ПРЕМИНУЛА ВРШАЧКА ГЛУМИЦА ВАЛЕНТИНА СТАНИСАВЉЕВ-ТИНА
01.11.2023
После дуже болести у 67. години живота, преминула је у Панчеву Валентина Станисављев - Тина, глумица Народног позоришта „Стерија“ у пензији.

У Народно позориште „Стерија“ дошла је са само 20 година као глумац-приправник и у њему провела чак 35 година. Члан вршачког позоришног колектива постала је 1975, када се на „Стеријиној“ сцени први пут и појавила у улози Скојевке у драми „Хероји не умиру“ Радомира Путника, у режији Јована Путника. Исте године игра улогу Јованке у „Протекцији“ Бранислава Нушића у режији Душана Владисављевића, после чега настаје непрегледан низ улога, међу којима су многе биле запажене, иако је своју каријеру позоришне глумице градила као врсна епизодисткиња. Са изузетном лакоћом и ненаметљивошћу, одлично се сналазила у комичним улогама и зато брзо постала једна од публици омиљених из вршачког позоришног ансамбла. Аутентична лепота и природност сврстали су је у ред препознатљивих, па је због тога убрзо након запослења редовно бивала у поделама. Након своје прве представе за децу „Тарам, барам, беца“ Михајла Јанчикина, у режији Радослава Симића, у којој се остварује у улози Ане, постаје једна од омиљених глумица и дечје позоришне публике.

У својој првој позоришној сезони у Вршцу 1975/76. веома се успешно остварује у улогама Катице из Стеријиног „Кир Јање“, у режији Радослава Лазића, Марије из „Лаже и паралаже“ у режији Љубе Милошевића и у улози Васке из Станковићеве „Коштане“ у режији Миодрага Гајића. У сезони 1976/77. остварује се у улогама Јање у драми Фадила Хаџића „Хитлер у партизанима“ у режији Душана Родића, Пољског миша у представи за децу „Мачак Тоша“ Бранка Ћопића, у режији Томислава Пејчића, као Хуанита у представи „Награда“ Хектора Кинтера, у режији Ђуре Удицког и многим другим улогама.

Међу више од стотину улога и једна од њених последњих на вршачкој позоришној сцени била је Карла у представи „Подвале“ по Молијеру у режији Драгана Џанкића 2006, док је Олга Тарабаш 2009. у представи „Бабарога“ Габора Васарија, у режији Тибора Вајде, њена последња улога.

Комеморација преминулој вршачкој глумци Валентини Станисављев заказана је за четвртак 02. новембар са почетком у 11 часова у фоајеу Народног позоришта „Стерија“, док ће сахрана бити одржана на католичком гробљу у Вршцу са почетком у 14 часова.