ДЕЧИЈА НЕДЕЉА 2023. У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ „СТЕРИЈА“
28.09.2023
Дечија недеља 2023 организована је од 2. до 8. октобра, под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију, а институције културе и образовања широм земље организују програме и отварају врата деци под слоганом „Велико срце деце Србије“. Овогодишња манифестација Дечије недеље биће посвећена унапређивању подстицајног, здравог и безбедног окружења у ком деца могу да развијају све своје потенцијале, као и вршњачкој и међугенерацијској толеранцији. Све време манифестације трајаће национална онлајн кампања „Велико срце деце Србије – слагалица пријатељства!“ чији ће резултати бити објављени 8. октобра на друштвеним мрежамa.

У склопу обележавања Дечије недеље Народно позориште „Стерија“ децу позива да погледају најновију Интерактивну представу за децу (и одрасле) „Камена срца“ по тексту Марине Миливојевић Мађарев и у режији Бојане Иванов-Ђорђевић, а такође почиње са активностима оснивања Градске дечије и омладинске сцене при Народном позоришту „Стерија“ која ће бити потпуно бесплатна за сву децу и младе Вршца и насељених места околине. Ова сцена предвиђа рад са децом и младима методама Примењеног позоришта у оквиру ког програма ће полазници имати прилику да се ближе упознају са радом позоришта, али и да савладавају технике и развијају вештине сценског говора, покрета, глуме и да учествују у реализацији представа као непосредни извођачи и учесници. У процесу рада са децом и младима планирано је такође и укључивање професора и студената Департмана Примењеног позоришта новосадске Академије уметносту.

Полазничке групе за овај сегмент рада Народног позоришта „Стерија“ почињу да се формирају у Дечијој недељи, а свечано отварање сцене заказано је за 15. октобар 2023. са почетком у 11 часова на Великој сцени НП „Стерија“ и то извођењем представе „Јежева кућица“ Бранка Ћопића у режији Бојане Иванов-Ђорђевић која ће такође бити ангажована на раду са овим групама.

У склопу програма Градске дечије и омладинске сцене при НП „Стерија“ биће организована и акција под слоганом „Породица као инспирација“ која има за циљ да анимира што већи број родитеља и деце да се укључе у реализацију овог програма и рад ове сцене. У оквиру поменутог програма родитељи ће имати прилику да уз адекватне припреме стану на сцену са својом децом и заиграју у представама раме уз раме са вршачким глумцима и полазницима новоосноване сцене.

Сви заинтересовани за рад Градске дечије и омладинске сцене при НП „Стерија“ пријаве могу извршити путем телефона 0638113595, а прве радиониоце и пробе у склопу рада сцене заказане су за суботу 07. октобра 2023. са почетком у 10 часова у Народном позоришту „Стерија“.