НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ „СТЕРИЈА“ НА ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ ЗА МЛАДЕ „УПАД“
09.05.2022
Позоришни фестивал „Упад”, који је покренуо Студентски културни центар Нови Сад, одржава се по четврти пут, од 10. до 16. маја у Фабрици СКЦНС-а. Овај позоришни фестивал део је европског пројека „Be SpectACTive!” који се бави развојем публике. СКЦНС учествује у пројекту као партнерска организација.

Основна идеја „Упада” је промовисање и популаризација позоришне уметности за младе, а све представе у програму изабрали су активни млади гледаоци: Павле Хрнчић, Мила Пајић, Амелиа Стакић, Ања Пејиновић, Вишња Вукајловић, Марија Ђурђевић, Кристина Несторовић, Петра Протић, Николина Ђенадија, Сташа Кецојевић, Јелена Лакетић и Лана Тркља.

„Be SpectACTive!” је међународни пројекат који се реализује у оквиру ЕУ програма Креативна Европа – Култура, и који окупља 19 партнера из 15 земаља широм Европе. У фокусу пројекта је развој активне публике и партиципација, као и међународна мобилност уметника. Фестивал „Упад” подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за финансије, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”, ЕУ програм Perform Europe, као и фондови Creative Ireland Longford и Culture Ireland.

Представа Народног позоришта „Стерија“ биће на програму 10. маја са почетком у 20 часова на сцени Фабрика. Вршачки глумци извешће представу „Сузе Светог Лаврентија“ по тексту Николе Станишића, у режији Саше Латиновића. За ученике и студенте улаз је бесплатан на све представе, уз обавезну резервацију на имејл upadfestival@gmail.com. Редовна цена улазнице је 500 динара и моћи ће да се купи пред почетак представа у Фабрици.