О НАМА
У Вршцу позоришни живот траје више од два века. Године 1761. подигнут је Велики српски магистрат и више од 100 година служио је као стална позоришна зграда.

Прве позоришне представе у Вршцу извеле су позоришне дружине из Темишвара око 1770. године. Темишвар је административни и културни центар Јужног Баната.

У Вршцу гостују разне позоришне дружине из Аустрије, Мажарске, Румуније, Италије, Немачке, а од српских позоришта Српско Народно Позориште из Новог Сада основано 1861. године. Прва аматерска позоришна представа у Вршцу на српском одиграна је 1793. године.

Приредили су је ђаци Граматикалне гимназије са својим професором Михајлом Крекићем и то три комедије: "О Ироду", "О богатом човеку" и "О злом оцу и рђавом сину". Велика сала за балове и позоришне представе изграђена је 1896. године у склопу хотела "Александровић", касније "Гликман, па "Србија".

У тој сали се сада налази Народно позориште "Стерија". Министарства просвете 1920. године на чијем се челу налазио Бранислав Нушић, доноси одлуку да се у Банату у Вршцу оснује професионално позориште.

На седници Савета града, одржаној 24. децембра 1920. године донета је одлука о оснивању Покрајнског банатског позоришта "СТЕРИЈА".

Свечаном премијером 22. јануара 1921. године званично је почело са радом. Трајало је свега три године.