ПОЗОРИШНА ЛАБОРАТОРИЈА - ИНТЕРАКТИВНA ПРЕДСТАВA ЗА ДЕЦУ!


Текст и режија: Бојана Иванов-Ђорђевић
Сценографија и костим: Софија Лучић
Сценски говор на румунском језику и глас мачке: Моника Болдовина-Бугле
Превод песме за децу са румунског језика: Отилиа Пескариу
Дизајн тона: Илија Момиров

Играју:

Иван Ђорђевић
Јована Андрејевић-Грујић
Јована Божић

Премијера: 20.11.2022.

О ПОЗОРИШНОЈ ЛАБОРАТОРИЈИ

Позоришна лабораторија је интерактивна представа за децу од 7 до 14 година чији је основни мотив игра и то пре свега дечија игра и њена непроцењива улога за учење и развој. Ако игру посматрамо као активност која подразумева једног или више учесника који се удружују са истим циљем до којег могу доћи поштујући одређени скуп правила, већ можемо наслутити њен едукативни потенцијал. Поштујући правила игре, учимо се такође поштовању али и самопоштовању. Дечија игра је неизоставна активност сваког детета. Дете кроз игру развија своје интелектуалне, емоционалне и моралне способности, учи, развија говор, машту, стиче пријатеље и развија свој друштвени живот. Игра испуњава свакодневицу сваког детета чинећи га безбрижним и срећним. Понекад управо игра помаже да се превазиђу тешке или непријатне животне околности. Сагледавајући тај њен потенцијал, игру можемо посматрати као једну од најплеменитији активности човека. Она се од рада разликује по томе што је непроизводна делатност, а нуди добробит за све. Она није резултат принуде и тако представља и својеврсно учење о слободи. Слободном вољом можемо ући у њу или изразити непристајање на правила која нам се нуде... За игру је неопходан пристанак учесника и то пружа одређени степен задовољства детету и низ нових недоживљених ситуација.

Имајући у виду да је кључна компонента игре интеракција, креатори ове представе заједно су одлучили да успоставе правила према којима публика није обична публика и направили ИНТЕРАКТИВНУ представу која своју позоришну игру несебично дели са гледаоцима.

Осим несвакидашњег приступа публици, креатори представе бирали су такође некласичан приступ тексту, али и раду са глумцима. Тако„Позоришна лабораторија“ настаје методом развојног позоришта који се односи на било који позоришни процес где је почетна тачка било шта осим писаног текста игре... У развојном позоришту полазна тачка представе је чињеница, материјал настао на тему истраживања, новинског чланка, интервјуа, ТВ програма, интернета, итд. Овај материјал своју драмску форму налази кроз креативан процес групе. У овом случају наша полазна тачка била је амнезија и најпре смо се мало играли заборављања. Глумци су потом имали задатак да осмисле карактере мешајући или комбинујући особине различитих ликова из бајки или представа које су до сада играли. На тој игри са глумцима настала је основа за текст који смо кроз даљи процес рада на сцену поставили играјући се експериментисања...

У завршном резултату имамо интерактивну представу за децу коју жанровски можемо сврстати у комедију, којој претходи много смеха и уживања у самом њеном настајању. Она такође успешно успоставља толико благотворну радост игре коју су и овом приликом успели да створе глумци вршачког Народног позоришта „Стерија“ Јована Божић, Јована Андрејевић-Грујић, Иван Ђорђевић и Моника Болдовина-Бугле. Захваљујући њиховој отворености за нове приступе, али пре свега великој љубави према уметности којом се баве и свом матичном театру, задовољни стављамо тачку на још један успешан процес рада покренут пре свега ентузијазмом свих запослених укључених у реализацију овог пројекта. Ако сте се икада питали како би могла да изгледа нека позоришна лабораторија, један од могућих одговора понудиће Софија Лучић која је у овој игри била задужена за сценографију и костим.

Борећи се амнезијом, глумци мењају улоге, а осим игре која је, испоставиће се, добар лек и против заборављања, помоћ траже у публици. Гледаоци који буду пристали на ова наша правила имаће прилику да уђу у улоге водича, преводилаца или саветника принца Простачине... А преводиоци ће нам бити неопходни само у игри јер игра такође има снагу да превазилази језичке баријере. Тако ће глумци у нашој представи проговорити на најмање три језика – на српском, румунском, џибришу и ко зна на ком још језику...

Радујемо свим нашим будућим играма и позивамо вас да нам се придружите!

Бојана Иванов-Ђорђевић

ПРИЛОГ О ПОЗОРИШНОЈ ЛАБОРАТОРИЈИ у Е-Вршцу:
https://evrsac.rs/premijera-za-decu-povodom-svetskog-dana-deteta-u-np-sterija