ОДРЖАНА ЦЕНТРАЛНА ПРОСЛАВА
06.03.2023
ОДРЖАНА ЦЕНТРАЛНА ПРОСЛАВА ДАНА ПОЗОРИШТА У ВРШЦУ

У Народном позоришту "Стерија" у Вршцу централна прослава Дана оснивања одржана је у суботу 04. фебруара. Уз бројне званице из јавног живота и премијеру представе "Дон Жуан" по Молијеровом тексту, у режији госта из Македоније, Андреја Цветановског која је испраћена дугим и искреним аплаузом након спуштања завесе, приређено је театарско вече за памћење.

Премијери је претходила свечана конферанса. Публици се обратио члан већа за културу, др Трајан Качина и говорио о улози оснивача наше институције културе , Града Вршца, у очувању културне баштине у нашем граду чије културно језгро и симбол јесте управо Народно позориште „Стерија“. Др Качина је том приликом посебно истакао подршку пружену од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама на конкурсу на којем је Народно позориште „Стерија“ добило нову техничку опрему за светло, звук и видео у вредности од преко 32.000.000 динара. Приказан је потом и документарни филм у режији Александра Аврамескуа "И би светлост", који илуструје део процеса рада на инсталацији нове опреме, као и могућности које она пружа.

Након премијере уследило је обраћање в.д. директора Народног позоришта „Стерија“ Снежане Удицки и уручење годишњих награда истакнутим радницима. Удицки је такође похвалила рад младог вршачког драматурга Николе Станишића који је ове године понео Стеријину награду за оригинални драмски текст и најавила да ће се и надаље трудити да пружа подршку младим позоришним ствараоцима. Најбољим радницима проглашени су глумци Милош Ђуровић за улогу Дон Жуана, Срђан Радивојевић за улоге кума Саве и Дон Милана у представама "Лари Томпсон, трагедија једне младости" и "Откачена просидба", Тамара Тамчи-Тоскић за улогу Мачке у представи за децу "Мачка у чизмама", Моника Болдовина-Бугле за улогу Флоренс Џенкинс у представи "Славна" и радници техничког особља Илија Момиров и Горан Ристић.