НАГРАДА ЗА МУЗИКУ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ „СТЕРИЈА“
26.04.2023
Жири 72. Фестивала професионалних позоришта Војводине у саставу редитељка Анђелка Николић (председница), драматург Светислав Јованов и редитељ Патрик Лазић видео је 10 представа у извођењу седам војвођанских позоришта. На завршној седници, одржаној 24. априла, донео је закључке о наградама међу којима је одлука да се награда за најбољу музику додели Димитру Андоновском за музику у представи “Дон Жуан” Ж.Б.П. Молијера, у режији Андреја Цветановског, у продукцији Народног позоришта “Стерија” из Вршца. Одлука је донета једногласно.

Награда за најбољу представу у целини додељена је представи “Што на поду спаваш” по тексту Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, Српског народног позоришта Нови Сад, Драмског казалишта „Гавела“, Загреб, Народног позоришта Сарајево и МЕСС Сарајево. За најбољу представу за децу у целини награда је додељена представи “Не иди далеко” по тексту и у режији Тамаре Кучиновић, Дечјег позоришта из Суботице. Награда за најбољу режију додељена је Кокану Младеновићу за режију представе „Што на поду спаваш“ по тексту Дарка Цвијетића, Српског народног позоришта Нови Сад, Драмског казалишта „Гавела“, Загреб, Народног позоришта Сарајево и МЕСС Сарајево. Равноправне глумачке награде за најбољу мушку улогу додељене су Аљоши Ђидићу за улогу Хендрика Хефгена у представи “Мефисто” по роману Клауса Мана у режији Хариса Пашовића, Српског народног позоришта из Новог Сада и Фондације Нови Сад/Европска престоница културе и за најбољу женску улогу Маји Изетбеговић за улогу Сенке у представи „Што на поду спаваш“ по тексту Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића. За најбољу епизодну улогу награђена је Јулија Петковић за улогу Маше у представи “Галеб” Антона Павловича Чехова у режији Милана Нешковића, Народног позоришта из Сомбора. Награду за најбољу улогу у представама за децу понела је Викторија Палфи за улогу Мајке у представи „Не иди далеко“ по тексту и у режији Тамаре Кучиновић, Дечјег позоришта из Суботице. Награда за најбољу сценографију припала је Маријели Хашимбеговић за представу „Што на поду спаваш“ по тексту Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића. Награда за најбољи костим додељена је Марини Сремац за костиме у представи “Мефисто” по роману Клауса Мана, у режији Хариса Пашовића, Српског народног позоришта из Новог Сада и Фондације Нови Сад/Европска престоница културе. Награда ''Тихомир Мачковић'' за најбољу креацију лутака додељена је Ирини Сомборац за креацију лутака у представи „Прадевојчица“ по роману Десанке Максимовић, у режији Соње Петровић, Народног позоришта « Тоша Јовановић » из Зрењанина. Специјалне награде додељене су Ани Терек за текст „Невидљива деца“, који је извело Новосадско позориште/Ујвидеки Сзинхаз,у режији Роберта Ленарда и Тибору Ковачу и Армину Рицу за сценски покрет у представи „Лудас Матyи (Гускар Матија)“ по народној причи, у режији Ђерђа Херњака, Дечјег позоришта Суботица. Меморијална награда „Ивана Мирков-Влачић“ за најбољу ликовну обраду представе додељена је Ирини Сомборац за представу „Прадевојчица“ по роману Десанке Максимовић, у режији Соње Петровић, Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина.

Награда младом глумцу, коју додељује Савез драмских уметника Војводине, по основу једногласне одлуке жирија припала је Дарку Радојевићу за улогу Боте у представи „Што на поду спаваш“ по тексту Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, Српског народног позоришта Нови Сад, Драмског казалишта „Гавела“, Загреб, Народног позоришта Сарајево и МЕСС Сарајево. Одлука је донета једногласно.