НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ „СТЕРИЈА“ ОТВОРИЛО 79. СЕЗОНУ ПРЕМИЈЕРОМ ПРЕДСТАВЕ ЗА ДЕЦУ (И ОДРАСЛЕ)
26.09.2023
На конференцији за медије одржаној у Народном позоришту „Стерија“ најављена је прва премијера у 79. сезони вршачког театра. За недељу 24. 09. са почетком у 11 часова најављена је прва премијера у сезони 2023/24. а реч је о Интерактивној представи за децу (и одрасле) „Камена срца“ по тексту Марине Миливојевић Мађарев и у режији Бојане Иванов-Ђорђевић. У представи играју Иван Ђорђевић, Срђан Радивојевић, Јована Андрејевић Грујић и Јована Божић, док је музику за представу компоновала Снежана Милановић. За сценски покрет и кореографију ангажована је Александра Пејић, а костиме и сценографију за ову представу креирала је Софија Лучић.

На конференцији поводом прве вршачке премијере у новој позоришној сезони говорио је др Трајан Качина, члан Градског већа за културу, Иван Ђорђевић, в.д. директора НП „Стерија“, као и део уметничког тима који је био ангажован на реализацији овог несвакидашњег пројекта. Др Качина је том приликом истакао да је задовољан континуитетом развоја када је Народно позориште „Стерија“ у питању и најавио нове инвестиције потврдивши планове за већ најављену реконструкцију крова позоришне зграде у наредном периоду. В.д. директора НП „Стерија“ изразио је с тим у вези дубоку захвалност за подршку коју Позориште континуирано добија од Града Вршца у последњих неколико година, истакавши да је последња реконструкција крова изведена давне 1986.

У контексту програмских активности, на конференцији је најављено оснивање дечје и омладинске сцене при НП „Стерија“, као и интензивнија сарадња са Академијом уметности у Новом Саду чији су професори већ пружили подршку за овакве амбиције вршачког театра. У сезони која се захуктава највише пажње посветиће се деци и младима, а у склопу тих амбиција биће креирани различити програми развоја публике. „Отварање нове позоришне сезоне због тога и јесте у знаку позоришта за децу (и одрасле) и у знаку Камених срца “, истакао је Ђорђевић.

Полазна основа за настанак ове представе за децу (и одрасле) према тексту др Марине Миловојевић Мађарев, која без сумње спада у ред најзначајнијих савремених стваралаца за децу на нашим просторима, била је идеја да се оствари пројекат продукцијски достојан великих инвестиција у Народном позоришту „Стерија“ које је захваљујући посвећеном ангажовању Града Вршца у развој позоришног живота уложио Покрајински секретаријат за културу али и републичко Министарство културе и информисања, истакла је ауторка ове представе, Бојана Иванов-Ђорђевић. Она је такође рекла да је избору овог текста претходила жеља да се за најмлађу публику постави дело релевантног, савременог драмског аутора за децу, али и да их је пут којим су се кретали током процеса рада пратећи идеју Марине Миливојевић Мађарев, водио много даље и дубље, све до тачке када се може рећи да је створена вишезначна, симболичка представа која из много разлога може бити занимљива одраслој публици, јер у драми Камена срца ауторка, како у својој студији истиче Милан А. Мађарев, истражује прожимање светова у духу постмодернизма. „Одговор на бројна питања и анализе којима смо се бавили у процесу рада на овој представи био је једногласан – играли смо се понекад жустро, понекад и замишљено, али смо се сасвим сигурно успешно заиграли и заједно стигли до упризореног сна у коме заједно са глумцима у појединим моментима представе сања и публика“, каже Иванов-Ђорђевић. Ствараоци ове представе имали су циљ да се обрате публици у што већем обиму, имајући у виду и развијајући могућност да је у стилу комедије дел арте, прилагоде различитим узрастима и старосним добима, јер централна тема, а то је страх, тиче се свих без обзира на године.

Овом премијером отвара се 79. сезона Народног позоришта „Стерија“ које је како је на конференцији истакнуто у периоду јубилеја када се обележава 30 година Међународног фестивала класике „Вршачка позоришна јесен“, 20 година Професионалне сцене на румунском језику при НП „Стерија“, као и 100 година од рођења Ивана Вукова, некадашњег глумца и управника вршачког позоришта који је 1954. спречио његово затварање.

Конференција је завршена једногласним позивом за све Вршчане да у што већем броју дођу на премијеру заказану у недељу 24.09. у 11 сати и присуствују својеврсном спектаклу упризореног сна насталог синхронизованим радом и стваралаштвом свих запослених, уз врхунску примену најсавременије опреме за светло и тон која је од недавно, захваљујући подршци пристиглој од Покрајинског секретаријата за културу, пристигла у Вршац.