Лаку ноћ мајко
“Најбоље је да пишете о стварима које вас највише плаше. Успех је тада загарантован”, речи су Марше Норман, америчке списатељице и ауторке светски прослављене драме “Лаку ноћ мајко” написане 1981. Психолошка драма о страху од живота и страху од смрти и данас се изводи широм Европе и света.

На вршачку позоришну сцену доспела је 2011. године када је режију потписао Тибор Вајда. 2016. на иницијативу глумица које је изводе, Соње Радосављевић и Монике Болдовоне-Бугле, враћа се на сцену као “римејк” са идејом да употпуни репертоар Мале сцене, али и публици поново понуди извођење култног драмског текста прослављене списатељице која се како кроз поезију, есеје, тако и кроз драме и сценарија за филм бави свевременим питањима – питањима живота и односа према животу и смрти као неминовности неодвојиве од страха.

Snažna psihološka drama Laku noć, majko priča je i o poremećenim porodičnim odnosima, o nemogućnosti uspostavljanja komunikacije sa bližnjima. Ovo je takođe priča o ćutanju i prećutkivanju kao sredstvima komunikacije – o ćutanju kao kažnjavanju i prećutkivanju kao želji da se izbegne istina i suočavanje sa istinom. Kao delo koje efikasno pokreće brojna svevremenska životna pitanja Laku noć, majko je 1983. godine dobila Pulicerovu nagradu za dramu, najveće književno priznanje u Americi.

Бојана-Иванов Ђорђевић