ИЗВЕШТАЈ СЕЗОНE 2023/24. НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА „СТЕРИЈА“
03.07.2024
Народно позориште „Стерија“ је у сезони 2023/24. било у знаку континуитета. Тежило се томе да капиталне инвестиције које су реализоване у претходним годинама захваљујући преданом ангажовању Града Вршца на обезбеђивању средства за унапређење услова рада у нашој установи буду видљиве и оправдане. Програмске активности биле су такође прилагођене том домену. У овој сезони вршачко позориште забележило је рекордну посећеност публике свих генерација.

Септембар 2023

Прва премијера у 79. „Стеријиној“ сезони, „Камена срца“ Марине Миливојевић Мађарев у адаптацији и режији Бојане Иванов-Ђорђевић, уз сценографију и костим Софије Лучић, музику за представу Снежане Милановић и у извођењу глумаца вршачког театра Јоване Божић, Јоване Андрејевић-Грујић, Срђана Радивојевића и Ивана Ђорђевића, успешно је пред пуним гледалиштем изведена 24. септембра. Овом представом Народно позориште „Стерија“ представиће се и на предстојећем фестивалу Сусрета професионалних позоришта Војводине који ће почетком долазеће сезоне бити одржан у Суботици. Репертоар првог позоришног месеца у сезони био је обележен изведбама комедија реализованих током претходних година, па смо имали и „Месец комедије код Стерије“.

Октобар 2023

Октобар је био у знаку деце и старих. Дечја недеља 2023 организована је од 2. до 8. октобра, под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију, а институције културе и образовања широм земље организовале су програме и отварале врата деци под слоганом „Велико срце деце Србије“. У склопу обележавања Дечје недеље Народно позориште „Стерија“ почиње са активностима оснивања градске Дечје и омладинске сцене при Народном позоришту „Стерија“ за сву децу и младе Вршца и насељених места околине. Ова сцена предвиђа рад са децом и младима методама примењеног позоришта у оквиру којег полазници имају прилику да се ближе упознају са радом позоришта, али и да савладавају технике и развијају вештине сценског говора, покрета, глуме и да учествују у реализацији представа као непосредни извођачи и учесници. У процесу рада са децом и младима планирано је такође и укључивање професора и студената Департмана Примењеног позоришта новосадске Академије уметности. 15.10.2023. Пред пуним гледалиштем Народног позоришта „Стерија“ свечано је отворена градска Дечја и омладинска сцена, у склопу програма развоја позоришне публике али и мотивисања породица да свој свакодневни живот оплемене на извору институција културе. Свечани скуп отворио је Радош Пејовић, државни секретар Министарства за бригу о породици и демографију и том приликом рекао да Република чврсто стоји уз овакве акције радника у култури који су овај програм осмислили и покренули под слоганом „Породица као инспирација“. Током даљег развоја овог програма становници Вршца имаће прилику да заједно са својом децом пролазе кроз обуке и радионице примењеног позоришта и припремати се и да заједно заиграју на сцени, а све склопу идеје мотивисања родитеља да више времена квалитетније проводе са својом децом. Тако ће у оквиру програма Дечје и омладиске сцене родитељи и деца заједно моћи да у свом искуству забележе незаборавне тренутке на позоришној сцени, а позориште у Стеријином граду памте као место радости и игре. У склопу ове свечаности изведена је и прва премијера у продукцији новоосноване сцене – дечји ансамбл уз подршку професионалних позоришних стваралаца извео је представу „Јежева кућица“ Бранка Ћопића у адаптацији и режији Бојане Иванов Ђорђевић. У овом својеврсном позоришном спектаклу за децу и за одрасле учествовало је 24 извођача на сцени - Вања Ђорђевић, Павле Црнчевић, Матија Ђорђевић, Искра Косановић, Уна Ковачевић, Лена Косановић, Јеврем Милановић, Михајло Топалов, Клара Радичевић, Магдалена Југа, Ана Цигановић, Анастасија Тутић, Саша Јовић, Андреј Ђура, Војин Милановић, Анастасија Лазендић, Нађа Крстин, Лена Радивојевић, Јована Сабо, Милица Бановић, Сташа Јанковић, Јована Божић, Иван Ђорђевић и Бојана Иванов Ђорђевић.

Месец октобар био је посвећен и бризи о старима, а слоган кампање гласио је „Ка једнакости у старијем добу“. Имајући у виду проблематику старења популације, као и проблем доступности позоришних догађаја овом слоју становништва, у знак солидарсности са старим лицима у склопу обележавања октобра месеца старих, у Геронтолошком центеру Вршац организовано је 23.10.2023. гостовање. Глумци вршачког позоришта, Соња Радосављевић и Срђан Радивојевић, извели су представу „Необично вече“ Жан Клод Каријера у режији Лилијане Ивановић.

Крајем октобра потписан је меморандум о сарадњи између Народог позоришта „Стерија“ и Удружења жена оболелих и лечених од карцинома дојке “Ирис 22”. Циљ ове сарадње био је мотивисање што већег броја жена да превентивно делују када је њихово здравље у питању, али и мотивисање оних које воде битку са овом болешћу да се укључе у поменуто удружење, друштвено се активирају, оснаже и својим примером борбе дају подстрек другима да се храбро ухвате у коштац са проблемима које ова болест доноси.

У овом месецу одржана је 30. „Вршачка позоришна јесен“ под слоганом „О вредностима и трајању“ од 6. до 11. октобра 2023.

Новембар 2023.

Прослава 20 година од оснивања Професионалне сцене на румунском језику при Народном позоришту „Стерија“ заказана је за 20. новембар 2023, а за ту прилику припремљена је представа под називом „Експрес за Запад“ према тексту Матеја Вишњека у режији Вадима Русуа. У представи играју Моника Болдовина Бугле, Дарие Доклеан, Отилија Пескарију и Корина Троћа, а ради се о представи која документује стварност наше ере, данашњице са судбинама разбијеним на комаде рефлекторима Запада након пада Гвоздене завесе, бавећи се питањима ко смо ми заправо, као друштвени појединци и као људи, у нади да ћемо се једног дана ипак вратити себи. Подршку за обележавање овог значајног јубилеја Народно позориште „Стерија“ добило је од Министарства културе Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као и од Града Вршца и Националног савета Румуна. Јубилеј је достојно обележен, а непосредно након премијере представа је уврштена у селекције два међународна позоришна фестивала – Трема фест у Руми и Упад у Новом Саду.

Годишњи скуп АССИТЕЖ-а, светске асоцијације позоришта и позоришних стваралаца за децу и младе, и ове године у новембру окупио је професионалце, младе ауторе и ентузијасте театра из читавог света. Овај значајан скуп који је понео назив "Прекретница", ове године реализован је у Србији на различитим позоришним и непозоришним локацијама у Београду и Новом Саду. Народно позориште “Стерија” је такође на овој светској конференцији позоришта узело учешће у оквиру округлог стола на тему „Како до квалитетне и континуиране критичке рецепције позоришта за децу и младе?”. Симпозијум је одржан у петак 24.11. у простору Културног центра “Фабрика” у Новом Саду.

У исто време Народно позориште „Стерија“ представља се у кулском позоришту у склопу програма фестивала професионалних позоришта „Публикум“. Ансамбл вршачког Народног позоришта "Стерија" извео је представу "Дон Жуан" Жан Батист Поклен Молијера у режији Андреја Цветановског и са овог фестивала вратило се као победник освојивши главну награду према оцени публике.

Крајем новембра 2023. приређена је и друга премијера Дечје и омладинске сцене при НП „Стерија“ – дечји ансамбл је овом изведбом обележио 101 годину рођења Душка Радовића и заиграо његову најпознатију комедију за децу „Капетан Џон Пиплфокс“. Представа је одиграна као поклон ђацима основних школа Вршца, а улаз за сву децу био је слободан.

Децембар 2023.

Након скоро 8 година од премијере на сцену НП "Стерија" враћена је представа Нобеловом наградом овенчаног писца Харолда Пинтера, у режији Снежане Удицки. У представи „Стара времена“ коју је вршачка публика одмах на премијери заволела, играју Моника Болдовина - Бугле, Вања Радошевић и Срђан Радивојевић, а на репетоару ће бити и у 2024.

Ансамбл Народног позоришта „Стерија“ почео је са радом на новој представи за вечерњу сцену коју ће публика премијерно видети на Дан вршачког позоришта, 10. фебруара 2024. Мање познату комедију Јована Стерије Поповића „Симпатија и антипатија или Чудновата болест“ поставиће редитељка Александра Урошевић. У најновијој верзији ове дуго година запостављене Стеријине комедије играће Тамара Тамчи Тоскић као Марта, Иван Ђорђевић као Самуило Црнокравић, Јована Божић као Агница, Срђан Радивојевић као служитељ Аврам, Јована Андрејевић Грујић као служавка Тода, Моника Болдовина Бугле као Доктор Макаријус и Милош Ђуровић као Димитрије.

У сусрет новогодишњим празницима реализована је још једна представа за децу под називом „Новогодишња лабораторија“ ауторке Бојане Иванов Ђорђевић. У представи су играли Иван Ђорђевић, Јована Божић, Јована Андрејевић Грујић, Тамара Тамчи Тоскић и деца Дечје и омладинске сцене НП „Стерија“, а изведена је премијерно 10.12. у склопу градске манифестације поделе новогодишњих пакетића за сву децу Вршца до 10 година у Конгресно-музичкој дворани Центра Миленијум. Ова екипа учествовала је такође и у реализацији пројекта Новогодишњи караван по селима околине Вршца.

Сам крај 2023. донео је почетак рада на замени крова позоришне зграде у Вршцу у вредности од 9.800.000 динара у организацији Града Вршца, али и мноштво других планова у програмском смислу на даљем развоју установе у циљу даљег неговања позоришне културе у Стеријином граду. Са 3 премијере професионалних сцена и 2 премијере Дечје и омладинске сцене НП „Стерија“, једном обновом представе, 4 награде на два фестивала, ансамбл и сви запослени Народног позоришта „Стерија“ могу се похвалити да труд и залагање у 2023. нису били узалудни.

Јануар 2024.

Почетак 2024. био је у знаку инклузије - између вршачког Народног позоришта „Стерија“ и Удружења слепих и слабовидих Јужног Баната потписан меморандум којим се намерава остваривање сарадње између Удружења слепих и слабовидих Јужног Баната и Народног позоришта „Стерија“. У оквиру ове сарадње планиран је рад на пољу примене инклузије особа са инвалидитетом са циљем побољшавања положаја слепих и слабовидих, а потписници су се споразумели о могућности да се члановима овог Удружења и њиховим пратиоцима омогући бесплатан улаз на све представе у продукцији вршачког позоришта.

На самом почетку Нове године према јулијанском календару и 13. јануара према данас актуелном, навршава се тачно 218 година од када је рођен отац српске драме Јован Стерија Поповић, чије име краси и нашу позоришну кућу и једну од најстаријих и најзначајнијих институција културе у Војводини. У то време развијају се припреме за додатне новине у оквиру вршачког театра, па ће публика ускоро моћи да посећује и Стеријину читаоницу, док је у плану такође и отварање још једне камерне сцене у окриљу Народног позоришта „Стерија“ под називом „Кибицфенстер код Стерије“.

Фебруар 2024.

Други месец 2024. био је у знаку капиталних радова на замени и репарацији кровне конструкције, па су и програмске активности биле прилагођене тим околностима. За време док су извођачи радова били у јеку радова на замени крова целокупне позоришне зграде, унутар позоришта текли су радови на репарацији главне сцене која је после дужег низа година добила нови сјај. У исто време почињу радови на отварању нове камерне сцене у оквиру Народног позоришта „Стерија“, а ансамбл ради на припремама за премијеру којом ће 10. фебруара бити обележен Дан Народног позоришта „Стерија“. Пред пуним гледалиштем Народног позоришта „Стерија“ у суботу 10.фебруара обележена је 79 година постојања вршачког театра који је на тај дан 1945. имао своју прву премијеру. Свечаности у барокној сали претходила је и сценографска изложба у фоајеу, а посебност овогодишњег Дана позоришта у Вршцу јесте то што је циљна група целокупног догађаја и најновије представе била млада публика. Премијерно је изведена Стеријина комедија „Симпатија и антипатија или Чудновата болест“ у режији редитељке Александре Урошевић. Након премијере ова представа ће се играти за ђаке средњих школа под слоганом „Позориште у служби образовања“, са циљем да младе становнике Вршца упути у вредност и значај Стерије у чијем родном граду живе и кроз позоришни живот стасавају као поносни грађани Вршца. Овај едукативни програм за младе реализован је уз подршку Градског већа за образовање. Након премијере свечаност је настављена доделом традиционалних признања истакнутим радницима Народног позоришта „Стерија“ . Ове године три лауреаткиње – Маја Јакшић, организаторка позоришта, Софија Лучић, сценографкиња и Јована Божић, глумица, награђене су за посвећен и марљив рад, али и резултате који су допринели функционисању и угледу позоришта.

После Стерије на вршачки позоришни репертоар се после дугог низа година враћа дело Радомира Путника, једног од најплоднијих живих театролога и драматурга који је један део живота и образовања провео и у Вршцу. Почели су радови на његовом тексту „Последњи тренуци краља Александра и краљице Драге“ а премијера је заказана за Светски дан позоришта.

Март 2024.

Народно позориште „Стерија“ које је недавно обновило чланство у АСИТЕЖ-у највећој заједници професионалаца у извођачким уметностима за децу и младе, обележило је 20. марта Светски дан позоришта за децу и младе 2024. За ову прилику полазници Дечје и омладинске сцене НП „Стерија“ извели су представу „Капетан Џон Пиплфокс“ Душка Радовића у режији Бојане Иванов Ђорђевић. Обележавању Светског дана позоришта за децу и младе у Вршцу допринос су дали и просветни радници ОШ „Јован Стерија Поповић“ који су довели све ђаке млађих разреда. Улаз у позориште тог дана био је слободан.

Светски Дан позоришта обележава се сваког 27. марта на иницијативу Међународног позоришног института од 1961. године. На тај дан у свету национални центри Међународног позоришног института и читава међународна позоришна заједница организује позоришне манифестације, од којих је најважнија традиционална међународна порука коју, на позив ИТИ-ја, пише позоришна личност светског угледа. Ове године поруку је упитио Јун Фосе (1959), норвешки драмски писац, а наслов његовог текста био је „Уметност је мир“. Он је у својој поруци причао о моћном потенцијалу уметности да уважава различитости свих врста које постоје међу људима – од боје коже, преко религије, до идеологије и политичког опредељења, апелујући да уметност те разлике треба и може да победи, уништи и људе уједини кроз мир. У Народном позоришту „Стерија“ овај међународни театарски празник обележен је отварањем нове камерне сцене чији је назив „Кибицфенстер код Стерије“, а потом је изведена премијера представе „Последњи тренуци краља Александра и краљице Драге“ по тексту Радомира Путника, у режији Снежане Удицки.

Април 2024.

Април је био у знаку оживљавања нових простора унутар позоришне зграде, али и у знаку повратка издавачкој делатности вршачког театра. Народно позориште „Стерија“ промоцијом „Прве монографије о вршачком глумцу - Иван Вуков“, отворило је „Позоришну читаоницу код Стерије“ у оквиру које се налази и „Кутак Васка Попе“, једног од оснивача вршачког позоришта 1945. Фоаје у приземљу позоришта, у сарадњи са Књижевном општином Вршац, оплемењен је аутентичним намештајем Васка Попе и вредним издањима једне од најзначајнијих издавачких кућа на нашим просторима коју посвећено води Ана Крду. У овом простору биће организоване промоције књига о позоришту или ствараоцима који су допринели његовом развоју. „Читаоница код Стерије“ са „Кутком Васка Попе“ биће убудуће отворена и за посетиоце који желе да уз добру књигу доживе позориште из другог угла, оплемене своје слободно, или време рада на себи. “Читаоницу код Стерије” отворио је др Трајан Качина, члан ГВ за културу, а потом је представљена књига „Прва монографија о глумцу Народног позоришта Стерија – Иван Вуков“ ауторке Бојане Иванов Ђорђевић. О књизи су говорили театролог и драматург Радомир Путник, редитељ Владимир Лазић, председник СУБНОР-а Вршца Драгољуб Ђорђевић, дизајнерка књиге Софија Лучић и ауторка, а том приликом је редитељу Владимиру Лазићу додељена и Награда „Иван Вуков“ која се повремено додељује позоришним ствараоцима за изутетан допринос култури. Редитељу Лазићу, који је ангажован на пројекту вршачког позоришта “100 година Коштане”, ова награда је додељена у знак захвалности за дугогодишњу сарадњу са Народним позориштем “Стерија”, али и поводом јубилеја његове представе “Цигани лете у небо” која ове године у београдском Театру на Теразијама слави 20 година од премијере као тренутно најдуговечнија представа у Србији.

У недељу 28. априла са почетком у 11 часова Народно позориште “Стерија” организује хуманитарну акцију за младог Вршчанина Стефана Ђукића који је оболео од ретке болести и започео лечење у Истанбулу.

За ту прилику ансамбл Дечје и омладинске сцене Народног позоришта “Стерија” одиграо је представу Бранка Ћопића “Јежева кућица”, улаз у позориште био је слободан, док су донације и хуманитарни прилози прикупљани на улазу у салу у наменској кутији за помоћ.

У априлу је такође започет рада на реализацији пројекта под називом „100 година Коштане“ којим је вршачко позориште обележило јубилеј објављивања најпознатије српске драме. Пројекат је реализован уз подршку ГКУД-а „Лаза Нанчић“ чији ће играчи такође узети учешће у представи коју режира Владимир Лазић.

Мај 2024.

У недељу 19. маја са почетком у 20 часова Народно позориште “Стерија” представиће се на сцени београдског Битеф театра, а вршачки глумци извешће представу “Последњи тренуци краља Александра и краљице Драге”, коју је према тексту Радомира Путника режирала Снежана Удицки, а том приликом постигнут је договор о пословно-техничкој између Битеф театра и вршачког позоришта који су установили Иван Ђорђевић, в.д. директора НП „Стерија“ и Милош Латиновић директор београдског Битеф театра.

Град Вршац, Српска Православна Епархија Банатска и Српска Православна Црквена Општина, у недељу 26. маја, обележили су 430 година од мученичког страдања и 30 година од канонизације Светог свештеномученика Теодора Вршачког. Подршку овој свечаности дало је и Народно позориште “Стерија” које је том приликом одликовано Орденом Светог Теодора Вршачког, највишим одликовањем Српске православне Епархије банатске. Позориште је одликовао Његово Високопреосвештенство Митрополит банатски господин Никанор за показану ревност, труд и несебичну љубав према народу, светињама цркава и манастира Српске Православне Цркве, а орден је примио Иван Ђорђевић, глумац и в.д. директора Народног позоришта “Стерија”.

Глумачки ансамбл Народног позоришта “Стерија” добио је појачање. Млада глумица Корина Троћа од маја месеца биће члан вршачког ансамбла, а ускоро ће заиграти и у најновијој премијери представе “Коштана” Боре Станковића у режији Владимира Лазића.

Позоришни мај у Вршцу био је у знаку „Коштане“. У уторак 28. маја, са почетком у 20 часова на Стеријиној сцени публика коначно има прилику да погледа премијерно извођење представе “Коштана - Сан/Ерос/Грех” према тексту Боре Станковића, у режији Владимира Лазића, а да за ово извођење легендарног драмског дела влада незапамћено интересовање у Вршцу, говори податак да су карте распродате много пре премијере. Након Ордена Светог Теодора Вршачког који је током свечаности у славу Дана града додељен вршачком позоришту, после премијере “Коштане”, једне од најуспешнијих у протеклих неколико деценија, Стеријине позоришне раднике обрадовала је и вест о учешћу на најстаријој позоришној смотри у Србији која окупља најуспешнија остварења професионалних позоришта Војводине. Представа за децу “Камена срца” према тексту Марине Миливојевић Мађарев, у режији Бојане Иванов Ђорђевић, уз сценографију и костим Софије Лучић, музику Снежане Милановић и сценски покрет и кореографију Александре Пејић, уврштена је у селексију најстаријег позоришног фестивала на нашим просторима, Сусрета професионалних позоришта Војводине, који ће 73. пут бити одржан у Суботици од 28. септембра до 4. октобра.

Јуни 2024.

Представом "Капетан Џон ПИПЛФОКС" према тексту Душка Радовића, у адаптацији и режији Бојане Иванов Ђорђевић, а у изведби ансамбла Дечје и омладинске сцене Народног позоришта "Стерија", у суботу 01. јуна, обележен је крај прве сезоне новоосноване вршачке дечје сцене. Она је при Народном позоришту "Стерија" основана са циљем да едукује и развија најмлађу публику али и да своје полазнике методама примењеног позоришта оснажује да се и сами креативно изразе и остваре на сцени, да критички промишљају свет око себе и активно учествују у културном животу свог града. Од оснивања до краја ове позоришне сезоне оформљен је дечји ансамбл који броји између 20 и 30 полазника. Они активно учествују и до сада су имали три премијере, а на репертоару су остале - "Јежева кућица" Бранка Ћопића и "Капетан Џон Пиплфокс" Душка Радовића. Трећа представа "Новогодишња лабораторија", реализована је током новогодишњих празника. Приликом пригодног обележавања краја прве дечје позоришне сезоне, учесницима је додељено 22 дипломе за рад, труд и допринос развоју дечје сцене у Вршцу, а наставак рада заказан је за септембар.

У четвртак 13. јуна са почетком у 18 часова на Великој сцени Народног позоришта "Стерија" биће одржано јубиларно 30. издање фестивала под називом "Деца су украс света" који уз подршку СУБНОР-а и Града Вршца, организује Дечји сентар "Звончићи". Централни мотив овогодишњег фестивала биће стваралаштво једног од најзначајнијих савремених стваралаца за децу домаће књижевности, Љубивоја Ршумовића. Овогодишњи учесници фестивала наступиће у његову част и обележити 85. рођендан чувеног песника за децу. Деца-глумци Дечје и омладинске сцене Народног позоришта "Стерија" извешће сценски приказ "Десет љутих гусара". На крају једне од најуспешнијих сезона Народног позоришта „Стерија“ не недостаје задовољство запослених али ни амбиција да се у наредној 2024/25. сезони која је година јубилеја вршачког позоришта настави у маниру даљег развоја вршачког театра. У припреми за сцену су поново репрезентативни наслови светске драматургије па ће публика имати прилику да гледа Бекетовог „Годоа“ али и савремену адаптацију Шекспировог „Хамлета“, док се за најмлађе гледаоце већ ради на тексту Јована Јовановића Змаја, првог српског писца за децу од чије се смрти у 2024. навршава тачно 120 година. Позоришни радници се на своје задатке враћају крајем августа, док је прва следећа премијера већ заказана за крај септембра.

Иван Ђорђевић
В. д. диреткора Народног позоришта „Стерија“