АНСАМБЛ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА „СТЕРИЈА“ НА СЦЕНИ БЕОГРАДСКОГ ЗВЕЗДАРА ТЕАТРА
27.04.2023
У петак 28. aприла са почетком у 19:30 ансамбл Народног позоришта „Стерија“ гостује на сцени Звездара театра. За београдску публику Вршчани ће извести култно дело Душана Ковачевића „Лари Томпсон, трагедија једне младости“ које је на тој сцени већ након праизведбе у редитељској поставци аутора драме 1996. постало једно од култних дела домаће драматургије. Томе су осим аутентичног рукописа највећег савременог српског комедиогарафа допринели и глумци који су у то време суверено владали тада још увек југословенским позоришним сценама, домаћим филмским платнима и телевизијом – Милена Дравић, Бора Тодоровић, Бата Стојковић/Феђа Стојановић, Миодраг Кривокапић, Бранка Петрић... О њиховој величини и значају самог текста говори и чињеница да је обнова ове представе 2013. изведена на сцени „Данило Бата Стојковић“ .

Познату комедију за „карту више“ на вршачку позоришну сцену поставио је 2022. редитељ Душан Петровић, а у његовој поставци у улози Белог је Милош Ђуровић, у улози управнице позоришта Тамара Тамчи Тоскић, док улогу Стефана Носа игра Пеђа Грујић. Улоге близаначких парова тумаче Иван Ђорђевић и Дојна Петровић, док кумове Савку и Саву играју Вања Радошевић и Срђан Радивојевић. У улогама бинских и позоришних радника радника иза кулиса су Моника Болдовина Бугле и Соња Радосављевић, док Младен Вуковић игра полицајца.

Душан Петровић каже да у добрим драмским делима увек постоји више тема, односно проблема којима се баве и то им даје универзалност, те да га је управо та одлика овог Ковачевићевог комада определила за поставку на сцени Народног позоришта „Стерија“.

Наслов Ковачевићевог комада „Лари Томпсон, трагедија једне младости” заправо је назив сапунске телевизијске серије која прати једну породицу која брине силну бригу и умире од жалости и депресије због несрећне судбине младића који живи у Аустралији и зове се Лари Томпсон, а кога су оклеветали и осудили на смртну казну. О томе шта је у фокусу вршачког читања овог дела, будући да је писано у специфичном друштвено-историјском тренутку раних 90-их година прошлог века, Душан Петровић каже да можемо рећи да данашње време подсећа на оно из комада и да је довољно да упоредимо програме на телевизијама са националном фреквенцијом. „Тада су постојале само трећеразредне серије и наравно турбо-фолк музика, која је уосталом поново у моди. Тешко је набројати шта се све издешавало тих деведесетих и шта нас је све као друштво снашло тада. Трудим се да то време памтим по представама које сам радио“, додаје Душан Петровић.

Вршачки глумци у улогама Ковачевићевих јунака једне од наших најпознатијих трагикомедија, позивају публику да сутра 28.04. у 19:30 посете београдски Звездара театар и заједно са њима одају почаст некима од наших најплоднијих позоришних стваралаца.