ДАН НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА "СТЕРИЈА"
10.02.2022
ДАН НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА "СТЕРИЈА"

Традиционално, већ 77. годину, позоришни ствараоци, радници, културни прегаоци нашег града, као и бројни гости и поштоваоци наше куће, окупљају се око позоришне сцене на којој је, 10. фебруара 1945.изведена прва представа Народног позоришта „Стерија“. Настанак те представе и само њено извођење обележено је још увек ратним околностима, али такође и полетним духом ослобођења након Другог светског рата.
Наиме, Вршац је од нацистичке окупације ослобођен 2. Октобра 1944, а оснивање овог Позоришта уследило једва који месец након тога. У време док су борбе за ослобођење наше земље још увек интензивно трајале, иницијативу за оснивање Народног позоришта „Стерија“ покренула је група угледних културних и друштвено-политичких радника. И у овом времену обележеном глобалним тескобама које је са собом донела још увек актуелна пандемија, бележимо светле странице историје нашег театра - наше Позориште, залагањем нашег Града и уз подршку републичког Министарства културе, обновљено је после више од 4 деценије, па је наша барокна сала којом се сви поносимо добила ново рухо. Ово позориште изникло је из тековина ослобођења и тај свој карактер задржало је до данас. Идеју о несаломивости воље и снаге да се упркос свему, увек изнова, попут птице Феникс дижемо и узлећемо пут висина слободе следимо и данас.

Дан нашег Позоришта посвећујемо домаћој драмској литератури која је овај храм и учинила важним местом културног живота свакога од нас.

Кроз необичну трагикомедију једног од наших најзначајнијих драмских писаца закорачићемо у 78 годину постојања Народног позоришта „Стерија“.

Култни позоришни комад Душана Ковачевића „Лари Томсон , трагедија једне младости“ у режији Душана Петровића, извешће вршачки позоришни ансамбл који нас позива да се, у духу трагикомедије, гласно смејемо и ако затреба, тихо заплачемо над сопственим слабостима и манама, не бисмо ли, како је Стерија замислио, театар учинили „леком за болести моралне“ и са њим, постали бољи људи.