АНСАМБЛ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА „СТЕРИЈА“ ПОНОВО НА ОКУПУ - УСКОРО НОВА ПРЕМИЈЕРА
05.09.2023
Народно позориште „Стерија“ почело је са радом на реализацији нове представе за децу чиме осим најаве премијере најављује и интензивнији рад на развоју најмлађе и младе публике увођењем бројних интерактивних и едукативних програма. Премијера је заказана за недељу 24. септембар са почетком у 11 сати на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“, а ради се о представи Милене Миливојевић Мађарев „Камена срца“ у адаптацији и режији Бојане Иванов-Ђорђевић, уз сценографију и костим Софије Лучић, музику за представу Снежане Милановић, а у извођењу глумаца вршачког театра Јоване Божић, Јоване Андрејевић-Грујић, Срђана Радивојевића и Ивана Ђорђевића.

Текст М. Миливојевић прати потрагу девојчице Жу Жу и дечака Храброг Срца, као и нешто старијих Брзог Ветра и Принцезе Цинцу Линцу за Бабарогом, оличеној у страху и сумњи, осећањима која људска срца чине каменим. Бабарога, која у овој драмској игри представља божанство зла, јесте лик из митологије Јужних Словена, који се појављује из мрака у виду ружне старице са рогом на глави. Она, према легенди, утерује страх у кости неваљалој деци, међутим, ауторка „Камених срца“ је инспирацију могла да пронађе и у песми „Бабарога“ Љубивоја Ршумовића. Оно што овај текст чини посебним у контексту третмана мотива Бабароге јесте да се код Миливојевићеве она јавља у облику страха и сумње и да се налази у самим актерима. У драми „Камена срца“ ауторка поново креира свет без родитеља у коме деца морају сама да решавају своје проблеме. Јунаци драме су темпераментна Жу Жу (Јована Божић), Храбро Срце са мачем (Срђан Радивојевић), маштар и поезији склон Брзи Ветар (Иван Ђорђевић) и Принцеза Цинцу Линцу (Јована Андрејевић-Грујић), која је у дугогодишњој потрази за принцем. У најновијој поставци ове савремене драме за децу тежиће се посебно томе да се оствари интеракција, па ће публика имати прилику да у појединим деловима представе, према инструкцијама извођача, уђе у игру са глумцима и покуша да им помогне да у овој свевременској бајци пронађу заједно решење за проблем који их све прогања, а то је страх.

На другој страни, критичари ову драму за децу сврставају у постмодернистичка дела, што уметничком тиму окупљеном око овог текста даје велике могућности за истраживање унутар саме поетике и естетике у свим слојевима рада, па се заправо на сцену поставља психологистичко дело о борби са самим собом које осим најмлађима, може бити врло примамљиво и за нешто старију, па и одраслу публику. Неки аналитичари драматургије Марине Миливојевић Мађарев налазе паралеле између ликова „Камених срца“ и „Чаробњака из Оза“, па док код „Чаробњака из Оза“ јунаци трагају за мистериозним чаробњаком, у „Каменим срцима“ јунаци трагају за нашом Бабарогом. Основа је драматургија трагања, а кључне препреке наилазимо у себи самима, сведочећи чињеници да је најтеже победити себе и своја ограничења. То могу потврдити обични људи, али и спортисти и уметници који стално померају своје границе.

Овим пројектом вршачки театар на сцену враћа дело релевантног савременог драмског аутора за децу, такође одржава континуитет рада на репертоару за најмлађу публику, као и на раду на интерактивним програмима. Прва проба у 79. сезони Народног позоришта „Стерија“ је одржана, али припреме су почеле знатно раније, па ће ускоро први резултати овог слојевитог и посвећеног процеса рада бити видљиви