СЛОБОДАН УЛАЗ У НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ “СТЕРИЈА” НА ПРЕДСАВУ ЗА МЛАДЕ “НА ЛИТИЦИ”
06.11.2023
Вечерас са почетком у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“ биће изведена представа „На литици“. Ова представа у режији Зорана Зарубице по комаду „Норвешка данас“ швајцарског писца Игора Бауерсиме је егзистенцијалистичка романтична комедија о двоје младих који траже смисао живота, а настала је по истинитој причи која почиње на интернет чет руму, где Јулија објављује да жели да се убије и да не жели то да уради сама.

Према истраживањима Светске здравствене организације на сваких 40 секунди једна особа изгуби живот због самоубиства. У Европи годишње око 43 000 људи изврши самоубиство, а више 700 000 то покуша. Суицид је други узрок смрти код младих између 15 и 29 година. Већина адолесцената који су изгубили живот самоубиством (90%) били су из земаља са ниским или средњим приходима, међу које спада и Србија. Постоји опција и организације разговора након представе са психолошкињом Мајом Вукашиновић Шевар из Психолошко језгро центра из Београда са којом подстичемо свест младих о комуникацији о менталном здрављу и њиховим осећањима. Циљна група пројекта су млади (15-29 година) у Србији, а поготово у градовима, а продукција представе је подржана пројектом Култура за демократију (ЦфД) који финансира влада Швајцарске, а спроводи Хартефакт Фонд из Београда.

У представи играју Маја Шуша и Никола Павловић, организаторка је СнежанаЋурувија, дизајнерке визуелног идентитета, анимације и сценографског решења Милица Милосављевић и Бојана Ристић, композитори музике Зоран Зарубица и Лука Рацић,а Дизајнер светла Аљоша Дакић. Трајање представе је 60 минута.

Ову ангажовану представу за младе креирало је и продуцирало удружење грађана под називом БУДИ, које је непрофитно удружење грађана из Панчева основано 2014.БУДИ реализује Међународни бијенале уметничког дечјег израза – манифестацију у трајању од 30 дана која је посвећена афирмацији дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу у сферама визуелне уметности, позоришта, музике, књижевности, едукације, екологије, толеранције и људских права у сарадњи са Културним центром Панчева, уз подршку Министарства културе и информисања и госта домаћина амбасаде одабране земље. БУДИ је органзивао Парк фест у Земуну, посвећен Европском дану паркова и активирању зелених градских површина кроз уметничке, културне, еколошке и едукативне активности намењене различитим генерацијама. БУДИ је организовао више представа, фестивала и радионица.

Улаз на изведбу њихове представе “На литици” на сцени Народног позоришта “Стерија” у Вршцу биће слободан.