СВЕ СПРЕМНО ЗА 29. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИКЕ
09.09.2022
Међународни фестивал класике „Вршачка позоришна јесен“ одржаће се од 25. септембра до 1. октобра у Народном позоришту „Стерија“ у Вршцу, под слоганом „Сведочанство времена“. Овогодишњи селектор драматург Бранислав Недић, рекао је да се, бирајући представе, руководио жељом да измири стручну јавност и „обичног“ гледаоца који воли да долази у позориште.

Фестивал отварају Вршчани својом представом „Лари Томпсон – трагедија једне младости“ Душана Ковачевића, а у режији Душана Петровића. Такмичарски низ настављају следеће представе:

Народно позориште Ужице 26. септембра извешће представу „Месец дана на селу“ Ивана Сергејевича Тургењева у режији Милана Нешковића.

Народно позориште из Београда учествоваће са две представе и то: 27. септембра са представом Хенрика Ибзена „Нора- луткина кућа“ у режији Татјане Мандић Ригонат, а 29. септембра представу „Рат и мир“ Лава Николајевича Толстоја у режији Бориса Лијешевића.

Српско Народно позориште ће 30. септембра извести вишеструко награђивану представу Момчила Настасијевића „Код вечите славине“ у режији Соње Петровић.

У пратећем програму гостоваће представа „Министарка“ НП „Бора Станковић“, Врање у адаптацији и режији Владимира Лазића и у част награђених Крушевачко позориште извешће „Чудо у Шаргану“, Љубомира Симовића у режији Небојше Брадића.

Жири фестивала у саставу Валентин Венцел, редитељ глумац и директор позоришта Ujvideki Sinhaz, Мирослав Мики Радоњић, театролог и директор Стеријиног Позорја и Наташа Петровић, глумица Позоришта „Зоран Радмиловић“ из Зајечара додељиваће награде за најбољу представу у целини, најбољу режију, најбољу мушку и женску улогу, награду за младог глумца „Томислав Пејчић“ и специјалну награду, док ће дијалоге о позоришту након свих фестивалских изведби у оквиру округлог стола водити театролошкиња Јелена Перић.

Упркос свим тешкоћама које са собом носи време пандемије, Вршац се, уз недвосмислену подршку Града који је покровитељ овог фестивала, може похвалити још једном позоришном светковином на највишем нивоу по уметничком квалитету, актуелности и ентузијазму са којим настаје.

Све остале информације о предстојећем фестивалу можете наћи на сајту позоришта.