Слике из живота Владике Николаја – монах Тадија
25.09.2018
Драги љубитељи позоришта,

поводом обележавања славе позоришта Свети Порфирије, 30.09.2018. године са почетком у 20 часова, поклон граду Српске Православне Епархије Банатске и Народног позоришта “Стерија” представа “Слике из живота Владике Николаја” по књизи Протођакона Др Љубомира Ранковића а у извођењу Центра за културу и образовање Раковица.

СЛОБОДАН УЛАЗ ЗА ГРАЂАНСТВО

Ваше Народно позориште “Стерија”

Харизматична личност, колосално књижевно стваралаштво, библијски богат и узбудљив живот светог владике НиколајаВелимировића, представљају неодољиви изазов и неисцрпну инспирацију за ствараоце из свих области културе и уметности. О њему ће се писати романи, химне, поеме, драме… Његовом животном епопејом и делом бавиће се теолошка наука и историја књижевности. Николај је планина чији врхови су у облацима. Задатак данашњих и будућих генерација јесте да разведравају небеса над тим врховима. Драма ,,Монах Тадија” је благи планински лахор испод облака и слабашни покушај дазаталаса доње беле праменове једног планинског облачка. Центар за културу и образовање Раковица, првом позоришном представом о владици Николају, започео је пионирски посао великог историјског подвига српске културе и духовности. И поставио путоказ!

Реч писца

 
Реч редитеља:

Да ли ћемо успети у науму да једно импозатно духовно дело и живот пун искушења, преточимо у узбудљив сценски доживљај ? Уверени смо да имамо прави осећај за ново сценско читање познате теме. Трагамо и даље по пепелу минулих времена ипрепознајемо живот који данас живимо.

 
Аутор адаптације:

Драма протођакона др Љубомира Ранковића „Монах Тадија“ заснована је на приљежном и систематском истраживању документарне грађе, на изузетном познавању дела Владике Николаја Велимировића, али и на префињеном осећају за драмску акцију, која подразумева и маштовиту компилацију историјске и псеудоисторијске грађе, која пак произилази из пишћеве маште. Управо те „конструисане“ драмске ситуације и дијалози ликова у њима, кроз које се, у позоришном смислу, најатрактивније може тумачити комплексан карактер главног јунака, били су у нашем фокусу као провокативни фрагменти за адаптацију. Притом, редукција садржаја је била неопходна и састановишта прихватљивог трајања позоришне представе коју је требало урадити по овој драми, а тај драматуршки захват захтевао је и одређене сублимације које су произилазиле не само из садржаја драме, већ и из грађе коју је господин Ранковић проучио али није уврстио у свој комад.

Аутор Адаптације Жељко Хубач


 
Центар за културу и образовање Раковица:

Сама идеја о продукцији позоришне представе посвећенеживоту, лику и делу Светог Владике Николаја Велимировића. је била вишеструки изазов с обзиром на широко поље рада и стваралаштва Владике Николаја. Отварањем једне нове области у позоришном стваралаштву у споју духовности и позоришне уметности превазилазимо границе досадашњег рада у позоришној уметности која се до сада односила само на елементе расветљавања ликова из духовног живота кроз монологе или драмске приказе. По први пут ће се на највишем уметничком нивоу, у виду позоришне представе представити Владика Николај.

Искрено се надамо да ће уз Божју помоћ, помоћ и благослов наших духовника ову представу видети читава Србија. Спојем духовности и културе у позоришном облику можемо дати и свој допринос духовном и културном препороду Србије.

Наша омладина ће гледајући ову представу моћи да се упозна са животом и делом Владике Николаја који на најбољи могући начин представља лик који спаја духовност и културу, јер је био и духовник и књижевник, и научник и мислилац, и оратор и проповедник, и хуманиста и борац.

 

На репертоару: 30.09.2018 у 11:00 часова, велика сцена.

       

Адаптација: Жељко Хубач
Режија : Владимир Лазић
 
ИГРАЈУ:
Владика Николај – Борис Пинговић
Катарина Велимировић – Снежана Савић
Григорије Божовић, ХерманНојбахер, Љубомир – Ненад Стојменовић
Светозар, Патријарх Г. Дожић, М. Стојадиновић – Предраг Милетић
Надежда Нада Аџић – Марија Благојевић
 
ТЕХНИЧКА ПОДРШКА:
Обликовање сцене и костим: Светлана Зојкић;