ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2022
03.10.2022
Дечија недеља 2022, под слоганом „Шта детету треба да расте до неба!?“, биће одржана од 3. до 9. октобра у циљу подстицања сигурног окружења у коме сва деца могу да остваре максимум својих потенцијала, у атмосфери пуног поштовања дечјих права према међународним и домаћим прописима. У том смислу неопходно је да сви друштвени актери раде заједно на развијању адекватних услова, а пре свега на подршци породици и родитељству.

Народно позориште „Стерија“ као друштвено одговорна установа и институција културе која активно ради на развијању најмлађе позоришне публике и њеној едукацији такође је узело учешће у овој акцији скретања пажње на значај развијања пажње и поштовања спрам права деце. У склопу обележавања Дечје недеље 2022. припремљен је богат и разноврстан програм који је ове године креиран са посебном пажњом према деци која живе на селу, имајући у виду да је тај део популације много ређе него онај из градских средина има прилику да ужива у позоришним догађајима. Зато ће у среду 05. октобра са почетком у 12 часова бити организовано гостовање Народног позоришта „Стерија“ у Уљми где ће вршачки глумци извести представу „Три прасета“ по тексту Миливоја Млађеновића у режији Богдана Јанковића. У четвртак 06. и у петак 07. октобра у 10 и 12 часова на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“ биће изведена најновија вршачка представа за децу „Мачка у чизмама“ по тексту Пеђе Трајковића у адаптацији и режији Миодрага Динуловића. У недељу 9. октобра са почетком у 11 часова програм обележавања Дечје недеље биће затворен изведбом представе „Јежева кућица“ по тексту Бранка Ћопића у адаптацији и режији Бојане Иванов-Ђорђевић и у продукцији Еду театра Вршац.

Позивамо нашу најмлађу публику, породице са децом, али и све оне који о деци брину да у што већем броју дођу на најављене догађаје, не бисмо ли заједно скренули пажњу на важност заједничког рада у домену развијања бољег окружења за децу, а самим тим и остатак популације.