ОВАЦИЈЕ ЗА КАМЕНА СРЦА
26.09.2023
Позоришна сезона 2023/24. у Народном позоришту „Стерија“ почела је првог септембра, а овај месец је у складу са концептом репертоара проглашен „месецом комедије“. Публика је имала прилику да види најбоље комедије реализоване претходних година на „Стеријиној“сцени, док је тај опус додатно обогаћен најновијом премијером Интерактивне представе за децу (и одрасле) „Камена срца“, према тексту Марине Миливојевић Мађарев ,а у режији Бојане Иванов-Ђођевић, која је пред пуном салом изведена у недељу 24. септембра.

Прва премијера у 79. сезони НП „Стерија“ протекла је и више него успешно и испраћена је овацијама и младе и одрасле публике као што је било предвиђено, а посебан утисак су, осим изванредне глумачке игре са елементима комедије дел арте, оставили специјални ефекти у комбинацији светла и видео пројекције, који су идеју аутора представе да за публику упризори атмосферу сна као основног мотива поставке, учинили блиском и веома узбудљивом. У представи играју Иван Ђорђевић, Срђан Радивојевић, Јована Андрејевић Грујић и Јована Божић, док је музику за представу компоновала Снежана Милановић. За сценски покрет и кореографију ангажована је Александра Пејић, а костиме и сценографију креирала је Софија Лучић.

Миливојевићева је Камена срца скромно окарактерисала као „драмску игру”, у којој је по среди „прича о борби добра и зла која се одвија у најскровитијем, најтамнијем и најтајанственијем месту на свету – у души”. Ове речи асоцирају на то да је инспирација за комад био моралитет о коме се у времену данашњице све мање говори. У драми, ауторка приказује потрагу четворо симболичких ликова за Бабарогом чије је име заправо Страх и Сумња. На том се путу, који је у драматургији трагања Марине Миливојевић Мађарев дат такође као симбол, срећемо са Храбрим Срцем (Срђан Радивојевић) који и није тако храбар, Брзим Ветром (Иван Ђорђевић) који није баш брз, Жужу (Јована Божић) која је заправо врло озбиљна и Принцезом Цинцу Линцу(Јована Андрејевић-Грујић), која и није права принцеза... Та имена осликавају простор фикције ликова, тешко доступних домета до којих се стиже само суочавањем са самим собом, са сопственим страховима и сумњама... „Ова четворка у ствари жели да разреши сукоб са јунговском Сенком“, објашњава Милан А. Мађарев у свом аналитичком тексту о драми „Камена срца“.

Избору овог текста претходила је жеља да се за најмлађу публику постави дело релевантног, савременог драмског аутора за децу. Пут којим су се ствараоци ове поставке кретали током процеса рада пратећи идеју Марине Миливојевић Мађарев, водио их је много даље и дубље, све до тачке када се може рећи да је створена вишезначна, симболичка представа која из много разлога може бити занимљива одраслој публици, јер у драми „Камена срца“ ауторка, како у својој студији истиче Милан А. Мађарев, истражује прожимање светова у духу постмодернизма. „Одговор на бројна питања и анализе којима смо се бавили у процесу рада на овој представи био је једногласан – играли смо се понекад жустро, понекад и замишљено, али смо се сасвим сигурно успешно заиграли и заједно стигли до упризореног сна у коме са глумцима у појединим моментима представе сања и публика“, каже Иванов-Ђорђевић. Полазна основа за настанак ове представе за децу (и одрасле) била је идеја да се оствари пројекат продукцијски достојан значајних обнова техничке опреме у Народном позоришту „Стерија“ које су реализоване захваљујући посвећеном ангажовању Града Вршца и подршци Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Успех су потврдиле овације, а публици су се осим протагониста и аутора поклонили и техничари позоришта без којих оваква представа не би била изводљива. Целокупна игра постигнута је увежбаним, синхронизованим радом свих позоришних радника, који и сами потврђују да се напоран рад на реализацији ове позоришне приче исплатио.

Следеће изведбе „Камених срца“, представе која је према оцени многих познавалаца позоришне продуквије у Вршцу подигла стандард ствараштва за децу (и одрасле), заказана је за почетак октобра када се и на нивоу Града Вршца обележава Дечија недеља.


ПИСАЛИ СУ О НАМА:

https://www.vreme.com/vesti/sta-uciniti-kada-se-srce-skameni