Јован Стерија Поповић
13.01.2019
На данашњи дан, 13.01.1806. године рођен је први и један од најбољих српских комедиографа. Јован Стерија Поповић је рођен у Вршцу, у трговачкој породици.

Отац му је био Грк, мајка Српкиња, ћерка познатог српског сликара, иконописца и портреисте Николе Нешковића. Стерија се почео школовати у Вршцу, па потом у Темишвару и Пешти. Од 1828. до 1829. године учио ја права Кежмароку (Словачка). Комедије које је писао су исмевале мане тадашњег друштва, посебно помодарство и надриученост. Након завршених права у Словачкој, радио је као адвокат у родном граду, па је прешао у тадашњу Кнежевину Србију да би постао професор права на Лицеју, прво у Крагујевцу, па потом и у Београду. Као начелник министарства просвете Србије обавио је пионирски рад у организовању школства. Сматра се покретачем иницијативе за оснивање Академије наука, Народне библиотеке и Народног музеја. Учествовао је и у организовању првог београдског театра који је отворен извођењем његовог дела ”Смрт Стефана Дечанског”. Аутор је и неких врста речника филозофских и правних термина које је предлагао како би се посрбила страна терминологија.

Јован Стерија Поповић је један од ретких старијих писаца који су се играли ван ужег српског круга: 1857 играна је у Загребу “Опанчица по моди” а то је била “Покондирена тиква”, прилагођена загребачким локалним приликама. На бугарски језик је преведено дело “Тврдица”. 1863 је у Сегедину представљен мађарски превод “Смрт Стефана Дечанског”.