ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРВЕ МОНОГРАФИЈЕ О ВРШАЧКОМ ГЛУМЦУ
01.07.2024
У минулој позоришној сезони Народно позориште „Стерија“ забележило је бројне помаке који су допринели његовом и угледу Града Вршца. Поред отварања нове сцене „Кибицфенстер код Стерије“ , интерактивног простора за публику под називом „Читаоница код Стерије“ у оквиру којег се налази и „Кутак Васка Попе“, вршачко позориште се након 43 године вратило и издавачкој делатности објавивши књигу „Прва монографија о вршачком глумцу – Иван Вуков“ ауторке Бојане Иванов Ђорђевић. Овај напор препознале су и друге институције културе ван Вршца, па књига која је објављена у овом периоду биће мост за развијање сарадње са њима.

Тако ће ова књига у издању Народног позоришта „Стерија“, у недељу 14. јула 2024. са почетком у 18 сати, бити представљена у родном граду Ивана Вукова, у Народној библиотеци „Стојан Трумић“ у Тителу. Тог дана навршава се и 100 година од рођења Ивана Вукова који је у локалној позоришној историји Вршца остао упамћен као глумац и управник који је 1954. спречио затварање Народног позоришта „Стерија“ пред кризом која је покосила позоришта у другим мањим градовима. Дао је и допринос развоја позоришта у Панчеву које поменуту кризу ипак није преживело, али и Народном позоришту Приштина у чијем је оснивачком одбору и првом глумачком ансамблу био.

Његов родни Тител и полазна тачка богатог стваралачког живота глумца и антифашистичког активисте, такође је забалежио подвиге Ивана Вукова. Први послератни културни и позоришни догађаји управо су његова заслуга. Прве представе након Другог светског рата у Тителу организовао је Иван Вуков и због тога на стогодишњицу његовог рођења Народна библиотека „Стојан Трумић“ организовала је промоцију књиге о овом познатом Титељану.

Његов развојни пут почео је у културним животом богатом Тителу у коме су гостовале путујуће позоришне дружине, постојало је луткарско позориште, али и драмски студио Мике Стефановића у коме су стасавали млади таленти за оперете и друге видове сценске уметности. Сведочења Ивана Вукова о тадашњем позоришном животу који га је трајно обележио, записана су у монографији под називом „Прва монографија о вршачком глумцу – Иван Вуков“ ауторке Бојане Иванов Ђорђевић, којом се, за његово несебично прегалаштво, Народно позориште „Стерија“ одужило и заувек сачувало успомену на ову легенду југословенског глумишта и позоришног и културног радника чији су посвећеност и напори допринели угледу глумачке професије и позоришта у целини.

На промоцији „Прве монографије о вршачком глумцу – Иван Вуков“ у недељу 14. јула са почетком у 18 часова у Народној библиотеци „Стојан Трумић“ у Тителу, говориће Иван Ђорђевић, глумац и в.д. директор Народног позоришта „Стерија“, дизајнерка и графичка уредница књиге Софија Лучић и ауторка књиге Бојана Иванов Ђорђевић.