МРАЧНА КОМЕДИЈА УСКОРО НА СЦЕНИ ВРШАЧКОГ ПОЗОРИШТА
05.04.2023
Вршачко Народно позориште „Стерија“ најављује нову премијеру. У актуелном процесу рада ансамбл се припрема под вођством редитеља Пјера Рајковића да публику изненади Мрачном комедијом оскаровца Петера Шефера (1926-2016), енглеског драматурга, сценаристе, романописца и аутора бројних награђиваних представа од којих је неколико претворено у филмове.

Шефер је двоструки добитник награде Тони (1975. и 1979.) за представе Еквус и Амадеус. Године 1977. је номинован за Оскара, док је 1984. и освојио ову престижну награду за најбољи сценарио филма Амадеус. Рођен је у јеврејској породици у Ливерпулу. Имао је и брата близанца Ентонија Шефера који је такође био драматург. Студирао је историју на Кембриџу, радио као рудар током Другог светског рата и као млад прихватао послове попут писара у књижари или асистента у Њујоршкој јавној библиотеци где је спонтано откривао свој таленат за драму. Његова прва представа под називом Земља соли (1954) представљена је на Би-Би- Сију. Охрабрен овим успехом наставио је да пише и репутацију драматурга стекао 1958. продукцијом представе Вежбе пет прстију која је премијерно изведена у Лондону где је освојила Награду за стандардну вечерњу драму. Када је касније пресељена у Њујорк, такође је 1959. награђена од стране Круга њујоршких драмских критичара. Највећи део Шеферовог опуса везан је за Национални театар који је основан 1963. У том периоду настају његова култна дела попут Краљевског лова на Сунце (1964) и Црне комедије (1965).

Мрачна комедија, јединствена мешавина филозофске и сатиричне драме, је у пракси урнебесна комедија која се дешава „у мраку“. Она осликава духовит поглед на лудорије групе ликова који покушавају да нађу излаз из мрачне собе. Млади уметник Бринзли Милер је тешкој финансијској ситуацији решио да доскочи „позајмицом“ намештаја комшије Харолда. Намештај „позајмљује“ да би фасцинирао оца веренице Керол, а томе прибегава док је комшија на путу. Комедија почиње ранијим, ненајављеним повратком комшије и нестанком струје, што производи низ непредвиђених комичних ситуација.

Ову групу чудака ускоро ће на вршачку позоришну сцену извести редитељ Петар Пјер Рајковић постављајући комад по мотовома ове чувене Шеферове комедије, а завеса ће бити подигнута половином маја. Бринзлија Милера, младог уметника са финансијским проблемима, играће Милош Ђуровић, његову вереницу Керол Мелкит, Јована Божић, средовечну уседелицу, госпођицу Фернивал Соња Радосављевић, пуковника Мелкита, оца Бринзлијеве веренице Керол тумачиће Срђан Радивојевић, трговца Харолда Горинџа играће Иван Ђорђевић, Бринзлијеву бившу љубавницу, Вања Радошевић, грофицу Георгину Бамбергер играће Моника Болдовина Бугле, рачуновођу, Тамара Тамчи Тоскић, док ће светло у ову Мрачну комедију у улози електричарке покушати да врати Јована Андрејевић Грујић. Осим режије и адаптације Пјер Рајковић ради такође на избору музике, док ће сценографију и костим за најновију представу вршачког Позоришта креирати Софија Лучић.

Петар Пјер Рајковић у овај пројекат улази као искусни позоришни стваралац , али и познавалац прилика и ресурса у Народном позоришту „Стерија“ у коме је у протекле две сезоне био ангажован као сарадник за сценски покрет, али и режију. Пре годину дана на „Стеријину“ сцену поставио је комедију Откачена просидба Зорана Божовића када се Вршчанима успешно представио као редитељ, док је са ансамблом први пут радио на сценском покрету годину дана раније у току процеса рада на представи „Исправна одлука“. Петар Пјер Рајковић је играч, солиста балета Народног позоришта у Београду, кореограф, сарадник за сценски покрет, глумац, редитељ и педагог, рођен је 1949. у Београду. У својој дугогодишњој играчкој каријери одиграо је многе значајне улоге као први солиста. Као кореограф и сарадник за сценски покрет радио је са водећим редитељима у нашој земљи. Био је такође творац кореографија за многе телевизијске емисије, шоупрограме и балете, а иза себе има преко 200 позоришних представа и више од 10 награда на различитим фестивалима.

Премијера Мрачне комедије Петера Шефера у режији Петра Пјера Рајковића и у продукцији Народног позоришта „Стерија“ заказана је за период између 15. и 20. маја 2023.