НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ „СТЕРИЈА“ У РЕПУБЛИЦИ СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ
29.09.2023
Међународни позоришни фестивал "Свети Јоаким Осоговоски"ове године ће бити одржан 15. Пут и то од 28. септембра до 7. октобра у Кривој Паланци. На јубиларном фестивалу, који је традиционално ревијални, наступиће девет позоришта из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније, а у оквиру истог доделиће се награде за посебан допринос македонском позоришту и култури. Овогодишњи лауреат награде је глумица Биљана Драгићевић Пројковска, а фестивалски програм сачињен је од програма традиционалних пријатеља Фестивала и Криве Паланке међу којима је и Град Вршац, побратимски град овог јединственог културног подручја Републике Северне Македоније.

Фестивал ће данас, 28. септембра, бити отворен пригодном свечаношћу на којој ће глумици Биљани Драгичевић Пројковској бити уручена награда, након чега ће прве фестивалске вечери бити изведена представа „Живот за нас почиње“ по тексту Ђерђа Шпироа и у режији Дејана Пројковског са лауреаткињом Биљаном Драгичевић Пројковском и Нином Леви. Непосредно пре почетка свечаности биће отворена и изложба позоришних плаката Фестивала аутора Стојанчета Величковског.

Ансамбл Народног позоришта „Стерија“ наступа друге фестивалске вечери, у суботу 30. септембра, а извешће комедију „Откачена просидба“ Зорана Божовића у режији Петра Пјера Рајковића са глумцима Милошем Ђуровићем, Јованом Андрејевић-Грујић, Соњом Радосављевић и Срђаном Радивојевићем.

Уметничка радионица „Призор” из Београда, Србија, извешће 1. октобра мјузикл „Веселе девојке” у режији Радета Вукотића са Мајом Брукнер, Светланом Сретеновић, Зораном Павић, Тијаном Дапчевић и Иваном Петерс. Драган Тешић из Драфт театра извешће 2. октобра монодраму „С ким и са чиме у ЕУ“, а 3. октобра „Три и по сестре“ извешће ансамбл Градског позоришта „Јоза Ивакић“(Винковци, Хрватска) Петра Цитсварића у режији Пеђе Гвоздића са Матеом Марушић, Мартином Стјепановић, Ловорком Трдин и Петром Цицварић. Представа "Ноћ у кући господина Колака", аутора Владимира Ђурђевића у режији Ирфана Менсура, Југоарт продукције из Београда са Слободаном Бодом Нинковићем, Ирфаном Менсуром и Владимиром Керкезом биће изведена 4. октобра. Ансамбл Народног позоришта из Лесковца 5. октобра извешће представу „Чекајући доктора” у режији Синише Ефтимова са Петром Смиљковићем, Тањом Крчмарик, Филипом Радивојевићем, Сузаном Грујић, Иваном Јанковићем, Петром Димитријевићем и Наташом Пејић. Ансамбл Народног позоришта из Штипа извешће 6. октобра представу „Власт“ Бранислава Нушића у режији Ђорђа Рижевског са глумцима Ефтимом Трајчов Гаурским, Милорадом Ангеловим, Николом Милошевским, Еленом Шоровом Дербов, Марком Трајковићем, Авом Хусеини, Миланчом Георгијевим и Стефанијом Митовском. Фестивал ће бити завршен представом Театра Комедија из Скопља чији ће ансамбл 7. октобра извести „Анатомију неверства” Валентина Красногорова у режији Александре Кардалевске са глумцима Јаклином Петровском и Тонијем Денковским. Поводом петнаесте годишњице, глумцу и редитељу Влади Денчову биће уручена специјална повеља „Свети Јоаким Осоговски“ за допринос аудиовизуелној уметности и медијима.