ОБЕЛЕЖЕН ДАН НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА „СТЕРИЈА“
14.02.2023
Тројезична представа под називом „аТМосфера“ која је настала у копродукцији Народног позоришта „Стерија“, Националног театра „Михај Еминеску“ из Темишвара и Националног театра Сегедин у склопу завршница је вишемесечног процеса рада који су у виду радионице „Банат у Европи“ заједничким радом покренули млади драматурзи из Србије, Мађарске и Румуније у оквиру пројекта Темишвар- Европска престоница културе 2023, премијерно је изведена и пред вршачком публиком 10. Фебруара, а потом и 11. и 12. у склопу прославе Дана позоришта којим се обележава 78 година непредкидног рада вршачког театра.

Народно позориште "СТЕРИЈА" у Вршцу основано је 2. јануара 1945, а прву премијеру Стеријиног "Кир Јање" приредило је 10. фебруара исте године. Иницијатива за оснивање проистекла је из жеље да се настави ратом прекинут, богат културни и позоришни развој Вршца.

Данас када смо дубоко у осмој деценији постојања прослављајући 78 година непрекидног рада, можемо рећи да прегалаштво оснивача али и непрегледног низа позоришних радника који су давали своје стваралачке доприносе за очување и даљи развој ове позоришне институције није било узалудно.

78. Дан Народног позоришта "СТЕРИЈА" обележава се и наредних дана, па осим извођења тројезичне представе "Атмосфера“, у припреми је још једна премијера, "Дон Жуана" Ж.Б.П.Молијера у режији македонског редитеља Андреја Цветановског, заказана је за почетак марта, месец у коме сва позоришта света славе Светски дан позоришта.