ЈЕЖЕВА КУЋИЦА
Бранко Ћопић

ЈЕЖЕВА КУЋИЦА

Адаптација и режија: Бојана Иванов-Ђорђевић
Сценографија и костим: Софија Лучић
Дизајн пропагандног материјала: Софија Лучић
Продукција: ДЕЧЈА И ОМЛАДИНСКА СЦЕНА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА „СТЕРИЈА“ 2023/24.

ИГРАЈУ:

Вања Ђорђевић, Павле Црнчевић, Матија Ђорђевић, Искра Косановић, Уна Ковачевић, Лена Косановић, Јеврем Милановић, Михајло Топалов, Клара Радичевић, Магдалена Југа, Ана Цигановић, Анастасија Тутић, Саша Јовић, Андреј Ђура, Војин Милановић, Анастасија Лазендић, Нађа Крстин, Лена Радивојевић, Милица Бановић, Сташа Јанковић, Јована Божић, Иван Ђорђевић, Бојана Иванов-Ђорђевић...
Инспицијент : Мерима Огризовић
Организатор: Маја Јакшић
В.Д. директора: Иван Ђорђевић

Техничка подршка:
Технички директор: Драгослав Добросављевић
Мајстор тона: Илија Момиров
Мајстор светла: Горан Ристић
Репродукција видео материјала: Марко Топаловић
Реквизитер: Срђан Марин
Декоратер: Миодраг Марјановић
Гардеробер: Милица Лалић
Возач: Драган Чанковић
Графички дизајн пропагандног материјала: Софија Лучић
Фотограф : Александар Аврамеску


ЈЕЖЕВА КУЋИЦА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ „СТЕРИЈА“

Овај бесмртни текст једног од најзначајнијих књижевника домаће литературе за децу 20. века на сцену је постављен након тромесечног темељног драмско-педагошког рада са полазницима „Позориштаонице“, едукативног и креативног програма Еду театра који су водили драмски педагози Бојана Иванов-Ђорђевић и Иван Ђорђевић. Процес рада на овом тексту покренут је са идејом да код деце предшколског и млађег основношколског узраста развија и негује идеју љубави према домовини.

Комбинујући методе процесне драме и радионичарског рада са класичиним приступом драмском тексту, креатори ове јединствене представе са играњем, певањем и музицирањем, водили су групу деце-извођача кроз узбудљиву авантуру померања личних граница, изналажења скривених снага и личних потенцијала, разумевања и анализе драмског и позоришног рада, критичког мишљења и неговања тимског духа, који је резултирао представом „Јежева кућица“.

Кроз лик Јежурке Јежића и галерију других који се појављују у његовој завичајној шуми, (медведи, дивље свиње, зечеви, свици, вукови), али и оних измаштаних (сове-приповедачи, змије, вилењаци, Господар Ноћи који се боји мачака) испричана је прича о важности неговања самопоштовања, племенитости, поштења и благонаклоног односа према свом пореклу, историји и баштини. Испричана је прича о важности достојанства и доследности непролазним вредностима какво је и дело Бранка Ћопића. Вања Ђорђевић у улози Јежурка Јежића верно је осликао овај лик комбинујући вешту глуму и музицирање на кларинету, остваривши на тај начин аутентичну и неочекивану слику познатог лика, претворивши Јежурку из шуме у шмекера и џезера који највише ипак држи до себе и својих шумских начела. Павле Црнчевић као Вилењак, шумским бићима даје особине људи, у улози је и Господара Ноћи који се боји мачака, али и громогласног и духовитог Медведа. Матија Ђорђевић у улози Вилењака гитаром окупља све становнике шуме, у улози је и Дивље Свиње, као и Јеврем Милановић. У друштву вукова које тумаче глумац Иван Ђорђевић и Уна Ковачевић, они чине групу негативаца-хулигана који исмевају вредности за које се залаже Јежурка Јежић. „Ма какав био мој родни праг, он ми је ипак мио и драг“ поручује Јежурка својим шумским комшијама и враћа се у своју кућицу, храстову кору, са простирком од сувог лишћа – „Ту јежић дође, плива у срећи, шушти и пипа где ли ће лећи“, поручује нам Сова Приповедач коју је успешно дочарала Лена Косановић. У овој необичној шуми видећете и Змију коју маштовито оживљава Искра Косановић у пратњи шумских вилењакиња које играју Клара Радичевић, Анастасија Лазендић, Ана Цигановић и Анастасија Тутић. Чувену Лисицу Мицу у чијој се јазбини дешава главни сукоб, уз најмлађу чланицу групе Сташу Јанковић са виртуозношћу игра глумица НП „Стерија“ Јована Божић, као професионална подршка новооснованом дечјем ансамблу.

Представу прати музика из 60-тих година прошлог века када овај текст Бранка Ћопића из 1949. достиже неслућену популарност, док јој заводљив ликовни печат даје раскошан костим који су осмислили и израдили креатори процеса и сами учесници имплементирајући у том делу рада и еколошку идеју рециклаже.

Гледаоци на премијери Еду театра међу којима је било и много одраслих привучених драмским предлошком и поштовањем лика и дела Бранка Ћопића, посебно његове антологијске поеме „Јежева кућица“, без даха су пратили и овацијама поздравили ово сценско дело. Препознавши потребу за овом врстом културног садржаја који је без задршке заживео у популацији деце и младих у Вршцу, креатори програма донели су одлуку да га учине још доступнијим – трупу деце и младих коју је изнедрила ова врста рада у оквиру малог удружења сценских стваралаца (Еду театра), преместили су уз подршку Града Вршца, у окриље градске институције и основали Дечју и омладинску сцену Народног позоришта „Стерија“. Ова сцена почиње са радом октобра 2023. а сви програми у склопу припрема дечјих и омладинских представа, као и других сценских дела, потпуно су бесплатни за све најмлађе и младе Вршчане.

Премијера нове „Јежеве кућице“ Бранка Ћопића у адаптацији и режији Бојане Иванов-Ђорђевић, са допуњеном поставком и нове извођаче у продукцији Дечје и омладинске сцене НП „Стерија“ заказана је за недељу 15. октобар, када ће ова сцена вршачког Позоришта бити свечано отворена.