Градоначелница Вршца свечано отворила 30. Вршачку позоришну јесен
07.10.2023
Градоначелница Вршца Драгана Митровић свечано је синоћ у Народном позоришту „Стерија“ отворила јубиларно издање 30. „Вршачке позоришне јесени“, које се одржава до 11. октобра, под слоганом „О вредностима и трајању“.

„Даме и господо, драги Вршчани, драги гости, поштовани љубитељи позоришта, посебна ми је част вечерас, да у име Града Вршца у којем позоришни живот траје дуже од два века, отворим јубиларни Фестивал позоришне класике „Вршачка позоришна јесен“, који се непрекидно одржава, ево, већ тачно три деценије. Изузетну захвалност дугујемо свима, који су у прошлости дали свој несебичан допринос и учинили да једини фестивал позоришне класике у нашој земљи опстане до данас, а Народно позориште „Стерија“ постане једна од најважнијих установа за очување и унапређење богате културне традиције Вршчана. Ми ћемо, вођени тиме, учинити све да сваки следећи фестивал буде још атрактивнији за публику, а да наступ у простору, у коме се он одржава буде част за сваког глумца и редитеља чије ће се представе овде изводити. Претходни период обележила су велика улагања у инфраструктуру и опрему ове установе, на које се чекало више деценија, тако да овогодишњи фестивал са поносом пратимо из потпуно реновиране сале, а по први пут се одржава под комплетно зановљеном опремом за светло, звук и видео пројекцију. Исто тако период пред нама обележиће нове, капиталне инвестиције у наше Позориште које ће овом здању дати нови сјај и дуговечност. Пожелела бих добродошлицу свим учесницима овогодишњег фестивала, пријатан боравак у нашем граду и успех у својим наступима. Проглашавам 30. јубиларни Фестивал позоришне класике „Вршачка позоришна јесен“ отвореним, а вама драга публико, да у данима фестивала уживате у изузетно богатом програму који си наши домаћини припремили“, истакла је у свом говору Драгана Митровић.

Традиционалну беседу у склопу отварања Фестивала одржао је драмски уметник Горан Шушљик, који је свој говор посветио недавно преминулом позоришном редитељу Јагошу Марковићу. Прве фестивалске вечери емитован је и кратки филм о тридесетогодишњем трајању „Вршачке позоришне јесени“.