ДОН ЖУАН
23.01.2023
Шпаснки племић Дон Жуан, синоним вечитог заводника и вишевековна инспирација многих књижевних и музичких дела, ускоро ће ступити и на вршачку позоришну сцену.

У свет уметности га је почетком 17.века увео шпански писац Тирсо де Молина у драми под насловом „Севиљски заводник и камени гост“, док је причу о овом вештом манипулатору, која је у време њеног настанка била уобичајена тема, преузео и један од највећих драматичара француске и светске литературе Жан Батист Поклен Молијер уобличивши је као комичну петочинку која је под насловом „Дон Жуан или Камена гозба“ своју праизведбу доживела 1665.

Молијер се умногоме ослања на свог шпанског колегу, али и на различите легенде о вечитом заводнику, преваранту и шармеру, створивши ремек-дело које до данас несмањеним интензитетом интригира позоришне ауторе широм света. Његов комад балансира између комедије и трагедије, док Дон Жуан уз све познате карактеристике и свестан својих дела, такође анализира и иронизује и своје и туђе поступке без страха од границе иза које се налази мрачна страна људског постојања. Управо та карактеристика овај антологијски лик светске драмске баштине сврстава и у ред трагичних ликова.

На сцену Народног позоришта „Стерија“ овај комад долази кроз тумачење македонског редитеља Андреја Цветановског, са којим као сарадници долазе и Сергеј Светозарев који ће осмислити сценографију, а Димитар Андоновски музику, док је Софија Лучић задужена за костимографију. Улога Дон Жуана поверена је младом глумцу Милошу Ђуровићу, који се вршачкој позоришној публици већ представио кроз лик чувеног Шекспировог заводника Фалстафа, док ће Милош Лазић, кога смо гледали пре две године на фестивалу Вршачка позоришна јесен у већ култној представи Народног позоришта из Суботице „Кус петлић“, бити у улози Дон Жуановог слуге Зганарела. Најпре монахињу, а затим Дон Жуанову жену Елвиру тумачиће вршачка глумица Јована Божић, а сељанке из реда бесконачног низа заведених и преварених жена, Матурину и Шарлоту, играће Вања Радошевић и Јована Андрејевић-Грујић. Предраг Грујић биће у улогама сељака Пјероа и Елвириног брата Дон Карлоса, док ће Срђан Радивојевић бити у улози Дон Жуановог оца Дон Луја. Улоге Дон Алонса, другог Елвириног брата и трговца Диманша тумачиће Иван Ђорђевић.

Процес рада на овом комаду почео је 15. децембра, а премијера је заказана за крај фебруара 2023.