„СТЕРИЈА“ НА ФЕСТИВАЛУ „ТВРЂАВА ТЕАТАР“ У СМЕДЕРЕВУ
Представа Фалстаф- Веселе жене виндзорске вршачког Народног позоришта „Стерија“ налази се у најновијој селекцији „Тврђава театра“ у Смедереву.

Девето издање амбијенталног позоришног фестивала „Тврђава театар“ у средњовековном граду Деспота Ђурђа Бранковића у Смедереву, почиње 30. јуна и трајаће до 5. јула. У богатом такмичарском програму своје представљање ће поред београдских позоришта (Пластелин Василија Сигарева у режији Марка Торлаковића – продукција Београдско драмско позориште, Заборављене Зорке Новковић у режији Марије Миленковић - копродукција Бео арта, Југо сцене и Театра Вук, представа за децу Легенда о храбрости по тексту и у режији Матеје Поповића, у продукцији Чича Мичиног позоришта) и великих позоришних копродукција Краљева и Шапца (Трпеле Милене Деполо и Бобана Скерлића у режији Александра Ковачевића), Новог Сада, Будва Град театра, Сарајева и Новог Сада (Употреба човека Александра Тишме у режији Бориса Лијешевића), имати и вршачко Народно позориште “Стерија”. Вршачки ансамбл је на фестивалском програму 3. јула са почетком у 21 сат, када ће извести представу Фалстаф- Веселе жене виндзорске Виљема Шекспира у режији Даријана Михајловића.

Десетине представа које су се одиграле уназад осам година на позорници Малог града под светлостима смедеревске тврђаве, испратило је на хиљаде посетилаца и традиционално ће и ове године сви љубитељи позоришне уметности имати прилику да уживају у програму који обједињује најбоља остварења позоришне сезоне која је у току.

Фестивал „Тврђава театар – Смедерево“ основан је као одговор на изражену потребу уметника и публике у Србији, као и посетилаца Србије, за савременим амбијенталним представљањем врхунских театарских поставки. Фестивал такође одговара на потребе локалне средине за утврђивањем културног идентитета града који ће објединити културну понуду и промоцију туристичких изузетности Смедерева и смедеревске тврђаве као идеалног простора за презентацију високих уметничких домета. Унапређење и развој позоришног живота у Смедереву даће подстицај ширењу комуникације са блиским окружењем, балканском регијом, те са Дунавском регијом (културама средње Европе), којој Смедерево својим положајем припада.

Фестивал „Тврђава театар – Смедерево“ детерминисан је положајем и условностима као фестивал амбијенталног карактера под отвореним небом, на тврђавама које су идеално окружење за извођење атрактивног позоришног програма. Фестивал траје седам дана и за то време приказује шест репрезентативних представа српске позоришне продукције и региона, као и позоришну продукцију из Смедерева која истражује феномен града, његове културне слојеве, митове и савременост.

Вршчани ће публику овог Фестивала одвести на путовање кроз елизабетанско доба, вођени једним од најраскошнијих и свакако омиљеним Шекспировим ликом витеза Џона Фалстафа. Ова представа Народног позоришта “Стерија” је на претходном 28. Фестивалу класике “Вршачка позоришна јесен” освојила награду за колективну игру.

На овом смедеревском Фестивалу су предвиђене награде за најбољу представу, режију и глумца. Савет Фестивала именоваће жири који ће пратити све представе и доносити одлуке о најбољима.