МАШТОШУМСКЕ ПИТАЛИЦЕ
Igraju:
Vila Ružana: Monika Romić
Vilinski patuljak Džoni: Nikola Ugrinović
Vila Kata: Slavica Ljujić / Snežana Jeremić Nešković

Tekst: Slavica Ljujić
Režija: Monika Romić
Kostim: Dejan Gocić i Vladimir Pekić
Foto: Sale Jančević
Muzika: songovi na temu svetskih klasika

Radnja predstave
Vila Ružana i Vila Kata su sestre bliznakinje, ali potpuno različite, jedna je dobra, a druga nevaljala. Dok se Kata sprema za proslavu rođendana i dobijanje najveće vilinske moći, Ružana radi neke svoje, po običaju ružne stvari. Pojavljuje se patuljak Džin Džoni, koji treba da im da njihova nova vilinska imena i najveću moć. Ali, tu se stvari zakomplikuju – saznajemo da ako Ružana ne postane dobra, postaće jedna od najozloglašenijih veštica vilinskog sveta. U rešavanju ovog problema pomoć će pružiti niko drugi nego Vilinska enciklopedija. Vilinska enciklopedija šalje naše aktere daleko, daleko, preko sedam gora i preko sedam mora, po lek za Ružanu, ali oni ne pronalaze lek, već još jednu knjigu koja krije rešenje. Rešenje Ružaninog problema se krije u znanju u zagonetki koju deca i naši vilenjaci moraju rešiti kako bi pomogli Ružani, jer kako stara pesma kaže Znanje je moć.

Reč autora:
Cilj nam je bio da kroz predstavu istaknemo važnost obrazovanja i učenja, kao glavnog pokretača svih naših ideja. Živimo u vremenu u kome nam brzina života i veliki broj nagomilanih obaveza retko daju mogućnost da na miru pročitamo neku lepu knjigu ili poslušamo dobru muziku. Ova predstava ističe vrednost toga, kao suštine života.

Songovi su napisani na muziku dobro poznatih svetskih klasika, poput Travijate, uvertire iz opere Karmen, Turskog marša i drugih. Želeli smo da deci predstavimo veličanstvena muzička dela, na njima prihvatljiv način. Takođe, približavamo deci sestrinsko bratsku ljubav, kao i to da kada smo složni, tada smo i jaki – “Zajedno smo i lepši i jači!”, pored naše osnovne premise - ZNANJE JE MOĆ.