ЧИТАОНИЦА КОД СТЕРИЈЕ СА КУТКОМ ВАСКА ПОПЕ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ “СТЕРИЈА” ОТВОРЕНА ПРОМОЦИЈОМ ПРВЕ МОНОГРАФИЈЕ О ВРШАЧКОМ ГЛУМЦУ - ИВАН ВУКОВ
22.04.2024
Народно позориште „Стерија“ промоцијом Прве монографије о вршачком глумцу - Иван Вуков, отворило је „Позоришну читаоницу код Стерије“ у оквиру које се налази и „Кутак Васка Попе“, једног од оснивача вршачког позоришта 1945. Фоаје у приземљу позоришта, у сарадњи са Књижевном општином Вршац, оплемењен је аутентичним намештајем Васка Попе и вредним издањима једне од најзначајнијих издавачких кућа на нашим просторима коју посвећено води Ана Крду. У овом простору биће организоване промоције књига о позоришту или ствараоцима који су допринели његовом развоју. „Читаоница код Стерије“ са „Кутком Васка Попе“ биће убудуће отворена и за посетиоце који желе да уз добру књигу доживе позориште из другог угла, оплемене своје слободно, или време рада на себи.

“Кутак Васка Попе” отворила је Мила Марић, ученица вршачке Гимназије која је за ту прилику рецитовала Попину чувену песму „Врати ми моје крпице“, док је Ана Крду, председница КОВ-а, говорила о сарадњи издавачке куће коју води и Народног позоришта “Стерија”.

“Читаоницу код Стерије” отворио је др Трајан Качина, члан ГВ за културу, а потом је представљена књига Прва монографија о глумцу Народног позоришта Стерија – Иван Вуков ауторке Бојане Иванов Ђорђевић. О књизи су говорили Радомир Путник, Владимир Лазић, Драгољуб Ђорђевић, Софија Лучић и ауторка, док је редитељу Владимиру Лазићу додељена и Награда Иван Вуков која се повремено додељује позоришним ствараоцима за изутетан допринос култури. Редитељу Лазићу, који је тренутно ангажован на пројекту вршачког позоришта под називом “100 година Коштане”, ова награда је додељена у знак захвалности за дугогодишњу сарадњу са Народним позориштем “Стерија”, али и поводом јубилеја његове представе “Цигани лете у небо” која ове године у београдском Театру на Теразијама слави 20 година од премијере као тренутно најдуговечнија представа у Србији.

Модераторка промоције била је Ана Марић, а одломке из књиге читале су глумице Јована Божић, Јована Андрејевић Грујић, Тамара Тамчи Тоскић и Соња Радосављевић.

Било је то емотивно и важно вече Народног позоришта “Стерија”, које је вишеструко и дугорочно допринело културном животу града Вршца и отворило нове стваралачке перспективе - један од оснивача вршачког позоришта, родоначелника српске модерене поезије и светски песник Васко Попа, добио је први кутак у срцу града Вршца, у театру у чијем је оснивању након Другог светског рата учествовао. Васко Попа је један од наших најпревођенијих песника, а и сам је преводио са француског језика. У Вршцу, 29. маја 1972. године основао је Књижевну општину Вршац (КОВ) и покренуо необичну библиотеку на дописницама, названу „Слободно лишће“, чије делове посетиоци његовог кутка могу и видети. Исте године изабран је за дописног члана Српске академије наука и уметности, а један је од оснивача Војвођанске академије наука и уметности (14. 12. 1979) у Новом Саду.

Ивану Вукову, вршачком глумцу који је 1954. спречио затраварање Народног позоришта “Стерија” на симболичан начин враћен је дуг објављивањем монографије која је настајала пуних 10 година. Објављивању ове монографије кључно је допринела локална самоупра Града Вршца и на тај начин подржала да се Народно позориште “Стерија” после више од 40 година врати и издавачкој делатности. Последња обимнија публикација објављена је 1981. године, а ради се о Монографији Народног позоришта “Стерија” од 1945. до 1975. Следећи пројекат на коме се у том домену ради јесте Монографија 80 година Народног позоришта “Стерија” која ће бити објављена у години јубилеја вршачког позоришта.