„ВРШАЧКА ПОЗОРИШНА ЈЕСЕН“ У ОКТОБРУ
07.09.2023
На седници Фестивалског одбора 30. „Вршачке позоришне јесени“ која је одржана 01.09. 2023. у Вршцу, усвојен је извештај овогодишњег селектора Бранислава Недића, као и предлог такмичарског програма Међународног фестивала класике. Јубиларна, 30. „Вршачка позоришна јесен“ под слоганом „О вредностима и трајању“, биће одржана у Народном позоришту „Стерија“ од 6. до 11. октобра 2023.

Према извештају Бранислава Недића овогодишња селекција је обухватила 17 позоришта и 24 представе. Селектор је обилазио позоришта од Суботице до Лесковца, Загреба, Бијељине, Ужица, до Зајечара. Према његовим речима за нека од остварења која су заслуживала да се нађу на Фестивалу није било места због ограниченог броја представа које могу бити изведене у такмичарском програму, што указује и на приметан пораст интересовања управа за рад на класицима, као и за учешће на вршачком театарском Фестивалу.

Народно позориште „Стерија“ ће током „Вршачке позоришне јесени угостити три београдска позоришта и Народно позориште Сомбор, док ће ансамбл позоришта домаћина за такмичарски програм извести представу „Дон Жуан“ Ж. Б. П. Молијера у режији Андреја Цветановког. Ансамбл Народног позоришта Београд извешће представу Слободана Селенића „Очеви и Оци“ у драматизацији Кате Ђармати и у режији Вељка Мићуновића, док ће се Позориште „Бошко Буха“ представити „Убиством у Оријент експресу“ Агате Кристи у драматизацији Кена Лудвига и у режији Даријана Михајловића. Ансамбл Београдског драмског позоришта извешће представу „(Пра)фауст“ Јохана Волфганга Гетеа у драматизацији Федора Шилија, а у режији Бориса Лијешевића, док Народно позориште Сомбор наступа са представом „Беснило“ Борислава Пекића, у драматизацији Федора Шилија, а у режији Бориса Лијешевића. Детаљан програм са свим пратећим садржајима биће накнадно објављен.

Међународни фестивал класике „Вршачка позоришна јесен“ и 30. пут у Вршцу одржава се под покровитељством Града Вршца, уз подршку Министарства културе Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као и бројних спонзора.