аТМосфера
22.12.2022
Тројезична представа под називом „аТМосфера“ завршница је вишемесечног процеса рада који су у виду радионице „Банат у Европи“ заједничким радом покренули млади драматурзи из Србије, Мађарске и Румуније - Никола Станишић (Вршац,Србија), Андреја Урсуа (Темишвар,Румунија) и Ана Варшањи (Сегедин,Мађарска). Народно позориште „Стерија“ је такође дало подршку овом пројекту, па су глумице вршачког театра Моника Болдовина Бугле и Тамара Тамчи Тоскић такође имале прилику да буду део овог мултикултуралног процеса рада који је резултирао поменутом представом чија је премијера изведена 18. децембра 2022. на сцени Народног позоришта „Михај Еминеску“ у Темишвару (Румунија). Вршачке глумице тумачиле су ликове које је осмислио Никола Станишић - ликове баке и унуке, полазећи од упознавања, неприхватања навика једна друге, до помирења са судбином, док се прича Ане Варшањи бави ликовима које сплетом околности судбина повезује и који на веома специфичан начин сазнају тужне околности које ће их заувек променити. Оно што је заједничко свим причама је да повезују регион, погледе на живот, креативно искуство и емотиван начин који је одабран да се прикажу различити односи између блиских људи. Управо ти њихови односи заувек мењају њихове будуће животе.

Овај несвакидашњи процес рада који је ујединио ствараоце из три европске земље чији су се представници срели у Банату, водио је румунски редитељ Гаврил Пинт.

Представа је изведена на румунском језику у комичном жанру, а њено извођење биће организовано и на сцени Народног позоришта “Стерија“ у Вршцу, као и у Сегедину.