НАЈАВА НАСТАВКА ПРОСЛАВЕ
28.02.2023
На конференцији за новинаре одржаној у Народном позоришту „Стерија“ најављено је центално обележавање Дана вршачког Позоришта, које празник свог оснивања слави 10. фебруара у знак сећања на прву премијеру новооснованог театра изведену 1945.

На дан 78. годишњице постојања, изведена је премијера вишејезичне представе „Атмосфера“ у режији Гаврила Пинтеа, настале у копродукцији позоришта из Вршца, Сегедина и Темишвара, међутим ове године вршачко Позориште светковину наставља током целог марта. Разлог томе је један од највећих пројеката којим је под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу Народно позориште „Стерија“ значајно унапредило услове рада у домену технолошких капацитета, обезбедивши најсавременију опрему за светло и тон.

Централо обележавање дана Народног позоришта „Стерија“ заказано је за суботу 04. март када ће вршачки ансамбл извести премијеру представе „Дон Жуан“ Ж.Б.П. Молијера у адаптацији и режији Андреја Цветановског који је на конференцији за медије изразио велико задовољство процесом рада који је у завршници и сарадњом са Народним позориштем „Стерија“. В.д. директора Народног позоришта „Стерија“ Снежана Удицки најавила је представу која ће сасвим сигурно надвисити очекивања позоришне публике у Вршцу и ван њега у свим доменима, нагласивши том приликом да су амбиције у овом тренутку усмерене ка томе да са овом представом наше позориште стане у ред најбољих у земљи али и шире.

На сцену Народног позоришта „Стерија“ овај комад долази кроз тумачење македонског редитеља Андреја Цветановског, у чијем опусу преовладава класична светска драматургија, као и дела македонских аутора, уз редитељску естетику која је визуелна и са интенцијом да направи ново читање класичне приче. У овом тумачењу култног дела редитељ се кретао линијом људске стране Дон Жуана трагајући за пореклом његове природе. На сцени тако присуствујемо деконструкцији мита великог заводника, разлоге за његово непоштовање свега што други људи имају проналазећи у односу са оцем. Управо тај однос ствара слику о младићу који носи сав тај пркос према друштву у целини. „Кроз амалгам слика и авантура и у контрасту са његовим верним слугом Зганарелом и све оно што се налази у глави главног лика добијамо једну трагикомедију лика и дела Дон Жуана“, истиче Цветановски кога су у редитељској идеји пратили и Сергеј Светозарев сценограф, Димитар Андоновски композитор и дизајнер тона и Софија Лучић костимографкиња.

Улога Дон Жуана поверена је младом глумцу Милошу Ђуровићу, док ће гостујући глумац Милош Лазић, добитник Стеријине награде за глуму, бити у улози Дон Жуановог слуге Зганарела. Дон Жуанову жену Елвиру тумачиће вршачка глумица Јована Божић, а сељанке из реда бесконачног низа заведених и преварених жена, Матурину и Шарлоту, играће Вања Радошевић и Марија Пантин/Јована Андрејевић-Грујић. Предраг Грујић биће у улогама сељака Пјероа и Елвириног брата Дон Карлоса, док ће Срђан Радивојевић бити у улози Дон Жуановог оца Дон Луја. Улоге Дон Алонса, другог Елвириног брата и трговца Диманша тумачиће Иван Ђорђевић.

Увертира пре премијере „Дон Жуана“ биће и конферанса у знаку Дана позоришта, као и пројекција филма Александра Аврамескуа „И би светлост“ о процесу рада на инсталацији поменуте најсавременије опреме за светло и тон.

Централна светковина у част 78 година Народног позоришта „Стерија“ заказана је за 04. март са почетком у 20 часова. Након премијере ће истакнутим члановима позоришног колектива бити додељене годишње награде.