Poruke povodom 20.marta Svetskog dana pozorišta za decu i mlade
20.03.2018

Poštovani prijatelji, kolege i članovi ASITEŽ Srbije,

Povodom 20.marta Svetskog dana pozorišta za decu i mlade Sekretarijat međunarodne ASITEŽ asocijacije poslao je tradicionalne poruke i poziv da se članovi uključe u kampanju “Povedite dete u pozorište danas”  kojom skrećemo pažnju na prava dece na umetnost i posebno oblikovane pozorišne događaje i predstave za svaku uzrasnu dob. Prenosimo vam deo pisma;

Svetski dan pozorišta 2018. godine

ASSITEJ Dan pozorišta za decu je kampanja organizacije ASSITEJ, koja ga promoviše i slavi kroz poruku ‘Povedite dete u pozorište, danas’.

Fokus kampanje omogućava nacionalnim centrima, pojedinačnim članovima, kompanijama, umetničkim organizacijama, akademskoj javnosti, učiteljima, umetnicima, profesionalcima i svima koje zanima pozorište za mlade da se povežu kroz ideju svetskog dana i da se založe za pravo dece na pozorište i umetnost.

Svi članovi ASSITEJ-a pozvani su da promovišu specijalne poruke povodom Svetskog dana, poruke koje se pišu svake godine, kao i da dele ASSITEJ-ov film i razmisle o dodatnim aktivnostima – velikim ili malim. Svake godine, ASSITEJ centri širom sveta organizuju aktivnosti koje obuhvataju konferencije, predstave, radionice i specijalne medijske dogadjaje vezane za #takethechildtothetheatre (povedi dete u pozorište).

U prilogu vam šaljemo poruke koje potpisuju predsednica svetske organizacije Ivet Hardi i dva gosta;  Mohamad Đundej iz Sirije,  dobitnik Međunarodne nagrade za prava dece u 2017. godini i Mo Vilems, pisac i ilustrator, iz SADa.Prevod sa engleskog na srpski potpisuje Marija Stojanović.

Poruke smo obajvili i na našem sajtu :

http://www.assitejsrbija.org.rs/srpski/aktuelno/Poruka%20predsednice%20ASITEZ%20medjunarodne%20asocijacije%20Ivet%20Hardi.html

http://www.assitejsrbija.org.rs/srpski/aktuelno/Poruka%20Mohamada%20al%20Dzundea.html

http://www.assitejsrbija.org.rs/srpski/aktuelno/Poruka%20Moa%20Vilemsa%20povodom%20Svetskog%20dana%202018.%20godine.html

Na ovom linku možete naći  promotivni film kampanje koji su na poziv Sekretarijata  za ovu godinu  pripremili autori iz Urugvaja.

https://www.youtube.com/watch?v=PUVhsXKFgvI&feature=share

U prilogu šaljemo  logo kampanje “Povedite dete u pozorište danas” 2018.

Pozivamo vas da podelite se uključite u kampanju i najavljujete toko naredne nedelje prenošenjem ovih poruka preko svojih socijalnih mreža i sajtova 20. mart kako bi iskoristili ovaj datum da  ćemo skrenemo pažnju javnosti  na pozorite danas u našoj zemlji, njegov značaj za društvo i pre svega svako dete i njegovo odrastanje. U tome će nam  svakako pomoći i poruka koju ispred ASITEŽa Srbije koji ove godine obeležava u 15. godina i poruka  jedanog od osnivača našeg centra pesnik i pisac Ljubivoje Ršumović. Njegovu poruku prosledićemo naredne nedelje  a do tada vas pozivamo da nam pošaljete  sve informacije o aktivnostima i programima, intervjuima ili izjavama vezanim za ovaj Dan, rado ćemo ih objaviti.

Srdačan pozdrav

Diana Kržanić Tepavac