као Госпођа Вериндер Гаџ, као и Отилиа Пескариу у улози Дороти и Тамара Тамчи Тоскић у улози Марије. Сценографију и костим за ову представу осмислила је Софија Лучић.

Славна Флоренс, позната и као најгора певачица на свету, четрдесетих година у Њујорку била је омиљена музичка атракција. Парадоксално, она се прославила оперском каријером, иако није умела да пева. Комад прати њен живот у време када њена каријера достиже врхунац – наступом у Карнеги холу! Публика је била одушевљена њеним „фантастичним гласовним могућностима“ које је на свакој изведби пратила бурним салвама смеха, док их је Флоренс тумачила искључиво као „професионалну љубомору“. За концерт ове сопранисткиње без трунке слуха увек се тражила карта више, а њена огромна љубав према музици и ексцентрични ентузијазам били су толико заразни да су били јачи од недостатка талента.

Ослањајући се на истиниту причу велике диве Флоренс Фостер Џенкинс, редитељ Стефан Саблић желео је да осветли љупку корупцију којом се Госпођа Џенкинс бавила и чаробну реч мито којом је ова лажна дива успела да за свој недостатак талента отвари сва врата. У коначном исходу Саблић је успео да направи комедију са пуно смеха у којој гледамо реалност као апсурд, а онда препознајемо да и сами живимо у реалности апсурда.

Интересовање за ову култну комедију о лажној оперској певачици о којој су гледаоци широм света имали само речи хвале, било је велико, а премијерна изведба чувеног комада оправдала је очекивања, па је наша „Славна“ на крају испраћена овацијама. Прегнућа професионалне сцене на румунском језику при Народном позоришту „Стерија“ да се на сцену постави хит комедија са којом ће се радити интензивније на развоју публике и популаризацији Професионалне сцене на румунском језику подржали су и генерални козул Румуније у Србији Георге Дину и члан Градског већа за културу Трајан Качина.