„ОТКАЧЕНА ПРОСИДБА“ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ „СТЕРИЈА“
28.10.2022
Када је крајем претходне позоришне сезоне доживела своју праизведбу, комедија „Откачена просидба“ књижевника и универзитетског професора Зорана Божовића који је за своја многобројна дела вишеструко награђиван, освојила је срца Вршчана жељних смеха у позоришту. Овај комад је на нашу позоришну сцену поставио Петар Пјер Рајковић који је овом својом поставком желео да се поигра нејплеменитијом потребом за игром, а у живот позоришне публике унесе више лакоће, смеха, ведрине и радости, јер то нам је у овим временима, како је приликом пороцеса рада истакао, најнеопходније. Улоге су додељене Милошу Ђуровићу, Јовани Андрејевић-Грујић, Соњи Радосављевић и Срђану Радивојевићу. Сценографију и костим осмислила је Софија Лучић, док је на сценском говору са посебним нагласком на врањанском дијалекту, са глумцима радио Бојан Јовановић.

Зоран Божовић је написао актуелну комедију о свакодневним догађајима и ситуацијама у којима види драмске заплете од великог значаја за живот у коме се сукобљавају вредности „лако и брзо“ и „посвећено и полако“, у времену у коме „пара врти где бургија неће“. Писац је за основу приче узео познату мелодраму Џорџа Бернарда Шоа „Пигмалион“ и прилагодио је нашем менталитету. Млади професор фонетике Драган (кога тумачи Милош Ђуровић) упознаје младу и амбициозну, имућну девојку из провинције, Тању (Јована Андрејевић-Грујић). Иако на почетку делује као судар светова и немогућа комбинација, млади професор се све више надахњује, а девојка која која му представља изазов због њеног модерног начина говора и изговора речи, постаје инспирација, те млади професор постаје одлучан да је научи књижевном изражавању. Заплет постаје сложенији када се у читаву причу умешају професорова мајка Боса (Соња Радосављевић) и њен отац, контроверзни бизнисмен Дон Милан (Срђан Радивојевић).

Следећа изведба „Откачене просидбе“ заказана је за суботу 29. октобар са почетком у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“, а вршачки глумци, који ову представу са радошћу играју, позивају публику на забаву поводом првог извођења ове хит комедије у новој позоришној сезони.