ОТКАЧЕНА ПРОСИДБА
Зоран Божовић
ОТКАЧЕНА ПРОСИДБА

Режија: Петар Пјер Рајковић
Сценограф и костимограф: Софија Лучић
Лектор: Бојан Јовановић
Избор музике: Петар Пјер Рајковић


Играју:

Драган, професор фонетике - Милош Ђуровић
Тања, његова ученица - Јована Андрејевић Грујић
Боса, његова мајка - Соња Радосављевић
Милан, Тањин отац, бизнисмен – Срђан Радивојевић

Инспицијент : Мерима Огризовић
Организатор: Маја Јакшић
ВД директора: Снежана Удицки

Техника:
Технички директор: Драгослав Добросављевић
Мајстор тона: Илија Момиров
Мајстор светла: Жељко Новаков
Асистент за расвету: Горан Ристић
Реквизитер: Срђан Марин
Декоратер: Миодраг Марјановић
Гардеробер: Милица Лалић
Возач: Чанковић Драган

Реч редитеља

Откачена просидба је драмско дело књижевника и универзитетског професора Зорана Божовића који је за своја многобројна дела вишеструко награђиван. Његове драме извођене су успешно на многим позоришним сценама широм Србије. Драго ми је да као редитељ имам прилику да радим његов текст и упознајући се све више са радом овог ствараоца верујем да ће бити све заступљенији у нашем позоришном животу, јер су његова дела вишеслојна, идејно занимљива, проткана социјалном филозофијом на један јако суптилан начин и поред све идејне сложености, јако питка. Откачена просидба је комедија карактера, нарави и менталитета. Јако лако разоткрива све наше предрасуде, породичне односе и законитости, а са друге стране, излази ван оквира истих и на неки начин бајковито се поиграва суштином. Након свих тема које собом носи Откачена просидба као главну тему и суштину свега поставља љубав, као једину појаву која је до краја свима нама док живимо и колико год се њоме бавили, ипак непознаница која нема правила. Сјајна глумачка екипа вршачког Позоришта заједно са мном, са великим оптимизмом упустила се у поигравање овим текстом. Јер шта је позориште него игра сама? Искрено се надам да ће наша нејплеменитија потреба за игром и у Ваш живот унети више лакоће, смеха, ведрине, радости и игре саме, јер то нам је у овим временима најнеопходније.

Петар Пјер Рајковић

Играч, солиста балета Народног позоришта у Београду, кореограф, сарадник за сценски покрет, глумац, редитељ и педагог, рођен је 05.06.1949. у Београду. У својој дугогодишњој играчкој каријери одиграо је многе значајне улоге као први солиста. Као кореограф и сарадник за сценски покрет радио је са водећим редитељима у нашој земљи. Био је такође творац кореографија за многе телевизијске емисије, шоупрограме и балете. Иза себе има преко 200 позоришних представа и више од 10 награда на различитим фестивалима.

Зоран Божовић

Српски драмски писац, књижевник, преводилац и универзитетски професор Зоран Божовић рођен је у Змајеву 1940. Дипломирао је на Групи за руски језик и књижевност Филолошког факултета у Београду, где је 1978. одбранио докторску дисертацију на тему „Чехов као драмски писац код Срба“. Редовни универзитетски професор постаје 1990. и предаје руску књижевност друге половине деветнаестог века. Учествовао је на више научних скупова у земљи и иностранству са рефератима који су штампани у светским часописима на српском, руском, немачком и енглеском језику. Био је управник Одсека за славистику и председник Славистичког друштва Србијe, као и члан редакције часописа Зборник за славистику и Филолошки преглед. Његова књижевна дела превођена су на неколико европских језика. Поред шест романа, објавио је и четири збирке прича и написао је следећи низ драмских дела: Комедије (2000), Свадбени марш (2002), Бомба у позоришту (2004), Краљица смеха (2006),Ђавоље племе, Дијамантска огрлица, Шумски рај, Краљица смеха, Добри другари... Комедија Откачена просидба као праизведба поставља се на сцену Народног позоришта "Стерија" 2022.