КО ТО ТАМО ПЕВА У ВРШЦУ
23.06.2022
У четвртак 23. јуна са почетком у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“ у Вршцу, балетски ансамбл Народног позоришта из Београда извешће култну представу „Ко то тамо пева“, насталу према истоименом југословенском антологијском филму из 1980. Овај балетски спектакл уз музику Војислава Вокија Костића на сцену је поставио кореограф и редитељ Сташа Зуровац.

Атрактивна подела у којој нема главних и споредних улога, уз врхунску музику и мотиве истоименог филма Слободана Шијана и сценарио Душана Ковачевића, овој представи која је извођена широм Србије и света даје оквир препознатљивости и атрактивности који не престаје од премијере изведене 22. децембра 2004. Поклоници балетске уметности одушевљено су је прихватили, а наклоност осим новинара и критичара до данас када представа бележи више од 200 извођења, исказује и публика која до тада није посећивала балетске представе. Овај пројекат је тако на више нивоа успео да изврши утицај на домаћу културну сцену, а један од њених значајнијих печата јесте популаризација уметности балета.

Публика већ од првих тактова дише са извођачима и постаје још један путник аутобуса у коме су затворени људи на путу без повратка. У оквиру те клаустрофобичне конструкције сударају се различити карактери који заједно стварају слику нашег менталитета и парадигму нелагодног живота на раскршћу Истока и Запада. Овакву редитељску и кореографску концепцију подржава мноштво архетипских симбола попут свадбе и сахране, аутентичне перспективе на смрт, симбола анђела али и војске која алудира на различите ратове које памте генерације са ових простора. Вешт и луцидан Сташа Зуровац успео је да публици широм света приближи ову представу и балетску уметност у целини као никад живљи и изазовнији сегмент уметности театра.

Успеху ове представе сведоче бројна гостовања од Колумбије, Италије, Канаде, Египта, преко Румуније, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Црне Горе до Македоније. Ову представу је поред многобројних посетилаца Народног позоришта у Београду где је балет „Ко то тамо пева“ већ скоро две деценије на репертоару, такође видела публика у Панчеву, Обреновцу, Неготину, Руми, Чачку, Крушевцу, Ужицу, Нишу, Крагујевцу, Ваљеву, Пожаеревцу, Лазаревцу, Сомбору и Лесковцу, док ће пред вршачком публиком бити изведена у склопу свечаног затварања актуелне позоришне сезоне у четвртак 23.06. у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“ .

(Извор: Бранкица Кнежевић, “Двестота сулуда вожња“, www.narodnopozoriste.rs/sr/predstave/ko-to-tamo-peva )