Срећна Нова година!
27.12.2023
РЕКАПИТУЛАЦИЈА РАДА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ „СТЕРИЈА“
У СУСРЕТ НОВОЈ ГОДИНИ

Крај календарске године у Народном позоришту „Стерија“, али и крај прве трећине позоришне сезоне 2023/24. повод су за сумирање резултата и пројекцију будућих корака у сусрет Новој години. У вршачко позориште је у протеклих неколико година уложено је 53,6 милиона динара. Захваљујући свим добијеним средствима, знатно је унапређен и олакшан рад Народног позоришта „Стерија“. Локална самоуправа је препознала потребе и значај које ова установа културе има и у складу са тим дала подршку која је највећа у протеклих 40 година - започета је и реализација најновијег капиталног пројекта на обнови крова позоришне зграде. За рад Народног позоришта „Стерија“ и пројекте за оптимизацију рада установе, подршку су поред Града Вршца, давали Министарство културе Републике Србије, као и Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама.

Припреме за отварање актуелне позоришне сезоне, 79. по реду, у Народном позоришту „Стерија“ биле су у знаку јубилеја, а посебна пажња посвећена је најмлађој и младој публици. Обележена су два значајна јубилеја и отворена нова сцена – Дечја и омладинска сцена за сву децу Вршца. Слоган овог програма био је „Породица као инспирација“, а свечани скуп 15. 10. отворио је Радош Пејовић, државни секретар Министарства за бригу о породици и демографију и истакао да Република чврсто стоји уз овакве акције радника у култури. У оквиру ове сцене приређене су већ две премијере – „Јежева кућица“ Бранка Ћопића и „Капетан Џон Пиплфокс“ Душка Радовића у режији Бојане Иванов-Ђорђевић.

Прва премијера у 79. „Стеријиној“ сезони, „Камена срца“ Марине Миливојевић Мађарев у адаптацији и режији Бојане Иванов-Ђорђевић, уз сценографију и костим Софије Лучић, музику за представу Снежане Милановић и у извођењу глумаца вршачког театра Јоване Божић, Јоване Андрејевић-Грујић, Срђана Радивојевића и Ивана Ђорђевића, успешно је пред пуним гледалиштем изведена 24. септембра. Репертоар првог позоришног месеца у сезони био је обележен изведбама комедија реализованих током претходних година, па смо имали и месец комедије код „Стерије“, док су у исто време текли радови на припреми јубиларног 30. Међународног фестивала класике „Вршачка позоришна јесен“ одржаног под слоганом „О вредностима и трајању“ од 6. до 11. октобра 2023. Народно позориште „Стерија“ је током „Вршачке позоришне јесени“ угостило три београдска позоришта и Народно позориште Сомбор, док је ансамбл домаћина за такмичарски програм извео представу „Дон Жуан“ Ж. Б. П. Молијера у режији Андреја Цветановког. Ансамбл Народног позоришта Београд извео је представу Слободана Селенића „Очеви и Оци“ у драматизацији Кате Ђармати и у режији Вељка Мићуновића, док се Позориште „Бошко Буха“ представило „Убиством у Оријент експресу“ Агате Кристи у драматизацији Кена Лудвига и у режији Даријана Михајловића. Ансамбл Београдског драмског позоришта извео је представу „(Пра)фауст“ Јохана Волфганга Гетеа у драматизацији Федора Шилија, у режији Бориса Лијешевића, док је Народно позориште Сомбор дошло са представом „Беснило“ Борислава Пекића, у драматизацији Федора Шилија, у режији Бориса Лијешевића. Народно позориште „Стерија“ је на овом фестивалу освојило чак три награде - Награда ’’Томислав Пејчић’’ за најбољег младог глумца или глумицу додељена је Марији Пантин за улогу Шарлоте, Специјална награда је додељена композитору Димитру Андоновском, док је по мишљењу стручног жирија специјалну награду за колективну игру заслужио такође вршачки ансамбл. О наградама је одлучивао жири у саставу Дејан Пројковски, редитељ из Републике Северне Македоније и председник жирија, Александра Гловацки, драматуршкиња и Наташа Петровић, глумица. Међународни фестивал класике „Вршачка позоришна јесен“ 30. пут у Вршцу одржан је под покровитељством Града Вршца, уз подршку Министарства културе Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као и бројних спонзора.

Месец октобар био је посвећен и бризи о старијим људима, а слоган овогодишње кампање гласио је „Ка једнакости у старијем добу“. Имајући у виду проблематику старења популације, као и проблем доступности позоришних догађаја овом слоју становништва, у знак солидарсности са старим лицима у склопу обележавања октобра месеца старих, у Геронтолошком центеру Вршац организовано је 23.10.2023. гостовање. Глумци вршачког позоришта, Соња Радосављевић и Срђан Радивојевић, извели су представу „Необично вече“ Жан Клод Каријера у режији Лилијане Ивановић.

Позоришна сезона 2023/24. донела је и обележавање 20 година од оснивања Професионалне сцене на румунском језику, а за ту прилику припремљена је представа „Експрес за Запад“ према тексту Матеја Вишњека и у режији молдавског редитеља Вадима Русуа. У представи играју Моника Болдовина Бугле, Дарие Доклеан, Отилија Пескарију и Корина Троћа. Подршку за обележавање овог значајног јубилеја Народно позориште „Стерија“ добило је од Министарства културе Републике Србије и Покрајионског секретаријата за културу , јавно информисање и односе са верским заједницама, као и од Града Вршца и Националног савета Румуна.

Крајем октобра потписан је меморандум о сарадњи између Народог позоришта „Стерија“ и Удружења жена оболелих и лечених од карцинома дојке “Ирис 22”. Циљ ове сарадње је мотивисање што већег броја жена да превентивно делују када је њихово здравље у питању, али и мотивисање оних које воде битку са овом болешћу да се укључе у поменуто удружење, друштвено се активирају и својим примером борбе дају подстрек другима да се храбро ухвате у коштац са проблемима које живот доноси.

После дуже болести у 67. години живота, преминула је у Панчеву Валентина Станисављев - Тина, глумица Народног позоришта „Стерија“ у пензији, а у Београду и Ратко Неданоски, глумац који је своју каријеру такође започео на „Стеријиној“ сцени.

Годишњи скуп АССИТЕЖ-а, светске асоцијације позоришта и позоришних стваралаца за децу и младе, и ове године окупио је професионалце, младе ауторе и ентузијасте театра из читавог света. Овај значајан скуп под називом "Прекретница", ове године је реализован у Србији на различитим позоришним и непозоришним локацијама у Београду и Новом Саду, а трајао је од 15. до 26. новембра. Народно позориште “Стерија” је на овој светској конференцији позоришта узело учешће у оквиру округлог стола на тему „Како до квалитетне и континуиране критичке рецепције позоришта за децу и младе?”, који је у петак 24.11. одржан у простору Културног центра “Фабрика” у Новом Саду.

У кулском позоришту у склопу Културног центра Кула, у оквиру програма фестивала професионалних позоришта „Публикум“ под слоганом „Лепше лице позоришта“, ансамбл вршачког Народног позоришта "Стерија" извео је представу "Дон Жуан" Жан Батист Поклен Молијера у режији Андреја Цветановског, а после четири такмичарских вечери, жири публике је вршачку представу оценио највишом оценом и учинио је победником овог фестивала.

Након скоро 8 година од премијере и краће паузе, на сцену НП "Стерије" враћена је представа Нобеловом наградом овенчаног писца Харолда Пинтера, у режији Снежане Удицки. У представи „Стара времена“ коју је вршачка публика одмах на премијери заволела, играју Моника Болдовина - Бугле, Вања Радошевић и Срђан Радивојевић, а на репетоару ће бити и у 2024.

Ансамбл Народног позоришта „Стерија“ почео је са радом на новој представи за вечерњу сцену коју ће публика премијерно видети на Дан вршачког позоришта, 10. фебруара 2024. Мање познату комедију Јована Стерије Поповића „Симпатија и антипатија или Чудновата болест“ на сцену ће поставити редитељка Александра Урошевић. У најновијој верзији ове дуго година запостављене Стеријине комедије играће Тамара Тамчи Тоскић као Марта, Иван Ђорђевић као Самуило Црнокравић, Јована Божић као Агница, Срђан Радивојевић као служитељ Аврам, Јована Андрејевић Грујић као служавка Тода, Моника Болдовина Бугле као Доктор Макаријус и Милош Ђуровић као Димитрије.

У сусрет новогодишњим празницима реализована је још једна представа за децу под називом „Новогодишња лабораторија“ ауторке Бојане Иванов-Ђорђевић. У представи су играли Иван Ђорђевић, Јована Божић, Јована Андрејевић-Грујић, Тамара Тамчи-Тоскић и деца Дечје и омладинске сцене НП „Стерија“, а изведена је премијерно 10.12. у склопу градске манифестације поделе новогодишњих пакетића за сву децу Вршца до 10 година у Конгресно-музичкој дворани Центра Миленијум. Ова екипа учествовала је и у реализацији пројекта Новогодишњи караван по селима околине Вршца.

Сам крај 2023. донео је почетак рада на замени крова позоришне зграде у Вршцу у вредности од 9.800.000 динара у организацији Града Вршца, али и мноштво других планова у програмском смислу на даљем развоју установе у циљу даљег неговања позоришне културе у Стеријином граду. Са 3 премијере професионалних сцена и 2 премијере Дечје и омладинске сцене НП „Стерија“, једном обновом представе, 4 награде на два фестивала, ансамбл и сви запослени Народног позоришта „Стерија“ свим својим суграђанима и поштоваоцима желе добро здравље, и још много снаге и воље и у 2024!