У СУСРЕТ НОВОЈ ПОЗОРИШНОЈ СЕЗОНИ
25.06.2023
Представом „Фалстаф-Веселе жене виндзорске“ Виљема Шекспира у режији Даријана Михајловића, а у изведби вршачког позоришног ансамбла 22. јуна званично је завршена сезона 2022/2023, али се припреме за следећу већ убрзано развијају.

У 78. сезони Народног позоришта „Стерија“ остварено је 7 премијера. Репертоар „Стерије“ био је разнолик у контексту избора драмских текстова, па смо поред неизоставне класике, репертоар освежили и савременом драмом уз два култна текста светске драматургије. „Стеријина“ продукција изнедрила је три представе за децу и четири за вечерњу сцену од којих је једна представа Професионалне сцене на румунском језику и један међународни пројекат настао у копродукцији са позориштима из Темишвара и Сегедина. У својој 78. години постојања Народно позориште „Стерија“ је са 29 изведби на матичној сцени, 13 гостујућих представа, 15 различитих перформативних догађаја и 17 гостовања остварило је 74 догађања.

Сезону која је за нама обележиле су посебно важне и вредне инвестиције. Извршена је комплетна реконструкција техничке опреме за тон и светло чиме су знатно унапређени услови рада и отворене нове стваралачке перспективе у нашем театру. Овај пројекат је резултат конкурса Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама из 2022. године, на коме је конкурисао Град Вршац. Наступајућа 2023/2024, 79. сезона од оснивања Народног позоришта „Стерија“, биће у знаку јубилеја. Обележићемо 20 година Професионалне сцене на румунском језику, 30 година Међународног фестивала класике „Вршачка позоришна јесен“, као и 100 година Ивана Вукова, некадашњег члана вршачког позоришног колектива и легендарног глумца. Монографија њему посвећена у едицији нашег театра обележиће почетак развијања још једног значајног сегмента будућег деловања Народног позоришта „Стерија“ који се тиче рада у домену писања о позоришту и његовим прегаоцима са посебним акцентом на позоришни живот Вршца у прошлости, а све то са циљем поновног осветљавања важних културолошких подвига који нашу средину, препознатљиву као Стеријин град, и чине аутентичном. Тиме ће Народно позориште „Стерија“ покренути давно прекинуту издавачку делатност и ући у припреме за рад на монографији Народног позоришта „Стерија“ поводом 80 година од оснивања, која је планирана за 2025. годину.

79. позоришна сезона у Вршцу биће такође година капиталних улагања. Члан Градског већа Вршца задужен за културу др Трајан Качина крајем маја 2023. је у Сремској Митровици потписао уговор вредан 9.600.000 динара за реконструкцију крова Народног позоришта „Стерија“. Ова значајна средства одобрена су на Конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката за унапређење културне инфраструктуре и опремање објеката културе у јавној својини у АП Војводини у 2023. години, а Град Вршац је добио подршку од Покрајинског секретаријата за културу, као наставак инфрструктурног опремања вредне позоришне зграде. Улагање на обнови Народног позоришта „Стерија“ у Вршцу уз подршку Покрајине и посвећено ангажовање Града Вршца, наставак је процеса модернизације ове установе који је започет претходне године набавком савремене звучне и светлосне опреме у вредности 32.000.000 динара.

79. позоришна сезона у Вршцу почиње у септембру, а за прилику њеног свечаног отварања, у припреми је богат програм који ће бити благовремено најављен.