ОКТОБАР - МЕСЕЦ СТАРИХ, ВРШАЧКО ПОЗОРИШТЕ ОБЕЛЕЖАВА ГОСТОВАЊЕМ У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ
23.10.2023
Месец октобар посвећен је бризи о старијим људима, а слоган овогодишње кампање гласи „Ка једнакости у старијем добу“. Необраћање пажње на старије особе значи да се не обраћа пажња на 20 посто светске популације, јер до 2030. године, биће више људи старијих од 60 година него деце млађе од 10 година, при чему ће те брзе промене у старосној структури пре свега захватити земље у развоју, истиче се у саопштењу Народног позоришта „Стерија“, које се позива на извештаје више завода за јавно здравље.

Имајући у виду проблематику старења популације, као и проблем доступности позоришних догађаја овом слоју становништва, Народно позориште „Стерија“ у знак солидарсности са старим лицима и у склопу обележавања октобра месеца старих лица, у Геронтолошком центеру Вршац организовало је 23.10.2023. гостовање. Глумци вршачког позоришта, Соња Радосављевић и Срђан Радивојевић, у вршачком дому старих извели су представу „Необично вече“ Жан Клод Каријера у режији Лилијане Ивановић и тиме допринели да се различите препреке ка неговању друштвеног и културног живота са којима се суочавају стари, учине премостивим.

Ако је наш циљ да изградимо ”будућност какву желимо”, морамо обратити пажњу и на становништво старије од 60 година за које се очекује да ће достићи број од 2 милијарде до 2050. године.

Старење је сложен физиолошки процес током којег настају промене на свим нивоима функционисања људског организма. Ове промене су прогресивне и неизбежне и већина људи ће бити суочена са њима, са собом у свом старом добу али и са околином. Зато се окружење на време мора сензибилисати за промене које нас чекају. Један од начина јесте развијање програма и културне понуде доступне и атрактивне за овај слој становништва чиме се развијају и негују друштвена одговорност, солидарност и толеранција као темељне вредности зрелог и хуманог друштвеног окружења потребног свима, истичу у вршачком позоришту.

Одређени начин живота и навике могу значајно смањивати ризике обољевања и повећавати изгледе да се сачува оптимално могућа психичка и физичка виталност током процеса старења. Старост нам може бити као ”Сунчана јесен живота” и зато нам је најважније да живимо на здрав начин, током целог живота негујући навике у корист здравља. Неизбежно и смањење телесних и менталних способности као одговор на одговарајуће унутрашње и спољашње факторе, може се ублажити развијањем и неговањем друштвеног и културног живота, наглашавају у Народном позоришту „Стерија“ и позивају стара лица да у што већем броју и што чешће долазе на догађаје у ову установу културе, као и да користе попусте од 30 % на цену улазнице који су, као олакшица и мотивација за укључивање у културни живот пензионера, одобрене од Владе РС.