У ВРШАЧКО ПОЗОРИШТЕ ИНВЕСТИРАНО 53.6 МИЛИОНА ДИНАРА
27.11.2023
Град Вршац, подсредством Министарства културе Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, уложио је значајан износ за унапређење рада Народног позоришта “Стерија”. Амбијент рада сада је потпуно другачији, вратио се оптимизам и уследиле су награде.

Народно позориште „Стерија“ из Вршца, са представом „Дон Жуан“, проглашено је за победника 3. Фестивала професионалних позоришта „Публикум“, који је у Кули одржан под слоганом „Лепше лице позоришта“. Такође, на недавно одржаном 30. Међународном фестивалу класике и нове класике „Вршачка позоришна јесен“, ова представа добила је чак три награде. Награда Томислав Пејчић за најбољег младог глумца или глумицу додељена је Вршчанки Марији Пантин за улогу Шарлоте, Специјална награда за музику припала је композитору Димитру Андоновском, док је, по мишљењу стручног жирија, најбољу колективну игру, у озбиљној конкуренцији, приказао управо вршачки ансамбл. Организација Фестивала добила је све похвале позоришне јавности, због феноменалних услова које сада вршачко Народно позориште „Стерија“ пружа. Протеклих година, реновирана је главна, барокна позоришна сала, замењене су тапете у сали, извршени молерски радови, реновирана седишта, замењен је тепих и обезбеђена је нова главна позоришна завеса, у вредности од 11.200.000 динара. Такође, за обнову тонске, светлосне опреме и опреме за видео пројекцију уложено је још 32.600.000 динара, а у плану је и обнова кровне конструкције целе зграде позоришта и за тај значајан пројекат издвојено је 9.800.000 динара.

„Захваљујући свим добијеним средствима, знатно је унапређен и олакшан рад Народног позоришта „Стерија“. Локална самоуправа је препознала потребе и значај које је Народно позориште „Стерија“ има. Било је у незавидном стању, била је потребна рестаурација. Након улагања у наведене, веома битне пројекте, постали смо позориште са најбољом опремом у региону. Круг је затворен новим успешним пројектом ове године и проблем крова ће у потпуности бити решен. Све наведено је доказ систематског рада и улагања у свим областима. Поносно истичемо да бар 40 година нико није толико уложио у наше позориште, као садашња локална самоуправа и цела једна фаза реконструкције и модернизације зграде биће завршена у што краћем року. Идемо ка новим циљевима и новим успесима за наш Град Вршац и наше грађане, који ће моћи да уживају у свим до сада спроведеним, а и планираним капиталним пројектима. Србија, Војводина и Вршац не смеју да стану”, истакла је Драгана Митровић, градоначелница Града Вршца.