Вршачка позоришна јесен 2019.


Извештај селектора о програму 27. Међународног фестивала класике

"ВРШАЧКА ПОЗОРИШНА ЈЕСЕН"

Дуго се сматрало да Међународни фестивал класике “Вршачка позоришна јесен” који ове јесени, 27. издањем, прелази по некадашњој рачуници у зрелo доба, има јасну и недвосмислену концепцију. Одређује га појам позоришне класике и ту нема шта да се мудрује. Међутим, модерни смерови кретања домаћег и европског театра, стварају простор за смутњу и пометњу. Најчешће се то догађа у ауторским пројектима где осавремењивање прелази границе препознатљивости класичног узора. Стога се у овогодишњој селекцији водило рачуна и о тим кретањима, али без крутог и радикалног третмана позоришне класике. Полазећи од становишта
да је у традиционално схваћено драмској класици највећа доза позоришног конзервативизма, преимућство је дато оним позоришним формама које је одликовала мудрост, иновативост и комуникативност у редитељском поступку, глумачкој игри и третману стварности. Дакле, врховни критеријум избора представа за главни фестивалски програм, био је, као и ранијих сезона, естетска вредност представе, а потом њена припадност корпусу драмског предлошка чија је доминанта класично драмско дело. У периоду од претходног фестивала као селектор одгледао сам више од тридесет представа у којима се на различите начине третирала драмска класика и определио се за следећих шест представа.

Цео извештај
РЕПЕРТОАР
Такмичарски и пратећи програм
Програм 26. фестивала
Програм 25. фестивала

Одлуке жирија 27. фестивала класике:

Образложење награда:

Записник о гласовима публике:

Каталог:

Цео каталог

ЂУРА МРЂА
– селектор Фестивала-

Дипломирани агроекономиста, уписао магистарске студије на Факултету драмских уметности у Београду – продукција медија. Скоро цео радни век провео у медијима: телевизија, филм и позориште су његова основна вокација. Каријеру започео 1984. на филму ( „Гвоздени пут“). Од 1986. године у ТВ Београд (данас РТС) асистент редитеља, помоћник редитеља, реализатор, редитељ, новинар, аутор, уредник. Са тимом сарадника реализовао преко две хиљаде емисија различитих жанрова у документарном, играном, информативном, културно-забавном и спортском програму.

Са Феликсом Пашићем радио телевизијске емисије и филмове о Бојану Ступици, Слободану Цици Перовићу, Мији Алексићу, Неди Спасојевић. Пашић га укључује као сарадника и у позоришне новине „Лудус“. То је период када му театар постаје опсесија. Од 2007. у РТВ - снима документарне ТВ филмове и емисије .„Баба Анујка“ и „Стара Паланка – врата бескраја“ су филмови који су награђивани на домаћим и страним фестивалима. Посебно издваја филмове О Васку Попи, које је радио на РТС-у и РТВ-у као и филм о Паји Јовановићу „Живот је диван сан“. Такође радио и на пословима маркетинга, адвертајзинга и консалтинга, био стручни саветник у Хемофарм концерну, ПР менаџер и директор маркетинга у кошаркашком клубу Лионс (2005. до 2009). Био одговорни уредник Редакције документарног програма РТВ, руководилац ПЈ ДОП у РТВ, вд директора НП СТЕРИЈА, директор Међународног фестивала “Вршачка позоришна јесен“. Био је Руководилац одељења филмског, драмског и играног програма РТВ Нови Сад. За селектора Фестивала постављен одлуком Фестивалског одбора 2015.