ЗАВРШЕН 29. ФЕСТИВАЛ КЛАСИКЕ „ВРШАЧКА ПОЗОРИШНА ЈЕСЕН“
03.10.2022
29. Фестивал класике „Вршачка позоришна јесен“ свечано је затворен у суботу 1. октобра 2022. на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“. Најновије издање нашег јединственог Фестивала одржан је под слоганом „Сведочанство времена“, а овај симболичан наслов објединио је селекцију драматурга Бранислава Недића. Током 7 фестивалских дана имали смо прилику да видимо 5 представа у такмичарском кругу, две представе у пратећем програму, костимографску изложбу, представљање позоришног часописа „Сцена“ у издању Стеријиног позорја, али и сусрете публике и позоришних стваралаца у оквиру округлих столова након сваке фестивалске изведбе.

Вршачки глумци су нас горко насмејали прве фестивалске вечери испричавши причу о трагикомичном положају позоришних радника, заголицавши нас хумором легендарног Душана Ковачевић. Ужичани су нас одвели на село виђено очима Ивана Сергејевича Тургењева где нас је заносна Наталија Петровна навела да се запитамо о томе шта је срећа и подсетила како је сурова глад за љубављу и узвишеним осећањима. Ибзенова Нора Хелмер коју је донело Народно позориште Београд нас је навела да поново мислимо о слободи избора и индивидуализму, о положају жене у савременом друштву и колико се он заиста променио од 19. века. Београђани су нас убрзо потом повели на пучину узбурканог мора Европе, немирнијег него икада у новијој историји и у постдрамском кључу вратили руском класику Лаву Николајевичу Толстоју и његовом чувеном делу „Рат и мир“. „Код вечите славине“ Момчила Настасијевића повели су нас глумци Српског народног позоришта из Новог Сада.

29. Фестивал је затворио Трајан Качина, члан већа за културу Града Вршца истакавши том приликом да је Стеријин град током свих фестивалских дана живео у празничном духу, захваливши се у име локалне самоуправе свим позоришним радницима који су својим радом доприносили томе да и 29. „Вршачка позоришна јесен“ протекне у најбољем реду, саопштио је и резултате гласања публике према којима је Награда за најбољу представу према оцени гледалаца припала представи „Рат и мир“ по тексту Лава Николајевича Толстоја у адаптацији Федора Шилија, режији Бориса Лијешевића и у извођењу ансамбла Народног позоришта Београд.

Складна и поетична селекција 29. „Вршачке позоришне јесени“ жирију је несумњиво задала много мука јер је у поменутој плејади било много више врхунских остварења него што је предвиђено награда. Жири је заседао у саставу др Мирослав Мики Радоњић–театролог, председник жирија, Валентин Венцел, глумац и редитељ и Наташа Петровић, глумица.

Награда за најбољу представу припала је "Рату и миру" Л.Н.Толстоја у режији Бориса Лијешевића и у продукцији Народног позоришта Београд. Награда за режију припала је Борису Лијешевићу за поменуту представу, а Ненаду Хаџи Маричићу признање за најбољег глумца, за ролу Безухова у њој. Признање је понела и Теодора Драгићевић за улогу Наташе Ростове. Она је освојила награду "Томислав Пејчић" за најбољег младог глумца/глумицу. Награду за најбољу женску улогу добила је Нада Шаргин за тумачење Норе у представи "Нора - Луткина кућа" Х.Ибзена у режији и адаптацији Татјане Мандић Ригонат, такође у продукцији Народног позоришта Београд. Специјалне награде припале су ансамблима представа "Месец (дана) на селу" Ивана Сергејевича Тургењева у режији Милана Нешковића, у продукцији Народног позориште Ужице и "Код вечите славине" Момчила Настасијевића, у режији Соње Петровић, у продукцији Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе Нови Сад.

У част награђених изведена је представа Крушевачког позоришта „Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића у режији Небојше Брадића.