ПОРУКА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ 20. МАРТ 2023. ГОДИНЕ
20.03.2023
Порука Су Ђајлс председнице интернационалног АССИТЕЖ-а поводом Дана позоришта за децу и младе

Одведите дете у позориште ИЛИ доведите позориште до детета

На данашњи дан, 20. март 2023, спознајемо колики је значај уметника у позоришту и извођачким уметностима за младу публику: користећи темељно струковно познавање своје публике, они могу да донесу велике промене у животе деце. Приступ публици у позоришту и перформансу за младу публику је специфичан – деца и млади се уважавају као мудра и проницљива публика која учествује и доприноси култури, и која има право да искуси уметност уз сву слободу изражавања. Када дамо простор и и када уважавамо машту младих људи, дајемо им темеље на којима могу да изграде чврстину и самопоуздање.

Један од примарних циљева АССИТЕЖ-а је да уједини ствараоце широм света и пружи младој публици могућност да искуси оно што позориште и перформанс нуде – да кроз уметност изразе емоције, прикажу неопипљиво, тумаче комплексност света. Да бисмо то урадили, морамо да будемо отворени за сву разноликост уметничког стваралаштва које наша глобална мрежа нуди и да поздравимо иновације које долазе из ограничења, изазова и специфичних околности.

Некада нисмо у могућности да одведемо децу у позоришне зграде. Понекад такво место не постоји. Понекад то онемогућавају физичке, економске, географске или друштвене баријере. Ипак, сваки пут када се наша светска заједница окупи ради разговора и размене, било онлајн или лично, постајемо свеснији различитих начина на које уметници и креативци, свако у свом контексту, омогућавају доживљај позоришта и перформанса младој публици. Како је дивно чути и видети толико примера широм света када позоришта и перформанси одлазе тамо где су деца и млади: у њихове школе и вртиће, на улице, општинске просторије, болнице, на спортске терене, у затворе, у њихове куће, у јавне просторе, на екране њихових компјутера, телефона или им се обраћа кроз радио апарате.

Захваљујући повезаности наше свестке заједнице на мрежи и сусретима на нашим скуповима, видели смо и чули изванредне приче о борби, храбрости и одлучности, и поздрављамо различите начине на које наша креативна заједница покушава да се развија, да би отворила већи приступ публици и задовољила њене потребе.

Позориште и перформанс мењају живот: омогућавају људски контакт, ширење идеја, дељење наде, доносе експлозију радости. Без обзира да ли у згради позоришта или на неки други начин, стварање чуда, заједнички тренутак или интригантан ритуал је нешто што може да промени дан или живот, чак и тренутно. Кроз позориште и сценску уметност препознајемо оно што нам је свима заједничко и наши видици постају шири.

На овај Светски дан позоришта и перформанса за децу и младе позивам све нас који радимо у овом сектору да потражимо пут до нове младе публике коју не познајемо и са којом се још нисмо сусрели. Приступ позоришту и представама није увек могућ, па је на нама, стручњацима у овој области, да то омогућимо, где год и како год можемо. Неопходно је, у каквим год да се околностима налазимо, да нашим различитим праксама премостимо јаз између стварности и маште и отворимо могућности за сву децу и младе, свуда на свету.

Су Џајлс, председница АССИТЕЖ-а

Превод: Милена Деполо


Када размишљамо о позоришту и извођачким уметностима за децу и младе, неизбежно размишљамо о томе у каквим се временима, у каквим друштвеним околностима њиме бавимо. И онда размишљамо о ратовима, поделама, епидемијама, еколошким кризама. Да – на жалост је тако. А онда се окрећемо и спасоносној мисли да све то не може заувек да траје. А истини за вољу, још увек се не види ни светло на крају тунела. Налазимо се, дакле, у лиминалном простору – транзиционом, безграничном простору који се налази негде на граници преласка из једног стања у друго. То је простор незнања, конфузије и несигурности, где су напуштене неке старе истине, а нове се још увек нису појавиле. Ова транзиција често почиње осећањем губитка, кризе, страха, бесмисла, али са свешћу да више нема повратка у старо. У том процесу напуштамо стара уверења и улазимо у гранични простор где још увек нисмо нашли нова.

Зато смо данас сви заједно на ПРЕКРЕТНИЦИ.

И зато желимо да све вас, наше колеге и саборце из земље, региона и света, позовемо да заједно промислимо како та ПРЕКРЕТНИЦА може да се догоди у простору маште, уметности и креативности. Дакле, на позоришној сцени. Или учионици. Или зеленој ливади. Или на било ком месту где се сусрећу извођачи и публика, и доживљавају драгоцено искуство размене и заједништва. Позивамо вас да заједно кренемо ка новим идејама. Могли бисмо наше заједничко путовање да назовемо походом, маршем или јуришем. Али оно би могло да буде и вожња бицикла или лагана шетња. Важно је да кренемо заједно. Ка нечему новом и узбудљивом. Новим причама, идејама, формама. Предвођени новим генерацијама. Зборно место за почетак пута је Светска конференција позоришта за децу и младе, која се одржава у новембру 2023. у Београду и Новом Саду, под слоганом ПРЕКРЕТНИЦА.

Поносни смо што се овогодишња Конференција дешава у Србији, јер ово је посебна година за АССИТЕЈ Србије. Ове године наш савез обележава јубилеј – 20 година од оснивања, и не постоји бољи начин да се овај важан датум обележи него најавом овако великог догађаја.

У име јубилеја нашег савеза и у име заједништва које континуирано промовишемо, ово писмо потписују заједно чланице ИО АССИТЕЈ-а Србије,

Диана Кржанић Тепавац
Јована Ракић Киселчић
Милена Деполо
Соња Петровић
Татјана Николић
Зорица Филиповић


У Београду, 20. марта 2023.г.