ЈЕЖЕВА КУЋИЦА
Продукција : Еду театар и СУБНОР Вршац

Бранко Ћопић

ЈЕЖЕВА КУЋИЦА

Адаптација и режија: Бојана Иванов-Ђорђевић

Игра дечији ансамбл Еду театра:

Вања Ђорђевић, Павле Црнчевић, Матија Ђорђевић, Искра Косановић, Филипа Попошилов, Уна Ковачевић, Лена Косановић, Хелена Николајевић, Хелена Секулић, Лазар Раилић, Јеврем Милановић, Софија Миленковић


ЈЕЖЕВА КУЋИЦА ЕДУ ТЕАТРА ОДУШЕВИЛА ДЕЦУ И УЧИТЕЉИЦЕ

Пред пуним амфитеатром Педагошке академије у Вршцу, дечји ансамбл Еду театра премијерно је извео представу „Јежева кућица“ по тексту Бранка Ћопића, а у адаптацији и режији драмске педагошкиње Бојане Иванов-Ђорђевић. Овај бесмртни текст једног од најзначајнијих књижевника 20. века на овим просторима на сцену је постављен након тромесечног темељног драмско-педагошког рада са полазницима „Позориштаонице“, едукативног и креативног програма Еду театра који воде сертификовани драмски педагози Бојана Иванов-Ђорђевић и Иван Ђорђевић. Процес рада на овом тексту покренут је са идејом да код деце млађег основношколског узраста развија и негује идеју љубави према домовини.

Комбинујући методе процесне драме и радионичарског рада са класичиним приступом драмском тексту и постављања на сцену, креатори ове јединствене представе са играњем, певањем и музицирањем, водили су групу деце-извођача кроз узбудљиву авантуру померања личних граница, изналажења скривених снага и личних потенцијала, разумевања и анализе драмског и позоришног рада, критичког мишљења и неговања тимског духа, који је резултирао представом коју су на премијери без даха гледали и овацијама поздравили и ђаци и учитељице основних школа „Младост“ и „Вук Караџић“.

Кроз лик Јежурка Јежића и галерију других ликова који се појављују у Јежевој кућици (медведи, дивље свиње, зечеви, свици и вукови), али и оних измаштаних (сове-приповедачи и змија, вилењаци, Господар Ноћи који се боји мачака...) испричана је прича о важности неговања самопоштовања, племенитости, поштења и благонаклоног односа према свом пореклу, историји и баштини, испричана је прича о важности достојанства и доследности непролазним вредностима. Глумци ове представе, младе вршачке генерације, овом су изведбом учинили поносним не само своје педагоге и школске другове, већ и ширу публику која је са радошћу испратила постављање овог култног текста домаће књижевности за децу на сцену. Вања Ђорђевић у улози Јежурка Јежића верно је осликао је овај лик комбинујући вешту глуму и музицирање на кларинету, остваривши на тај начин аутентичну и неочекивану слику познатог лика, претворивши Јежурку из шуме у шмекера и џезера који највише ипак држи до себе и својих шумских начела. Павле Црнчевић који такође у представи свира гитару као Вилењак који шумским бићима даје особине људи, такође је и у улози Господара Ноћи који се боји мачака. Громогласно и духовито појављује се и улози Медведа као и Лазар Раилић. Павле успешно предводи ову дечију екипу одржавајући дисциплину у односу према публици и тексту, са прецизним исцртавањем тајновитих предела шумског места драме. Матија Ђорђевић је у улози Вилењака који свира гитару и у улози Дивље Свиње, као и Јеврем Милановић. У друштву вукова које тумаче Филипа Попошилов и Уна Ковачевић, они чине групу негативаца-хулигана који исмевају вредости за које се залаже главни лик. Уз познату реплику „Поћићемо са вама јер волимо шалу, хоћемо да видимо Јежа будалу“ играју познату сцену „Пред Јежевом кућом“, приказујући у њој јасну подељеност између добра и зла. У овој необичној шуми видећете и Змију коју маштовито оживљава Искра Косановић, која се са Софијом Миленковић појављује и као Свитац „који светиљку пали, чаробним сјајем путању да залије“. Публику су недвосмислено освојиле и сове приповедачи, две алапаче из комшилука, које попут Сремчеве Фрау Габријеле шетају по крају и сакупљају материјал за оговарање. Те улоге су енергично и тачно одиграле Лена Косановић и Хелена Николајевић, док је чувену Лисицу у чијој се јазбини дешава главни сукоб, одиграла са великом виртуозношћу Хелена Секулић. Представу прати музика из 60-тих година прошлог века када овај текст Бранка Ћопића и настаје, док јој заводљив ликовни печат даје раскошан костим који су осмислили и израдили креатори процеса и сами учесници имплементирајући у том делу рада и еколошку идеју рециклаже. Представа је реализована уз подршку СУБНОР-а Вршац, док је за премијерно извођење представе подршку дао Град Вршац.

Следеће извођење „Јежеве кућице“ Еду театра заказано је за недељу, 19. јуни, са почетком у 11 часова на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“, док извођачи и организатори такође разматрају идеју да је до краја школске године играју и за ученике сеоских основних школа околине Вршца.